Sibienii arunca de aproape trei ori mai multe deseuri reziduale decat reciclabile
In primele noua luni ale anului 2024, locuitorii din Sibiu au generat aproape 30.000 de tone de deseuri reziduale si doar putin peste 8.500 de tone de deseuri reciclabile, conform datelor centralizate de compania de salubritate din oras.
Pentru perioada ianuarie-septembrie, s-au inregistrat 29.817 tone de deseuri reziduale, comparativ cu 4.962 tone de deseuri biodegradabile, 1.642 tone de plastic si metal, 1.641 tone de hartie si carton si doar 549 tone de sticla, informeaza turnulsfatului.ro
„Procentul de colectare selectiva a deseurilor reciclabile in perioada ianuarie-septembrie 2024 a fost de 22,60%, comparabil cu cel inregistrat in aceeasi perioada a anului precedent”, au confirmat oficialii Primariei Sibiu. Aceasta cifra sugereaza o stagnare a progresului in colectarea separata, in ciuda unui sistem functional.
Pentru a stimula colectarea selectiva, autoritatile din Sibiu planuiesc modernizarea a 200 de platforme publice de colectare a deseurilor in zonele de blocuri, prin instalarea de insule ecologice digitalizate.
Acestea vor permite accesul controlat si limitat locatarilor arondati. „Achizitia este realizata de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, dar prima procedura a fost anulata, urmand sa fie organizata o noua astfel de procedura de catre Ministerul mentionat”, au explicat reprezentantii Primariei Sibiu.
Primaria considera ca „odata ce se va concretiza acest proiect, printr-o contorizare exacta a cantitatii de deseuri aruncate de locuitorii fiecarui apartament si calcularea taxei in functie de aceste cantitati, va fi incurajata o colectare selectiva mai corecta, crescand astfel gradul de colectare separata a deseurilor.”
De asemenea, vor fi construite doua centre de colectare a deseurilor prin aport voluntar, unde locuitorii vor putea debarasa gratuit deseuri care nu pot fi colectate in sistemul „door-to-door”, precum cele voluminoase, textile, din lemn, mobilier, anvelope, electronice si baterii uzate.
Sibienii care locuiesc la case beneficiaza deja de pubele colorate pentru colectare selectiva. Acestia trebuie sa arunce plasticul si metalul in pubela galbena, hartia in pubela albastra, biodegradabilul in pubela maro, iar deseul rezidual in pubela neagra. Cei care nu sorteaza corect risca sa nu li se ridice deseurile.
Pentru locatarii din blocuri, situatia este diferita; acestia tind sa arunce deseuri amestecate, fara sa existe consecinte clare. „Acest comportament se va schimba doar dupa ce municipalitatea va amplasa noile platforme ecologice digitalizate, care vor permite numai locatarilor sa arunce unde sunt arondati”, precizeaza autoritatile. Daca deseurile nu sunt sortate corect, asociatia de proprietari poate fi trasa la raspundere.
Conform celor mai recente date Eurostat, Romania se afla pe locul 8 din coada clasamentului la reciclarea plasticului, cu un procent de aproape 33%, sub media UE de 41%. „Desi situatia reciclarii in Romania este perceputa ca deficitara, depasim totusi tari precum Austria, Franta sau Finlanda,” arata statistica europeana. Aceste date sugereaza potentialul de crestere in gestionarea deseurilor la nivel national.
Foto: turnulsfatului.ro