politica

Siegfried Muresan, veste mare pentru Romania: „Parlamentul European a aprobat alocarea de 30 de miliarde de euro pentru Romania din Mecanismul de Rezilienta si Redresare”

Europarlamentarul Siegfried Muresan anunta ca Parlamentul European a adoptat, luni seara, alocarea de 30 de miliarde de euro pentru Romania din Mecanismul de Rezilienta si Redresare.

Raportul legislativ privind Mecanismul European de Rezilienta si Redresare – coordonat de europarlamentarul Siegfried Muresan (PNL / PPE) din pozitia de coraportor – a fost adoptat aseara cu larga majoritate de Comisia pentru bugete si Comisia pentru afaceri economice si monetare din Parlamentul European. Raportul a primit 84 de voturi „pentru”, 11 voturi „impotriva” si 4 abtineri, se anunta intr-un comunicat de presa.

Mecanismul de Rezilienta si Redresare are o alocare de 672,5 miliarde de euro si este primul si cel mai important pilon al Planului de Redresare al Uniunii Europene in valoare de 750 de miliarde de euro.

Prin votul pe acest raport, Parlamentul European aproba alocarile din mecanism pentru statele membre la nivelul negociat in Consiliul European din luna iulie, inclusiv cele 30,5 miliarde de euro obtinute de presedintele Klaus Iohannis pentru Romania.

„Parlamentul European a aprobat prin acest vot alocarile de fonduri negociate de Consiliul European pentru fiecare tara, atat sumele, cat si criteriile. Astfel, la negocierile finale ale Parlamentului European cu Consiliul Uniunii Europene pe raportul legislativ nu se vor mai lua in discutie alocarile pe tara.

Desi grupurile de stanga din Parlamentul European au dorit renegocierea criteriilor intr-un mod care ar fi dezavantajat Romania, ne-am opus cu succes. Criteriile raman aceleasi, iar suma pe care presedintele Klaus Iohannis a obtinut-o pentru Romania din acest mecanism este sustinuta de Parlamentul European. La fel este sustinuta si suma obtinuta pentru Romania din bugetul clasic, multianual, al Uniunii Europene.

Putem spune acum cu certitudine ca cele 79,9 miliarde de euro vor reveni Romaniei”, a declarat deputatul european Siegfried Muresan, dupa votul din comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

In plus, in urma negocierilor pe care le-a desfasurat in ultimele 3 luni, Siegfried Muresan a inclus in proiectul de raport legislativ mai multe prevederi care vor ajuta Romania sa atraga mai usor aceste fonduri europene in vederea realizarii prioritatilor nationale de redresare economica.

Una dintre cele mai importante prevederi o reprezinta cresterea duratei Mecanismului de Rezilienta si Redresare de la trei ani, cat a fost agreat de Consiliu, la 4 ani.

„Prin aceasta prevedere, vrem sa acordam tarilor membre un an in plus, pana la finalul anului 2024, pentru a atrage fondurile din acest mecanism. Mai mult, Romania si celelalte state membre vor putea deconta prin acest mecanism inclusiv cheltuieli realizate pentru combaterea pandemiei de COVID-19 in perioada februarie – decembrie 2020, adica inainte de intrarea in vigoare a mecanismului”, a mai spus Siegfried Muresan.

Raportul legislativ include si propunerea de crestere a prefinantarii – adica a avansului pe care tarile europene il vor primi din fondurile nerambursabile cuprinse in acest mecanism – la 20% din suma totala nerambursabila, fata de 10% cat a fost propus initial.

„Este vital ca acest avans sa fie cat mai mare astfel incat sa punem la dispozitia tarilor europene, care se confrunta cu lipsa de fonduri, cat mai repede resurse suficiente pentru inceperea investitiilor din planurile nationale de redresare. Cu cat vor ajunge mai multe fonduri europene mai repede in tarile membre, cu atat oamenii vor simti mai mult si mai repede beneficiile acestui ajutor pentru depasirea crizei”, a mai spus eurodeputatul roman.

Dupa votul de aseara, cei trei coraportori, Siegfried Muresan de la Grupul PPE, Dragos Pislaru de la Grupul RENEW si Eider Gardiazabal Rubial de la Grupul Socialistilor, vor primi saptamana aceasta mandatul din partea plenului Parlamentului European pentru a incepe negocierile finale pe raportul legislativ cu reprezentantii Consiliului Uniunii Europene. Obiectivul este ca Parlamentul European si Consiliul sa ajunga la un acord cat mai rapid, in urmatoarele saptamani, astfel incat mecanismul sa poata intra in vigoare fara intarziere, la 1 ianuarie 2021.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

O noua numire trasnita facuta de Trump. Ministru al Sanatatii va fi un promotor al teoriilor conspiratiei

Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…

4 ore ago

Lasconi dezvaluie numele celui care ar fi „amenintat-o”: „S-a laudat cu asta, ca el o sa fie cel care ma va scoate pe mine din aceasta cursa”

Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…

4 ore ago

MAE: Noua cetateni romani decedati in urma inundatiilor din Spania

 Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…

8 ore ago

Oseminte descoperite pe un santier din Timisoara. Politistii criminalisti au inceput o ancheta

Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…

8 ore ago

Un barbat s-a urcat pe cladirea garii din Braila si ameninta ca se va sinucide

Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…

8 ore ago