Sibiu: Angajatii unei firme au omorat cu drujba aproape o colonie intreaga de lilieci si i-au lasat in mijlocul parcului
Mai multi lilieci dintr-o colonie in care se estimeaza ca traiau peste 100 de exemplare au fost taiati pur si simplu cu drujba in cadrul unei actiuni de toaletare executata in parcul Sub Arini, din Sibiu. Liliecii care au scapat de drujba au fost abandonati sa inghete, potrivit Turnul Sfatului.
Un sibian aflat in plimbare, alertat de zgomotele scoase de animalele ranite, a descoperit situatia si a anuntat o asociatie de protectie a animalelor salbatice. Cei alertati au descoperit resturile unui stejar taiat „la metru”, impregnate pe alocuri cu sange.
Din bucatile de trunchi lasate in mijlocul aleii din Sub Arini, reprezentantii asociatiei, impreuna cu un medic veterinar au mai salvat 40 de lilieci, dupa ce unul a degerat, iar alti doi au trebuit eutanasiati din cauza traumatismelor suferite.
„In aceasta perioada, liliecii intra intr-o stare semilatenta. Unii, care au mai avut energie, si-au luat zborul, speram sa isi fi gasit adapost, altfel pe gerul acela cu siguranta au inghetat. Altii au ramas, insa, in copacul doborat si taiat mai apoi cu drujba”.
„Au intrat cu drujba direct in colonia de lilieci. Nu au anuntat pe nimeni, au taiat, apoi au plecat si lasat totul aici asa cum am descoperit. Cand cei care taiau copacul au vazut ca ceva nu este in regula acolo, ca exista o colonie de lilieci, ar fi trebuit sa se opreasca. Dar, nu, ei au continuat”, descrie George Marginean, membru al asociatiei.
Dupa ce au fost dusi la cabinetul veterinar, liliecii care au supravietuit au fost preluati de asociatia din Bucuresti si dusi la Centrul de salvare si reabilitare a animalelor salbatice „Visul Luanei”.
In parcul Sub Arini au venit si reprezentantii Garzii de Mediu Sibiu. Iar dimineata, in cadrul anchetei deschise, acestia au revenit insotiti de politisti.
Actiunea de toaletare a copacilor a fost gestionata de Directia Silvica Sibiu, pentru a amenaja o „poteca tematica dedicata iubitorilor de natura”. Ilie Troanca, directorul Directiei Silvice Sibiu, spune ca muncitorii firmei angajata sa realizeze lucrarile pur si simplu „atata au priceput”.
„Cand se taie orice copac, trebuie stabilite motivele si imprejurarile de catre un expert. In cazul copacului despre care vorbim, un stejar din specie protejata, cred, acesta statea deasupra aleii si, sa spunem, era un pericol public. Din ce am vazut noi, copacul era scobit prin mijloc doar in portiunea unde era colonia, in rest e sanatos. Iar expertul care a evaluat acest copac trebuia sa isi dea seama de potentialul situatiei vazand scorburile, precum si cantitatea semnificativa de guano lasata de lilieci in zona. In plus, ii si auzi: daca faci zgomot, ei incep sa se agite”, descrie George Marginean. Iar muncitorii – care ar fi trebuit sa fie alertati cel putin de sangele ramas pe bucatile taiate „la metru” din trunchiul stejarului – ar fi trebuit sa opreasca lucrarile si sa ceara sprijinul unor asociatii de profil.
In stejarul taiat exista si un cuib de albine salbatice. „Si acestea sunt protejate. Aia e, au distrus si ditamai fagurele”.
In cursul zilei de joi, reprezentantii asociatiei de protectie a animalelor au depus sesizari scrise atat in atentia politistilor, cat si a Garzii Nationale de Mediu.
„Situatia este de dosar penal, sunt cel putin cinci legi incalcate aici. Vorbim doar de specii protejate, ceea ce au facut este un dezastru”.
Toate speciile de lilieci din tara noastra sunt protejate de lege. In cazul celor din colonia in discutie, reprezentantii asociatiei Wilderness Research And Conservation, au identificat un exemplar decedat din specia Liliacul pitic (Pipistrellus pipistrellus), restul fiind din specia Liliacul de amurg (Nyctalus noctula).
„Mai ales pentru mediul urban, liliecii sunt principala metoda de dezinsectie naturala. Ei consuma anual zeci de kilograme de insecte si tin, practic, sub control, populatii intregi de insecte, fie tantari, fie daunatori. Cu asta se hranesc, sunt insectivori: daca citam unele studii, un liliac poate duce la economisirea unor cantitati anuale de insecticide in valoare de aproximativ 10.000 de euro. Mananca extrem de mult”, arata George Marginean.