Si Budai a stiut. Raport ANPDPD din noiembrie 2022: „In centrul din Voluntari exista persoane bolnave de cancer carora nu li se ofera medicamentatia, exista persoane cu diabet care sunt hranite cu biscuiti si ceai”

politica

Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati (ANPDPD) a intocmit in luna noiembrie a anului 2022 un raport, in urma unor controale efectuate la caminele din Voluntari, in care a scos in evidenta aspecte foarte grave. ANPDPD este in subordinea Ministerului Muncii, condus de Marius Budai.

„Dintre toate institutiile cu atributii de supraveghere/control a Asociatiei, ANPDPD este singura institutie care a intocmit un raport corect. Astfel, prin raportul intocmit in luna noiembrie se arata, printre altele, ca in centrul din Voluntari exista persoane bolnave de cancer carora nu li se ofera medicamentatia, ca exista persoane cu diabet care sunt hranite cu biscuiti si ceai si, poate cel mai important, ca decontarile catre DGASPC sunt formale”, arata avocatul Siviu Munteanu, cel care i-a reprezentat in ultimii doi ani pe vecinii centrelor din Voluntari care au inaintat zeci de sesizari privind abuzurile.

Seful institutiei ANPDPD, Mihai Tomescu, a fost demis de premierul Marcel Ciolacu.

Citeste si: Budai refuza sa plece: „Nu conteaza demisia mea. Conteaza foarte mult ce facem de aici inainte. Societatea civila trebuie sa faca ce trebuie sa faca societatea civila, iar politica sa faca altcineva”

Ministrul Muncii, Marius Budai, a declarat luni seara la Romania TV ca nu are niciun motiv pentru care sa demisioneze. Demisia sa a fost ceruta de CRJ, primul ONG care a sesizat abuzurile din Voluntari. Imediat dupa sesizare, ministerul lui Budai a denuntat protocolul cu CRJ.

„Eu cred ca nu conteaza demisia mea. Conteaza foarte mult ce facem de aici inainte”, a sustinut Marius Budai, dupa o intalnire cu reprezentanti ai ONG din domeniul asistentei sociale.

„Concluziile au fost extrem de importante. Un prim pas spre a continua dialogul si a incepe sa luam masuri impreuna ca sa putem ajunge la dezideratul pe care ni-l dorim, Ministerul Muncii si societatea civila, ca astfel de tragedii sa nu se mai intample. Am stabilit sa facem impreuna si sa pun la dispozitia societatii civile o procedura deschisa de selectie a tuturor celor care vor sa participe la monitorizarea calitatii serviciilor oferite in asistenta sociala, dar si la monitorizarea drepturilor persoanelor carora li se ofera servicii sociale. De asemenea, am inchis o discutie pe o modificarea la legea asistentei sociale, astfel incat la inceputul sesiunii parlamentare sa fie depusa in parlament”, a mai spus Budai.

„Toate procesele verbale de control de anul trecut sunt puse la dispozitia celor de la DIICOT din februarie. (…) Cred ca societatea civila trebuie sa faca ce trebuie sa faca societatea civila, iar politica sa faca altcineva”, a declarat Budai, referitor la solicitarea CRJ de a demisiona.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) i-a transmis duminica o scrisoare deschisa premierului Marcel Ciolacu in care solicita demiterea ministrului Muncii, Marius Budai. CRJ a fost prima organizatie care a sesizat public abuzurile din caminele de batrani din Voluntari.

„Stimate domnule prim ministru Marcel Ciolacu, primul autor moral al acestor abuzuri este in fata dumneavoastra: conducerea Ministerului Muncii, d-nul Budai a incercat ascunderea acestor fapte, inclusiv prin incetarea activitatii CRJ astfel incat sa nu mai fie deranjat cu sesizari la care sa fie nevoit sa raspunda.

Domnule Prim ministru, daca ministrul muncii din cabinetul dvs isi facea datoria, persoanele asupra carora, din empatie, nu ati putut sa va aruncati privirea, poate ca ar fi avut o sansa de a nu fi supuse unor masuri inumane si degradante vreme de mai multe luni.

Demiterea unor persoane din structura de conducere a Ministerului Muncii nu absolva de vina conducerea principala a Ministerului Muncii, respectiv cea a d-lui Budai. Acesta, in loc sa salveze vietile beneficiarilor a ales sa se rafuiasca cu un ONG – CRJ, in speta, din niste motive pe care, avem increderea ca le veti elucida:, se arata in scrisoare.

Scrisoarea integrala a CRJ

Centrul de Resurse Juridice (CRJ), organizatie neguvernamentala de aparare a drepturilor omului, infiintata in anul 1998 de Fundatia pentru o Societate Deschisa (Soros), deruleaza din octombrie 2003, programul ”Pledoarie pentru demnitate”. In aproape 20 de ani, CRJ a fost singura organizatie din Romania care a solicitat si organizat vizitarea inopinata a zecilor de mii de persoane cu dizabilitati, minori, adulti si varstnici inchisi in centrele rezidentiale si in spitalele de psihiatrie. Activitatea CRJ a fost recunoscuta si prin hotararea Marii Camere a Curtii Europene a Drepturilor Omului (”CRJ in numele lui Valentin Campeanu c. Romania”) dar mai ales prin marturiile persoanelor cu dizabilitati ”eliberate” din sistemul de protectie sociala in care erau umilite, batute, traficate si private de libertate.

Pentru ca apreciem maniera umana in care ati abordat problema grava a incalcarii drepturilor omului in centrele private dar finantate din fonduri publice in judetul Ilfov, luand in considerare prevederile Legii nr 115 din 1999 si Ordinul MMPS nr 308 din 2022, va adresam solicitarea de demitere a domnului ministru al muncii, Marius Constantin Budai, responsabilul moral pentru perpetuarea abuzurilor in aceste centre.

Mai jos vom reitera cateva dintre motivele care stau la baza solicitarii noastre si care demonstreaza ca domnul ministru avea cunostinta de toate aceste fapte, dar in loc sa combata incalcarile drepturilor omului, s-a ocupat de ingradirea activitatii CRJ pentru a ascunde aceste incalcari:

Domnul ministru al muncii si protectiei sociale, Marius Constantin Budai a fost sesizat de catre CRJ cu privire la faptele grave din centrele din judetul Ilfov prin adresele CRJ nr. 147 /07.11.2022, 65/23.02.2023, 23/26.01.2023, 33/01.02.2023;

Adresa nr. 581/DGJ/31.03.2023 semnata de domnul Budai, prin care notifica CRJ ca denunta unilateral acordul de colaborare pentru vizitarea inopinata a centrelor rezidentiale – motivul semnalat de domnul ministru la punctul 3 fiind acela ca ”CRJ nu a blurat imaginea unor beneficiari”.

Imaginile la care se referea domnul minstru erau cuprinse intr-o filmare incarcata in continutul raportului referitor la Centrul Asociatiei Sf. Gabriel cel Viteaz si care ii erau destinate pentru a observa maniera in care sunt ”tratate” persoanele cu dizabilitati de catre furnizorul de servicii sociale licentiat de ministerul pe care il conducea;

Domnul ministru Budai si secretarul de stat, domnul Vasilcoiu au anuntat intr-o conferinta nationala organizata la Bucuresti cu directorii DGASPC ca ”v-am scapat de vizitele CRJ”.

Asadar, conducerea de la cel mai inalt nivel a Ministerului Muncii nu doar ca a luat act de rapoartele de monitorizare si sesizarile transmiste de CRJ dar a si incercat oprirea in viitor a acestor activitati, cel mai probabil cu scopul de a ascunde si a nu permite cercetarea conditiilor care conduc la incalcarea drepturilor omului. Pentru acest motiv, tinand cont de activitatea organelor de cercetare penala din prezent, ne intrebam daca nu ar trebui cercetata si fapta de abuz in serviciu a celor doi inalti demnitari publici.

Dovada ca sistemul public de asistenta sociala a fost conectat cu conducerea furnizorilor de servicii sociale privati din judetul Ilfov o reprezinta si stenogramele care circula pe internet – angajatii incercau intimidarea si desfiintarea CRJ care ii deranja. Intrucat stenogramele sunt in spatiul public de ceva vreme, in ipoteza in care nu le-ati vazut, vi le atasam pentru o corecta informare.

Stimate domnule prim ministru Marcel Ciolacu, primul autor moral al acestor abuzuri este in fata dumneavoastra: conducerea Ministerului Muncii, d-nul Budai a incercat ascunderea acestor fapte, inclusiv prin incetarea activitatii CRJ astfel incat sa nu mai fie deranjat cu sesizari la care sa fie nevoit sa raspunda.

Domnule Prim ministru, daca ministrul muncii din cabinetul dvs isi facea datoria, persoanele asupra carora, din empatie, nu ati putut sa va aruncati privirea, poate ca ar fi avut o sansa de a nu fi supuse unor masuri inumane si degradante vreme de mai multe luni.

Demiterea unor persoane din structura de conducere a Ministerului Muncii nu absolva de vina conducerea principala a Ministerului Muncii, respectiv cea a d-lui Budai. Acesta, in loc sa salveze vietile beneficiarilor a ales sa se rafuiasca cu un ONG – CRJ, in speta, din niste motive pe care, avem increderea ca le veti elucida.

CRJ solicita demiterea conducerii Ministerului Muncii si asigurarea ca viitorul ministru al muncii este o persoana integra si reia acordul de colaborare cu CRJ, adopta de urgenta noi proceduri legale pentru licentierea furnizorilor de servicii sociale privati si asigurarea ca TOATE persoanele cu dizabilitati si toti varstnicii sunt tratati cu demnitate in comunitate si au acces la mijloace adecvate de petitionare si aparare a drepturilor fundamentale.

Cu deosebita consideratie,

Georgiana Pascu
Managerul programului Pledoarie pentru Demnitate
Centrul de Resurse Juridice

Stenograme din spatiul public

S.G.: Intrebarea mea catre dumneavoastra, era alta…sunteti de acord ca timp de o luna de zile sa fiti seful nostru de centru? Nu mai rade, pana imi iese licenta?

P.G.: De ce?

S.G.: Pentru ca mi-a cerut decizia de sef de centru, ca sa, pentru licenta finala, asta e singurul lucru pe care nu-l am!

P.G.: In conditiile in care nu mai exista CRJ, ca-mi era ca ma bat cu ele! (n.l. rade)

S.G.: (Se adreseaza unei persoane din apropierea sa: Ai auzit ce a zis? In conditiile in care nu exista CRJ ul, e de acord!)

P.G.: Ca altfel, ma bateam cu ele!

S.G.: (Se adreseaza unei persoane din apropierea sa: Deci, pune-l sef de centru, pune si tu din urma si ii trimitem sa semneze si sa ne-o trimita!)

P.G.: Contra cost, nu?

S.G.: Haide, ma, am inteles ca esti bolnav, dar nu…

P.G.: Pai, da, dar de la boala se ridica idei!

S.G.: Ai inceput sa delirezi, sa delirezi, nu?

P.G.: Da, da…

S.G.: Hai, ma, lasa, ca nu e problema, stii ca nu raman dator niciodata!

P.G.: Da…

…………………………………………………….

P.G.: N-au avut nimic de comentat, economicul ti-a dat feedback?

S.G.: Nu, inca nu lasa partidu’ …

P.G.: Nu lasa partidu’ sa-ti dea feedback?

S.G.: Da!

P.G.: Ok si ti-a gasit ceva economicul?

S.G.: Nu…

P.G.: Atunci, esti bine!

S.G.: Da, asta am zis si eu! Nu putem sa desfiintam acest CRJ (nota lucratorului: ONG Centrul pentru Resurse Juridice)?

P.G.: Nu avem cum…

S.G.: De ce?

P.G.: E o poveste mai lunga, o sa-ti zic eu cand o sa stam la o cafea!

S.G.: Eu l-as desfiinta, ca e o porcarie!

P.G.: Pai, stiu dar nu tine de noi, de judecatorie, de judecatorie, bossule!

S.G.: Tine de judecatorie, nu? Ei nu sunt licentiati pe nicaieri, nu sunt…

P.G.: Nu!

S.G.: Am inteles, dar ce drept au, atunci?

P.G.: Au contractul ala cu astia!

S.G.: Pai, trebuie sa dispara acel contract!

P.G.: Ala e un idiot, d-asta iti zic, iti povestesc eu cand ne vedem!

S.G.: Pai, da, trebuie dat afara, venit unul care are…

P.G.: C…e, intr-un cuvant. Hai ca sunt cu baietii astia aici, te sun eu cand termin, te rog eu, da?

S.G.: Are instalatia buna…

P.G.: Da, da… bine, trimite si mie factura sa vad cat e, asta pe care ai facut-o!”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: