Si Consiliul Europei intervine dur fata de masacrarea Codului Penal in interesul borfasilor. Apel catre puterea de la Bucuresti
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, face apel la autoritatile din Romania sa astepte opinia Comisiei de la Venetia inainte de a face alti pasi pentru modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, el spunand ca aceste reforme risca sa incalce obligatiile internationale ale Romaniei, in special cele impuse de Conventia penala privind coruptia, identificate in recentul raport GRECO.
„Fac apel catre partile implicate sa astepte opinia Comisiei de la Venetia si sa o ia in considerare inainte de a urma alti pasi pentru a modifica Codul Penal si Codul de Procedura Penala din Romania. Aceste reforme risca sa incalce obligatiile internationale ale Romaniei, in special cele impuse de Conventia penala privind coruptia, identificate in recentul raport GRECO. Ca membru al organizatiei noastre, Romania are datoria de a apara statul de drept”, afirma Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, potrivit unui comunicat postat pe site-ul institutiei europene, citat de news.ro.
El mai spune ca Consiliul Europei va continua sa urmareasca cu atentie desfasurarea evenimentelor din Romania si este pregatit sa asigure expertiza daca este nevoie.
Avizul Comisiei de la Venetia a fost solicitat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei printr-o decizie luata in 28 iunie, iar evaluarea urmeaza sa fie prezentata in 19 octombrie.
Alaturi de recomandarile GRECO, acest aviz are rolul de a identifica cea mai buna solutie posibila pentru abordarea problemelor generate de proiectele de amendamente, in conformitate cu standardele europene si cu angajamentele europene ale Romaniei, arata Consiliul Europei.
Proiectul de modificare a Codului penal, care include mai multe masuri controversate, a fost adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional.
Comisia Europeana a anuntat miercuri ca nu va ezita sa ia masurile care se impun pentru a se asigura ca modificarile aduse Codului penal respecta legile Uniunii Europene (UE) in domeniul justitiei si a anuntat ca urmareste cu o ingrijorare tot mai mare adoptarea acestor masuri.
”Vom examina textele legislative finale din punct de vedere al compatibilitatii cu legile UE din domeniul justitiei, al cooperarii cu politia si al standardelor internationale. In calitate de gardian al tratatelor, nu vom ezita sa luam masurile necesare pentru a asigura acesta compatibilitate”, a anuntat CE.
CE a subliniat importanta pe care o are lupta impotriva coruptiei si mentinerea unei justitii independente, aceste tematici fiind la baza raportului MCV.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca adoptarea modificarilor la Codul Penal este un eveniment ”revoltator” si a anuntat ca va contesta la CCR Codul penal si Codul de procedura penala. Presedintele a mai spus ca ce se intampla in aceste zile este dictatura majoritatii si e profund daunatoare democratiei.
De cealalta parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, a sustinut ca nu este surprins daca presedintele Klaus Iohannis ataca la Curtea Constitutionala modificarea Codurilor penale, dat fiind ca a folosit “in mod abuziv” toate instrumentale si atributiile pe care le are in Constitutie pentru a bloca si alte legi.