Sindicatele bibliotecarilor anunta ca organizeaza un protest, pe 19 decembrie, in in fata Ministerului Culturii, pentru a-si arata nemultumirea fata de nivelul salariilor angajatilor.
Blocul National Sindical (BNS) informeaza, prin Federatia Sindicatelor din Institutiile de Cultura (FSIC), ca Sindicatul Bibliotecii Nationale a Romaniei (SBNR) si Sindicatul Bibliotecii Academiei Romane (SLIBAR), afiliate la BNS, vor organiza marti 19 decembrie 2023, intre orele 12.00 si 14.00, o actiune de protest in fata Ministerului Culturii, pentru a-si arata nemultumirea fata de nivelul salariilor angajatilor din cele doua institutii.
Scopul protestuui este de a atrage atentia autoritatilor asupra nemultumirii lucratorilor din cele doua biblioteci cu statut de biblioteca nationala, fata de politicile salariale discriminatorii comparativ cu bibliotecile centrale universitare, care prin majorarile salariale instituite de Guvern (prin OUG nr. 57/2023) si acordate doar bibliotecilor din sistemul de invatamant, au creat o mare inechitate si nedreptate. Mai ales ca toate aceste biblioteci se afla in conformitate cu Legea nr. 153/2017, Legea salarizarii unitare, pe aceeasi Anexa si grila de salarizare. Biblioteca Nationala a Romaniei si Biblioteca Academiei Romane au functii specifice care presupun atributii institutionale superioare bibliotecilor centrale universitare.
„Angajatii celor doua intitutii solicita cu celeritate Ministerului Culturii si Guvernului Romaniei SA FACA DREPTATE prin eliminarea inechitatii si a discriminarii create si sa acorde aceleasi majorari salariale si angajatilor celor doua biblioteci nationale. Numarul specialistilor din cele doua institutii este in continua scadere prin migrarea personalului catre institutii cu salarii mai atractive.
Atragem atentia ca potrivit Legii nr. 334/2002 – Legea bibliotecilor, Art. 10 ‘Sistemul national de biblioteci, in raport cu functiile si atributiile acestora, este structurat astfel:
• Biblioteca Nationala a Romaniei;
• Biblioteca Academiei Romane;
• biblioteci universitare;
• biblioteci specializate;
• biblioteci publice;
• biblioteci scolare’.
De aici rezulta ca Biblioteca Nationala a Romaniei si Biblioteca Academiei Romane ocupa primele doua pozitii in ierarhia Sistemul national de biblioteci prin functiile pe care le detin, insa cu salarii mult mai mici chiar si decat ale angajatilor din bibliotecile scolare.
Conform Legii 334/2002 (Legea bibliotecilor), republicata, cu modificarile ulterioare, Biblioteca Nationala a Romaniei este institutie de rang national, coordonator metodologic al bibliotecilor din sistem, care are misiune de a organiza, la nivel central, Depozitul Legal, principala sursa documentara in ceea ce priveste cunoasterea culturii si civilizatiei romanesti, bibliotecile centrale universitare fiind doar beneficiare ale depozitului legal.
Reiteram faptul ca Biblioteca Nationala a Romaniei si Biblioteca Academiei Romane pastreaza memoria documentara a tarii, cu atributii institutionale superioare bibliotecilor centrale universitare.
Biblioteca Nationala a Romaniei, institutie unica la nivel national si unica biblioteca din subordinea Ministerului Culturii, gestioneaza si valorifica cel mai mare volum de publicatii din Romania, prin Legea Depozitului Legal. Institutie patrimoniala complexa si reper cultural fundamental, Biblioteca Nationala a Romaniei reprezinta singura sursa documentara pentru cunoasterea culturii nationale, fiind un promotor al culturii, oferind un loc de intalnire si o arena pentru discursul public, prin organizarea unor evenimente de anvergura, menite sa diversifice oferta cultural-artistica, educationala, stiintifica si profesionala locala si nationala, punte intre societatea romaneasca si cultura scrisa, contribuind creativ la imbogatirea sa spirituala si la „Romania educata”
Centrul National ISBN-ISSN-CIP din cadrul Bibliotecii Nationale a Romaniei este unica reprezentanta din Romania a Agentiei Internationale ISBN, ISMN precum si a Centrului National ISSN si promoveaza productia editoriala din Romania in baze de date internationale, referentiale ale domeniului.
Ambele institutii culturale sprijina procesul de invatamant superior si de cercetare, promoveaza imaginea Romaniei in lume, detin un rol esential in promovarea si integrarea patrimoniului national romanesc in Europa si in lume, iar lipsa de bibliotecari specialisti ca urmare a salariilor neatractive constituie o grava problema cu consecinte serioase in educarea tinerei generatii. Atragem atentia ca nu oricine poate fi bibliotecar, este nevoie de cunoastere, studii de specialitate, invatare continua si multa dedicare.
Solicitam Guvernului Romaniei si Ministerului Culturii sa initieze si sa dispuna masurile legislative necesare si juste pentru eliminarea discriminarii create, precizand ca impactul financiar este mic si se raporteaza la un numar de aproximativ 400 de angajati, cumulat, din cele doua biblioteci nationale!”, se arata intr-un comunicat.
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Manifestantii opozitiei din Abhazia au ocupat vineri principalele cladiri guvernamentale ale acestei republici separatiste georgiene…
Preturile de referinta la gaze naturale pe piata din Europa au crescut vineri, dupa ce…
Presedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidentiale, a afirmat vineri ca omul de afaceri…
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat vineri ca, in situatia in care referendumul pe Bucuresti…
Reteaua sociala americana Bluesky, care se doreste a fi o alternativa la X, a anuntat…