Sfidand pedeapsa cu moartea impusa fugarilor, un inalt diplomat nord-coreean a dezertat in Coreea de Sud impreuna cu sotia si fiul sau

actualitate

dezertor, ambasada, nord-coreeana, Havana, Kim Jong Un

Un diplomat nord-coreean de rang inalt stabilit in Cuba a dezertat impreuna cu sotia si copilul sau in Coreea de Sud in noiembrie, au anuntat marti mass-media sud-coreene, devenind cel mai inalt diplomat nord-coreean care a fugit in Sud din 2016.

Inainte de a fugi in Sud, Ri Il Kyu, in varsta de 52 de ani, a fost consilier la ambasada nord-coreeana din Cuba, a anuntat agentia de presa Yonhap, citand o sursa guvernamentala anonima.

Una dintre sarcinile lui Ri la ambasada a fost sa impiedice Coreea de Sud, rivala Coreei de Nord, si vechiul aliat Cuba sa stabileasca legaturi diplomatice, a raportat Chosun Ilbo. In februarie, cele doua tari au stabilit relatii diplomatice.

Ri a declarat ca a zburat din Cuba impreuna cu familia sa, dar nu a dat mai multe detalii despre modul in care a reusit evadarea cu risc ridicat.

„Am cumparat bilete de avion si mi-am sunat sotia si copilul pentru a le spune despre decizia mea, cu sase ore inainte de dezertare. Nu am spus Coreea de Sud, ci am spus, hai sa traim in strainatate”, a spus el.

Nord-coreenii prinsi incercand sa dezerteze risca pedepse severe, inclusiv moartea, potrivit grupurilor pentru drepturile omului si transfugilor care au reusit.

In ultimii ani, tot mai putini dezertori nord-coreeni au ajuns in Coreea de Sud, din cauza limitelor stricte privind trecerea frontierei in China si a taxelor mari de intermediere, spun grupurile pentru drepturile omului si expertii.

Anul trecut, 196 de dezertori nord-coreeni au ajuns la Seul, in scadere fata de 2 700 in urma cu un deceniu, conform datelor guvernului sud-coreean. Majoritatea dezertorilor nord-coreeni care au dezertat recent in Sud sunt cei care au trait mult timp in strainatate, precum diplomatul Ri, spun activistii pentru drepturile omului.

Detaliile privind dezertarea nord-coreenilor dureaza adesea luni de zile pana cand ies la iveala, dezertorii trebuind sa fie autorizati de autoritati si sa urmeze un curs de educatie cu privire la societatea si sistemele sud-coreene.

Ri a declarat ca a luat decizia finala de a fugi atunci cand cererea sa de a calatori in Mexic pentru un tratament medical a fost respinsa anul trecut, adaugand ca parintii si socrii sai, care ar putea face obiectul unor represalii pentru dezertarea sa, au decedat.

Ultima astfel de defectiune cunoscuta de profil inalt catre Sud a fost cea a lui Tae Yong-ho, un fost ambasador adjunct nord-coreean in Regatul Unit, in 2016.

Presedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a promis duminica un sprijin financiar mai bun pentru dezertorii nord-coreeni si stimulente fiscale pentru companiile care angajeaza acesti dezertori, participand la ceremonia inaugurala a Zilei dezertorilor nord-coreeni.

Coreea de Nord a inchis anul trecut unele ambasade intr-un efort de a-si „reorganiza eficient capacitatea diplomatica”, inchideri care, potrivit Coreei de Sud, indica faptul ca Nordul se lupta cu povara sanctiunilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: