externe

Sfidarea continua: Ungaria refuza sa ofere Comisiei Europene clarificari privind relaxarea conditiilor de acordare a vizelor Schengen pentru rusi si belarusi

Comisia Europeana inca asteapta clarificari din partea Ungariei cu privire la flexibilizarea conditiilor de acordare a vizelor si de sedere a lucratorilor cetateni rusi si belarusi, a anuntat marti executivul comunitar, care i-a dat guvernului condus de Viktor Orban termen pana pe 19 august sa raspunda preocuparilor Bruxellesului pe acest subiect, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Ungaria a extins la opt tari, inclusiv Rusia si Belarus, regimul special de vize adoptat mai demult pentru lucratori straini din Ucraina si Serbia prin Programul Cardului National al Ungariei. Conform acestor reglementari, lucratorii straini pot sta in Ungaria doi ani si ulterior pot prelungi perioada de sedere cu trei ani, de cate ori doresc. De asemenea, lucratorii straini pot practica orice profesie. Ei trebuie insa sa demonstreze ca au un loc de munca, cazare si asigurare de sanatate in Ungaria.

Guvernul ungar a explicat in diverse declaratii necesitatea revizuirii acestui regim de vize pentru a le permite specialistilor rusi sa lucreze la centrala nucleara de la Paks, pe care Ungaria o dezvolta printr-un acord de cooperare cu Rusia, si a asigurat ca includerea cetatenilor rusi si belarusi in Programul Cardului National al Ungariei nu implica niciun risc de securitate pentru spatiul Schengen, intrucat beneficiarii acestui program sunt supusi unor verificari de securitate aprofundate inainte de a li se permite intrarea sau sederea in Ungaria.

Insa aceasta decizie nemultumeste Comisia Europeana, in timp ce un grup de europarlamentari au cerut excluderea Ungariei din spatiul Schengen, iar mai multe tari nordice membre ale UE, inclusiv statele baltice, i-au transmis comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, o scrisoare in care considera flexibilizarea conditiilor de acordare a vizelor de catre Ungaria pentru cetatenii rusi si belarusi drept un „risc grav pentru securitatea europeana”.

La randul ei, Ylva Johansson a trimis guvernului condus de premierul conservator Viktor Orban o scrisoare in care avertizeaza asupra „potentialei amenintari de securitate pentru spatiul Schengen in urma acestor masuri unilaterale” si i-a cerut acestuia sa raspunda preocuparilor Bruxellesului pana pe 19 august.

„Nu am primit raspuns, intelegem ca un raspuns este in curs de pregatire, suntem in contact cu autoritatile” ungare, a declarat marti o purtatoare de cuvant a Comisiei Europene, Anitta Hipper, care a amintit ca „Ungaria este supusa permanent normelor Schengen”, ceea ce inseamna ca trebuie sa efectueze „controale de securitate exhaustive”.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Alegeri prezidentiale in Republica Moldova, turul II. Moldovenii isi aleg presedintele si viitorul tarii

In Republica Moldova, astazi are loc turul al doilea al alegerilor prezidentiale, un moment decisiv…

2 ore ago

Baneasa Forest Run, eveniment sportiv in natura dedicat amatorilor la editia din 2024

Baneasa Forest Run revine in 2024 cu o noua editie, programata pe 3 noiembrie, pentru…

2 ore ago

Femeie de 70 de ani moare imediat dupa externare in fata Spitalului din Slatina. Familia acuza lipsa investigatiilor corespunzatoare

 Un caz tragic a avut loc in fata Spitalului din Slatina, judetul Olt, unde o…

2 ore ago