Si CSM se alatura frontului pentru salvarea pensiilor speciale: „Ne exprimam ferm dezacordul si ingrijorarea”

news

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunta ca „isi exprima ferm dezacordul si ingrijorarea fata de adoptarea de catre Parlament a unor masuri care afecteaza statutul magistratului”. CSM protesteaza astfel fata de impozitarea cu 85% a pensiilor speciale.

„Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima ferm dezacordul si ingrijorarea fata de adoptarea, de catre Parlamentul Romaniei, a unor masuri care afecteaza statutul magistratului.

Astfel, printr-un procedeu legislativ disimulat, a fost adoptata masura supraimpozitarii progresive a pensiei de serviciu a judecatorilor si procurorilor, cu consecinta eliminarii acestei garantii constitutionale.

Consiliul Superior al Magistraturii sustine si de aceasta data, in totalitate, demersul legal al Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de sesizare a Curtii Constitutionale in vederea exercitarii controlului de constitutionalitate, inainte de promulgare.

In acest sens, Consiliul a transmis Curtii Constitutionale opinia sa juridica, bazata pe argumentele de neconstitutionalitate intrinseca si extrinseca a actului normativ adoptat, deduse atat din jurisprudenta instantei de contencios constitutional, cat si din reglementari internationale relevante cu incidenta in domeniul statutului magistratului si al independentei justitiei.

Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis opinia sa juridica argumentata si in sustinerea demersului legal al Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de sesizare a Curtii Constitutionale in vederea exercitarii controlului de constitutionalitate, inainte de promulgare, asupra propunerii legislative privind unele masuri in domeniul fondurilor nerambursabile europene, prin care a fost modificat statutul judecatorilor in ceea ce priveste regimul disciplinar aplicabil acestora.

Astfel, proiectul de lege reglementeaza din nou abaterea disciplinara care a mai fost anterior introdusa prin dispozitiile art. IV punctul 26 din O.U.G nr. 23/2020, publicata in Monitorul Oficial la data de 12.02.2020, act normativ declarat neconstitutional in ansamblul sau de catre Curtea Constitutionala la data de 02 iunie 2020, prin Decizia nr. 221.

Consiliul Superior al Magistraturii, ca unic garant constitutional al independentei justitiei, nu va abdica de la sustinerea neconditionata a tuturor principiilor care dau continut acestei valori constitutionale, sens in care va efectua toate demersurile care se impun pentru protejarea sa efectiva”, anunta CSM intr-un comunicat de presa.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat joi seara ca legea de impozitare a pensiilor speciale cu 85% este o „grava incalcare a Constitutiei”. Ea a sugerat ca parlamentarii intentionat au facut legea atat de proasta pentru a pica la CCR.

„Vad multa ipocrizie la mijloc. Cu scuzele de rigoare, dar nu am cum sa o numesc altfel. Pentru ca de ieri aud la diversi politicieni ca toata lumea asteapta sa se pronunte CCR: Pai de ce faceti o lege daca stiti ca ea trebuie sa ajunga la CCR, pentru ca acolo trebuie sa fie transata? Pur si simplu pentru ca Parlamentul nu isi asuma sa faca ceea ce este corect? Ca sa cada tot blamul pe cine? Pe mine, pe Avocatul Poporului? Ei imi forteaza mana. Eu vad o grava incalcare a Constitutiei si evident ca trebuie sa sesizez CCR. Normal ar fi ca in statul de drept fiecare sa isi asume raspunderea pentru ce face”, a declarat Weber la Romania TV.

„Este o dubla impozitare. Pensiile de peste 2.000 de lei se impoziteaza cu 10%. Apoi e inca o impozitare, pentru ca nu scrie nicaieri ca cei 10% se sterg. E impozitare la impozitare. Avocatul Poporului si adjunctii sai nu au pensii de serviciu. Noi suntem asimilati ministrilor. E o chestiune de principiu si am considerat ca este corect sa ne adresam CCR”, a mai spus Weber.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat joi Curtea Constitutional cu o obiectie de constitutionalitate privind legea de impozitare cu 85% a pensiilor speciale. Si ICCJ a decis sa sesizeze CCR pe aceeasi tema.

CCR a confirmat ca a inregistrat sesizarea Avocatului Poporului cu privire la proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal.

Pana la acest moment, Curtea Constitutionala nu a stabilit un termen la care urmeaza sa fie discutata sesizarea.

Si Sectiile Unite ale ICCJ au decis, joi, cu unanimitate de voturi, sesizarea Curtii Constitutionale cu obiectia de neconstitutionalitate a legii privind impozitarea pensiilor speciale cu 85%.

Liderul deputatilor PNL, Florin Roman, s-a aratat anterior convins ca legea privind impozitarea pensiilor speciale cu 85% va ajunge la CCR si a facut apel catre judecatorii CCR sa nu judece in interesul „propriilor buzunare”.

„Faptul ca se va ajunge la CCR cu aceasta lege este evident. Noi, cei de la PNL, facem apel de acum la judecatorii CCR, dintre care cinci au cumul de pensie-salariu si sunt si beneficiari de pensii speciale sa-si aminteasca ca sunt judecatori constitutionali ai Romaniei. Reprezinta poporul roman, nu propriile buzunare si propriile lor interese personale”, a declarat Roman.

Plenul Camerei Deputatilor a dat, miercuri, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile si indemnizatiile pentru limita de varsta.

Au fost inregistrate 307 de voturi „pentru” si unul ”impotriva”.

Conform unui amendament de la PSD, PNL si USR, „pensiile cu valoare de pana la 2.000 de lei inclusiv nu se impoziteaza, cele cuprinse intre 2.000 si 7.000 se impoziteaza cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impoziteaza cu 85% pentru ceea ce depaseste suma de 7.001 lei”.

Proiectul, adoptat de Senat in 2019, a fost sustinut in plen de toate grupurile parlamentare si introduce notiunea de „taxa pe veniturile din pensii si indemnizatii pentru limita de varsta”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: