Sfaturi ANPC de Paste: „Evitati cumpararea de carne din portbagajele masinilor chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic”
Evitati cumpararea carnii de miel de la persoane si din locuri neautorizate, din „portbagajele masinilor” si a oualor de pe marginea drumului, chiar daca pretul oferit este mai mic, transmite directorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC)k, Paul Anghel, intr-o postare pe Facebook.
„Achizitionarea carnii, inclusiv a carnii de miel, si a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate si autorizate (macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete) si trebuie sa aiba stampila de control sanitar-veterinar. Numai in aceste conditii exista garantia unui produs sigur, ce nu va va afecta sanatatea. Evitati cumpararea de carne de la persoane si din locuri neautorizate, din portbagajele masinilor chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea”, a scris, duminica, Paul Anghel, pe pagina sa de socializare.
Potrivit sursei citate, carnea trebuie sa prezinte la suprafata o pelicula uscata, de culoare roz pana la rosie, sa fie ferma si elastica, atat la suprafata cat si in sectiune, iar mirosul trebuie sa fie caracteristic de produs proaspat.
„Atentie si la pret! Verificati concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marcate pe bonurile de casa”, arata Anghel in postarea sa.
In ceea ce priveste ouale, Anghel sfatuieste consumatorii sa evite cumpararea de oua de pe marginea drumului, chiar daca pretul oferit este mai mic. „Achizitionarea oualor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate. Evitati cumpararea de oua de pe marginea drumului, chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic. Evitati cumpararea oualor care nu sunt pastrate la temperatura indicata de producator sau care sunt expuse spre vanzare la temperatura mediului ambiant. Ouale de consum trebuie sa prezinte coaja intacta, normala, fara fisuri, fara corpuri si mirosuri straine. In cazul oualor vandute in vrac, trebuie comunicate vizibil, cu usurinta si perfect lizibil, informatiile privind: : categoria de calitate (A) si de greutate (clasamentul oualor din categoria A in functie de greutate), o indicatie a metodei de crestere a gainilor, o explicatie a semnificatiei codului producatorului si data de valabilitate minima”, sustine sursa citata.
In privinta vopselei de oua, consumatorii trebuie sa citeasca cu atentie eticheta produsului, care trebuie sa contina: numele si adresa producatorului, lista ingredientelor, instructiuni de utilizare, data durabilitatii minimale.
„Atentie! La vopsirea oualor nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sanatate”, avertizeaza directorul general al ANPC.
Paul Anghel a scris cateva sfaturi si in ceea ce priveste comercializarea vinurilor si a bauturilor alcoolice.
„Continutul etichetei trebuie sa cuprinda: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea si adresa producatorului sau a importatorului sau a imbuteliatorului, volumul net, concentratia alcoolica, o informatie privind lotul, data durabilitatii minimale pentru bauturile alcoolice cu concentratia alcoolica mai mica de 10% vol. Pentru vinuri, eticheta trebuie sa mai contina urmatoarele informatii: categoria de calitate, indicatia geografica sau denumirea de origine controlata pentru vinurile de calitate superioara, tipul vinului, in functie de continutul de zaharuri; consumatorul trebuie sa verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea care trebuie sa fie corespunzatoare sortimentului, limpede, fara depuneri sau impuritati in suspensie; la intoarcerea buteliei cu dopul in jos, continutul nu trebuie sa se tulbure sau sa prezinte impuritati sau scurgeri; marcarea bauturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementarilor in vigoare emise de Ministerul Finantelor”, a postat directorul general al ANPC pe reteaua de socializare.