news

Si recorder.ro refuza banii Guvernului: „Televiziunile cu burtiere galbene care livreaza cate un breaking-news la fiecare sfert de ora vor lua probabil cei mai multi bani de la buget”

Jurnalistii de la recorder.ro anunta ca refuza sa aplice pentru accesarea banilor furnizati de Guvernul Orban pentru „sustinerea” presei din Romania.

Citeste si: OUG pentru presa. Aktual24.ro va functiona in continuare FARA bani publici. Cel putin cate 250.000 euro vor putea incasa Chirieac, Buble si Andronic de la Guvern

Anuntul redactiei recorder.ro:

Redactia Recorder se pozitioneaza impotriva Ordonantei de Urgenta 63/2020 prin care Guvernul a decis sa aloce 200 de milioane de lei (circa 40 de milioane de euro) catre presa din Romania. Ieri a fost deschisa platforma pe care institutiile media se pot inscrie pentru a incasa banii. Acestia urmeaza sa fie alocati catre televiziuni, radiouri si publicatii online sub forma unei campanii de informare, dar Ordonanta vorbeste explicit despre sustinerea financiara a institutiilor mass-media afectate de scaderea incasarilor din publicitate.

Consideram ca alocarea directa de bani de la Guvern, in baza unor criterii confuze si discutabile, este o metoda gresita care nu ajuta cu adevarat presa din Romania.

Iata argumentele noastre:

1. Nu exista criterii de integritate

O astfel de metoda, in care Guvernul disloca o suma considerabila de la buget si o distribuie direct catre redactii, are marele dezavantaj de a nu putea include criterii de integritate si profesionalism. Daca ar incerca sa faca asta, s-ar deschide o discutie interminabila si probabil imposibil de transat despre definirea unor asemenea criterii: cine si cum stabileste ce inseamna o redactie fara probleme de integritate. Asa ca Guvernul pune banii pe masa si orice companie media cu cel putin doi angajati si fara datorii la stat se poate inscrie sa primeasca finantare. In acest fel, statul va finanta, cu siguranta, si institutii de presa care nu de putine ori aluneca in zone gri ale jurnalismului.

2. Sunt incurajate click-bait-ul si falsele breaking-news-uri

Banii vor fi incasati in functie de audienta (puncte de rating in cazul televiziunilor, afisari in cazul presei online). Sumele incasate de institutiile media nu tin cont de credibilitatea acestora sau de profilul publicului pe care il au. Guvernul, in calitate de client, va plati aceeasi suma pe unitatea de masura, indiferent ca vorbim de televiziuni generaliste sau de canale de stiri. De asemenea, site-urile de cancan vor primi aceleasi sume pe mia de afisari ca publicatiile care si-au castigat o reputatie in zeci de ani de jurnalism corect.

Pastrand ca principal criteriu audienta, se incurajeaza astfel unul din marile vicii ale presei din Romania. In cazul presei online, obtinerea audientei cu orice pret a generat un adevarat fenomen de fake-news si click-bait, pe care fondurile guvernamentale il vor ajuta sa supravietuiasca. Banii contribuabililor se vor duce astfel si catre site-uri care le livreaza stiri mincinoase sau lipsite de interes public. De asemenea, televiziunile cu burtiere galbene care livreaza cate un breaking-news la fiecare sfert de ora vor lua probabil cei mai multi bani de la buget.

3. Bugetele de publicitate din bani publici subrezesc credibilitatea redactiilor

Camuflarea acestui ajutor financiar intr-o presupusa campanie de informare, cu spoturi guvernamentale care vor aparea pe site-uri si in timpul transmisiunilor televizate legitimeaza o practica tot mai intalnita: alocarea unor bugete de publicitate din bani publici. Primaria Capitalei a platit, in ultimii ani, milioane de euro pentru astfel de campanii. Aceste practici nu intaresc presa, ci, dimpotriva, o fac mai vulnerabila in fata politicienilor si mai putin credibila in fata publicului.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Dragnea confirma blatul Ciolacu-Simion: „Simion va primi de la PSD cate 10, 15 sau 20 de voturi de la fiecare dintre cele 18.000 de sectii de vot din Romania”

Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…

21 de minute ago

Zelenski spune ca vrea ca razboiul sa se incheie in 2025, prin „mijloace diplomatice”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…

38 de minute ago

Cum a devenit traficul de droguri o „cauza nationala” in Franta

Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…

13 minute ago

Un avion al companiei americane Southwest, lovit de un glont cand se pregatea sa decoleze pe aeroportul din Dallas, Texas

Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…

O oră ago

Presedintele comisiei electorale din Georgia, improscat cu vopsea neagra de un membru al opozitiei dupa ce a confirmat victoria partidului de guvernamant

Presedintele comisiei electorale din Georgia a fost stropit cu vopsea in timp ce organismul a…

O oră ago

La 1000 de zile de razboi, liderii G7 accentueaza sanctiunile la adresa Moscovei, dupa invazia Ucrainei: „Rusia ramane singurul obstacol in calea pacii”

Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…

O oră ago