Si Italia da unda verde comercializarii de faina de greieri pentru uz uman
O companie italiana care produce faina din greieri a primit unda verde sa vanda alimente preparate din insecte pentru consumul uman, sfidand criticii si incercarea guvernului de a reduce utilizarea acesteia, potrivit The Guardian.
Jose Francesco Cianni, directorul executiv al Nutrinsect, a declarat ca „a fost intoarsa o noua pagina in istoria alimentelor” acum ca faina sa plina de nutrienti poate fi incorporata intr-o serie de produse alimentare.
„Aceasta este o veste foarte importanta pentru noi”, a spus Cianni, al carui motiv principal al initiativei de afaceri a fost acela de a oferi o sursa alternativa, durabila de proteine.
Din 2020, milioane de greieri au fost crescuti la fabrica din Montecassiano, un oras din regiunea centrala Marche, unde sunt tratati termic inainte de a fi inghetati si macinati.
Pana acum, companiei i s-a permis sa vanda faina numai pentru a fi utilizata in hrana pentru animalele de companie.
UE a aprobat vanzarea de insecte – si anume greieri, lacuste si larve de gandaci de intuneric – pentru consumul uman la inceputul anului 2023, declansand o serie de reglementari propuse de guvernul italian, inclusiv una menita sa asigure ca insectele stau departe de mancarurile traditionale, cum ar fi pastele si pizza. „Este fundamental ca aceste fainuri sa nu fie confundate cu alimentele produse in Italia”, a spus ministrul agriculturii Francesco Lollobrigida la acea vreme.
Cu toate acestea, pana cand reglementarile au devenit oficiale, la sfarsitul anului trecut, guvernul a cedat, impunand in schimb reguli stricte de etichetare, cum ar fi precizarea clara a originii produsului si cerinta de a folosi pe pachete Acheta domesticus, limba latina pentru greier de casa, astfel incat sa fie mai putin surprinzator pentru consumator.
„S-a vorbit mult, dar pana la urma au facut ceea ce trebuie”, a spus Cianni, care l-a invitat pe Lollobrigida „sa vina sa vada singur cat de sanatos si nutritiv” este produsul.
Pline de proteine si vitamine, insectele sunt considerate din ce in ce mai mult o modalitate durabila de a obtine nutrienti, piata insectelor comestibile din Europa urmand sa ajunga la 2,7 miliarde EUR pana in 2030.
„Este bun pentru mediu, deoarece resursele necesare pentru a creste greierii si spatiile folosite sunt foarte mici, astfel incat emisiile sunt aproape zero”, a spus Cianni.
Faina de greieri Nutrinsect va fi distribuita companiilor de aprovizionare cu alimente si celor din lantul de catering. Faina poate fi cumparata si online cu 6 euro pe pachet.
Cianni a primit un potop de mesaje de la primirea autorizatiei, unele sustinandu-i initiativa, altele mai putin. El a spus ca oamenii se tem ca greierii „au venit de departe si sunt murdari”. „Dar faina noastra de greieri este 100% facuta in Italia. Va sta foarte bine alaturi de alte specialitati italiene”, a spus el.
In ceea ce priveste gustul, Cianni a spus ca este asemanator cu „semintele de dovleac, alunele si, de asemenea, putin cu crevetii”.