externe

Si China se pregateste de razboi? Guvernul de la Beijing a anuntat cresterea cu 7,2% a bugetului militar pe 2024

China a anuntat marti o crestere a bugetului militar cu 7,2% pentru 2024, pe fondul coruptiei din armata si a tensiunilor persistente care privesc Taiwanul si Marea Chinei de Sud, informeaza AFP, citata de Agerpres.

China intentioneaza sa cheltuiasca 1.665,5 miliarde de yuani (231,4 miliarde de dolari) pentru aparare, un buget de peste trei ori mai mic decat cel al Statelor Unite.

Gigantul asiatic mentine o „crestere rezonabila” a bugetului sau militar pentru „a-si proteja suveranitatea, securitatea si interesele sale de dezvoltare”, a explicat luni Lou Qinjian, purtatorul de cuvant al sesiunii parlamentare. Acesta este in crestere de cateva decenii, pe masura cresterii economice.

Tara aloca armatei 1,6% din PIB, mult mai putin decat SUA (3,5%) sau Rusia (4,1%), potrivit Institutului International de Cercetare a Pacii din Stockholm (SIPRI).

Cu toate acestea, cresterea militara a Chinei este privita cu suspiciune de catre SUA, Japonia si Filipine, tari cu care China concureaza pentru controlul asupra unor insule mici din Marea Chinei de Sud. De asemenea, trezeste temeri in Taiwan, o insula de 23 de milioane de locuitori pe care China spera sa o reuneasca cu teritoriul sau, sau in India, cu care uneori conflicte de-a lungul granitei disputate din Himalaya.

In ceea ce o priveste, China se declara ingrijorata de aliantele militare stabilite de rivalii sai regionali cu SUA sau chiar cu NATO, care prezinta acum Beijingul drept o provocare la adresa intereselor membrilor sai.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat in ianuarie ca Beijingul „se apropie de noi” pentru ca „il vedem in Africa, in Arctica, il vedem incercand sa controleze infrastructurile critice”.

In acest context, China a realizat in special anul trecut „o crestere substantiala a numarului de focoase nucleare”, a declarat pentru AFP James Char, expert in armata chineza la Universitatea Tehnologica Nanyang din Singapore.

Potrivit SIPRI, in 2023 Beijingul avea 410 focoase nucleare (+60 intr-un an), mult in urma Washingtonului (3.708) si a Moscovei (4.489).

„Scandalurile recente de coruptie din armata ridica totusi indoieli cu privire la eficacitatea fortei sale de rachete si la profesionalismul fortelor militare”, a declarat Adam Ni, redactorul sef al revistei China Neican, newsletter cu informatii despre actualitatea chineza.

Anul trecut, China si-a schimbat de doua ori ministrul apararii. Retras din martie 2023, fostul ministru Wei Fenghe nu mai apare in public, la fel ca succesorul sau Li Shangfu, demis in octombrie, fara explicatii, dupa cateva luni. Alte personalitati militare de rang inalt, in special din domeniul rachetelor nucleare, au fost concediate.

Washingtonul continua sa ocupe primul loc in privinta bugetului militar. Potrivit SIPRI, SUA sunt tara cu cele mai mari cheltuieli militare, 877 de miliarde de dolari in 2022, conform ultimelor cifre disponibile. Urmeaza China (292), Rusia (86,4), India (81,4), Arabia Saudita (75), Regatul Unit (68,5), Germania (55,8) si Franta (53,6).

In plus, SUA dispun de o prezenta globala si de retele de aliante, pe care China nu le poate avea pe termen scurt”, a evidentiat Adam Ni. Washingtonul are sute de baze militare in strainatate, in timp ce China are doar una, in Djibouti.

Avand in vedere deficientele armatei chineze (…) pare logic ca Beijingul sa nu dispuna nici de mijloacele, nici de dorinta de a se angaja intr-un conflict cu SUA sau de a lansa o invazie (…) in Taiwan”, noteaza James Char.”Ceea ce ramane insa ingrijorator sunt frictiunile cu celelalte armate din regiune, care pot scapa de sub control si pot degenera intr-un conflict deschis”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Patru tari europene sar in ajutorul Portugaliei cu avioane de stingere a incendiilor

UE va trimite opt avioane de stingere a incendiilor in Portugalia pentru a ajuta la…

13 minute ago

Grecia se alatura tarilor care interzic acordarea de noi licente pentru inchirierea de apartamente pe termen scurt. In Atena, interdictia va dura cel putin un an

O interdictie a privind acordarea de noi licente pentru inchirierea de apartamente pe termen scurt…

44 de minute ago

Neliniste in Israel dupa ce au aparut informatii ca Netanyahu vrea sa-l inlocuiasca pe ministrul Apararii

Informatiile conform carora prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu se gandea sa-l demita pe ministrul Apararii Yoav…

52 de minute ago

Aflat in Italia, premierul britanic Keir Starmer promite sa coopereze in domeniul migratiei

Premierul britanic Keir Starmer a salutat luni eforturile Italiei de a combate imigratia ilegala, spunand…

O oră ago

Europa Centrala se pregateste de noi ploi. Numarul mortilor a crescut

Locuitorii mai multor zone din Polonia si Republica Ceha s-au grabit sa se evacueze, luni,…

O oră ago