Sfidare fara margini: Bodog a „pierdut” un raport secret care arata dezastrul din spitale in cazul Colectiv
Potrivit unui raport intocmit in timpul guvernarii Ciolos, autoritatile au dovedit dezorganizare in gestionarea incendiului de la „Colectiv”, fiind facute referiri la infectiile nosocomiale sau la refuzul de a transfera victime in strainatate, insa Ministerul Sanatatii neaga existenta documentului.
In cadrul raportului intrat in posesia Mediafax se atrage atentia asupra dezorganizarii din noaptea incendiului din Colectiv, dar sunt consemnate si masuri care trebuie luate pentru evitarea problemelor cu care sistemul s-a confruntat.
„Preventia colonizarii/infectarii plagilor arse: Analiza deceselor indica o rata ridicata de colonizare rapid dupa internare, cu bacteriemii ulterioare si alte complicatii septice cu germeni multirezistenti provenind din mediu spitalicesc. Recomandari: Strategia nationala de prevenire a infectiilor asociate ingrijrilor medicale- in circuit de avizare interna, ca si infiintarea Comisiei Nationale Intersectoriale care sa aprobe/actualizeze aceasta strategie si planul de aplicare al acesteia; finantare- AP ATI si AP Arsuri, program de preventie infectii nosocomiale; fisa de proiect pentru formare personal medical in domeniul preventiei infectiilor nosocomiale pentru 7.800 de persoane!”, reiese din raportul facut la cererea fostului ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu.
Raportul intocmit de catre Elena Copaciu, consilier onorific al cabinetului ministrului Vlad Voiculescu, arata ca nu exista personal „ultracalificat in managementul pacientului critic cu complicatii hemoragice severe”, iar capacitatea laboratoarelor din spitalele de urgenta este „extrem de limitata, la nivelul anilor ’90”.
De asemenea, raportul ministerului noteaza faptul ca in fisa generala de observatii a pacientilor nu este atasata fisa de observatii din terapia intensiva. Mai mult, se precizeaza ca „inscrisurile sunt greu lizibile si greu de urmarit”. Analiza finala si acuratetea expertizelor este dificil de efectuat din cauza lipsei investigatiilor paraclinice „in multe cazuri”.
O alta problema majora mentionata in raport este legata de „lipsa zonei de izolare protectiva pentru pacientul ars, deci, exista un risc mare de infectii”. In acest caz, se recomanda ca „bolnavii arsi grav sa fie tratati in rezerve individuale cu caracteristici arhitectonice adecvate nevoilor lor, iar in caz de victime multiple, vor petrece timpul minim in incinta cu mai multi pacienti; acolo unde este posibil- se pot folosi salile de operatie ca zona temporara de izolare”.
Din document mai reise ca „nu se va face toaleta chirurgicala a pacientilor cu arsuri in UPU, ci in sala de operatie”, iar o alta problema majora este legata de „lipsa conditiilor adecvate (sisteme de climatizare conforme cu nevoile marelui ars si a zonei de tratare a aerului) in spitalele care au internat victimele de la club”. In acest caz, se propune o verificare de catre Corpul de Control al ministerului Sanatatii a „investitiile facute de MS si de autoritatile locale in sisteme de ventilatie in unitatile spitalicesti si starea acestora si gradul de amortizare al investitiilor”.
In ceea ce priveste infrastructura pentru arsi, raportul scoate in evidenta ca, la data de 30 octombrie 2015, pentru Spitalul de Arsi Bucuresti „exista recomandarea sa interneze toate cazurile grave din tara fara sa dispuna de infrastructura necesara pentru arsii grav”. La nivel national, mai exista cinci paturi la Spitalul de Urgenta, Timisoara, doua paturi la Spitalul Militar Central Bucuresti, alte doua paturi la Spitalul „Agripa Ionescu”.
Raportul precizeaza ca a existat „un numar mare de incidente majore si decese legate de transferul aeromedical”, dar si ca exista mai multe neconcordante legate de „modul de selectare al pacientilor pentru transfer, momentul transferului, decizia finala de transportabilitate si lipsa unui medic de terapie intensiva cu experienta in ventilatia mecanica din echipa de transfer”.
O alta „problema majora de securitate este reprezentata de lipsa planului alb la nivelul spitalelor de urgenta. „Au fost spitale care au anuntat ca au declansat Plan Alb, dar la nivel de DSP nu exista o coordonare a acestora. (…) Mobilizarea masiva a cadrelor medicale a fost in mare parte spontana si mai putin datorita unui plan anterior de mobilizare, cunoscut cadrelor medicale si exersat prin simulari. Planul ar fi presupus existenta unui cadru medical care sa asigure eliberarea rapida de paturi de terapie intensiva, realocarea urgentelor catre alte spitale, care nu erau implicate in ingrijirea ranitilor- lucru care nu s a intamplat!”, mai este mentionat in respectivul raport.
Bodog a pierdut raportul
Actualul ministru al Sanatatii, Florian Bodog, a explicat, printr-un comunicat de presa, ca in institutia pe care o conduce, nu exista inregistrat un astfel de raport. De asemenea, acesta a declarat, pentru MEDIAFAX, ca „sefii departamentelor din minister au declarat sub semnatura ca acest document nu se regaseste in institutie”.
„La Ministerul Sanatatii nu exista niciun Raport elaborat la inceputul anului 2017, care sa contina informatii privind interventia autoritatilor sanitare in cazul „Colectiv”. Un astfel de document nu se regaseste nici in Protocolul de predare-primire care a fost semnat de catre cei doi ministri in data de 5 ianuarie 2017, atunci cand coordonarea Ministerului Sanatatii a fost preluata de catre ministrul Sanatatii, prof. dr. Florian Bodog de la ministrul Vlad Voiculescu”, reise din comunicatul institutiei.
In replica, fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, pe mandatul caruia s-a intocmit acest raport, a explicat, pe pagina sa personala de Facebook ca „raportul este inregistrat cu nr 9/3.01.2017 la registratura cabinetului MS de unde ulterior a fost remis Directiilor de specialitate din MS. Si nu pot sa cred ca domnul Bodog, secretarii de stat si consilierii dansului nu stiu despre acesta. Si nu pot sa cred ca domnul Bodog nu stie cum functioneaza o registratura. Intr-un punct are dreptate domnul Bodog: raportul nu este elaborat „la inceputul anului 2017”, ci in cele sapte luni premergatoare, atat cat eu si echipa mea am fost la Ministerul Sanatatii. Nu isi inchipuie nimeni ca echipa dumnealui s-ar fi ocupat cu asa ceva..”.
Vlad Voiculescu mai precizeaza ca autorul raportului, Elena Copaciu, „ii cerea pe 13 Octombrie domnului ministru Bodog o audienta pentru a ajuta la eliminarea barierelor pentru aplicarea ordinului 476, referitor la ingrijirile medicale pentru pacientii cu arsuri”.
In urma incendiului de la Clubul „Colectiv”, din 30 noiembrie 2015, 64 de tineri si-au pierdut viata, iar alti 146 au fost raniti.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.