Sfidand sanctiunile, companiile occidentale furnizeaza aproape jumatate din tehnologia necesara armatei ruse, castigand in 2023 9 miliarde de dolari
Kremlinul continua sa fenteze sanctiunile privind tehnologia de care fortele sale au nevoie pentru a lupta in Ucraina, importand recent aproape 9 miliarde de dolari in produse electronice de „inalta prioritate” pe care SUA si aliatii sai le-au interzis sa intre in Rusia, potrivit unui nou raport realizat de cercetatori americani si ucraineni si citat de Business Insider.
Aceste componente sunt in principal microcipuri, rulmenti, sisteme de navigatie si alte componente electronice pe care armata rusa le foloseste pentru rachetele, dronele si vehiculele sale blindate. In primele zece luni ale anului 2023, cel putin 43,9% din aceasta tehnologie importata a fost fabricata de companii cu sediul in SUA si in tarile sale aliate, potrivit studiului comun realizat de think-tank-ul Yermak-McFaul International Working Group on Russian Sanctions si de un centru de analiza de la Scoala de Economie din Kiev.
Numai producatorii cu sediul in SUA au contribuit la cel putin 27% din tehnica gasita in armele rusesti in aceasta perioada, a precizat raportul, care a pledat pentru utilizarea sanctiunilor pentru a face presiuni asupra Rusiei sa renunte la invazia sa. In total, tehnologia avansata importata de Kremlin in acele luni este evaluata la 8,77 miliarde de dolari, potrivit raportului.
Sanctiunile au functionat intr-o oarecare masura, a spus grupul. Electronica avansata importata de Rusia pentru uz militar a scazut cu 10% de la inceputul razboiului, au constatat cercetatorii. Dar o mare parte din aceasta tehnologie provine in continuare de la companii cu sediul in SUA, precum Intel, Advanced Micro Devices si Texas Instruments, potrivit raportului.
Produse de la Intel in valoare de cel putin 351 de milioane de dolari au fost importate pentru armamentul rusesc din ianuarie pana in octombrie 2023, in timp ce tehnologie in valoare de 269 de milioane de dolari a provenit de la Analog Devices, cu sediul in Massachusetts, au precizat cercetatorii. Si 174 de milioane de dolari din aceste bunuri au fost produse initial de AMD, in timp ce alte 140 de milioane de dolari au venit de la Texas Instruments, au mai spus grupurile de cercetare.
Componente de la toate aceste companii au fost gasite in arme rusesti recuperate de pe campul de lupta, a adaugat raportul. Asta in ciuda faptului ca toate acestea si-au oprit vanzarile catre Rusia. „Este clar ca Rusia continua sa fie capabila sa achizitioneze cantitati mari de bunuri pe care noi le consideram de o importanta deosebita pentru industria sa militara”, au scris cercetatorii.
Aceste bunuri au fost in mare parte vandute si expediate prin China si Hong Kong, aproape 70% dintre ele sosind din aceste doua regiuni, a adaugat grupul, care acuza companiile occidentale ca, desi stiu destinatia finala a produselor, continua sa le livreze.