Sighisoara: Coroana cu „Slava marelui Putin” depusa de Ambasada Rusiei la un monument sovietic. Un colonel in rezerva lupta de ani de zile sa restabileasca adevarul istoric – VIDEO
Un fost ofiter al armatei romane, locotenent-colonelul Alexandru Teodoreanu (r), se lupta de peste zece ani cu autoritatile din Sighisoara pentru a restabili adevarul in cazul monumentului dedicat „eroicei armate sovietice eliberatoare a Romaniei”. Recent, la acest monument a fost depusa o coroana de catre Ambasada Federatiei Ruse pe care este scris „Slava marelui Putin”.
In lupta sa de peste 10 ani, Teodoreanu a depus numeroase dovezi in fata autoritatilor locale care arata ca la Sighisoara nu a avut loc nicio „eliberare”. Arhivele Nationale arata ca in septembrie 1944 nu mai era, demult, picior de german in acea zona.
„Vor sa imprime in memoria romanilor ca Romania a fost eliberata de armata sovietica, nu de armata romana, acesta fiind adevarul istoric. Ca rusii sunt cei care ne-au eliberat, ce minciuna grosolana! Sunt si simbolurile comuniste, secera si cioanul, stelele rosii. Exista si o lege care interzice propaganda comunista in Romania”, declara fostul ofiter.
De asemenea, in cimitrul „eroilor sovietici” se afla si un monument dedicat unui fost ofiter NKVD, Isacov Denisovici, despre care fostul ofider roman spune ca a torturat si violat localnici. „Nascut in 1919 in regiunea Smolensc, cazut pentru eliberarea orasului nostru de ocupantii fascisti”, scrie pe monumentul fostului ofiter NKVD. In realitate, acesta ar fi fost ucis de un taran maghiar in timp ce incerca sa o violeze pe nevasta acestuia, „intr-un sat vecin cu Soard”.
Recent, la monumentul aflat in fata celui dedicat NKVD-istului a fost pusa o coroana de flori dedicata pe care scrie „Slava marelui Putin”.
Alexandru Teodoreanu, alaturi de alti sighisoreni in varsta, spun ca sovieticii ingropati in centrul Sighisoarei nu au murit in lupte.
„Mormintele soldatilor sovietici si opera comemorativa de razboi nu au fise de evidenta, iar de pe pietrele de capatai lipseste unitatea militara de care au apartinut. Ca urmare, nu pot fi luate in evidenta generala a mormintelor si operelor comemorative de razboi! Nu poti sa avizezi un asemenea proiect de interventie asupra unor morminte de razboi straine, cu implicatii internationale, fara sa ai informatii complete despre aceste morminte si monumente, asa cum te obliga si legea”, spunea Teodoreanu intr-un memoriu trimis MApN.
Andrei Christiani spunea intr-un interviu pentru EVZ, in 2015, ca isi aminteste cum prima patrula sovietica a intrat in Sighisoara pe 7/8 septembrie 1944 si era formata din patru militari care s-au baricadat in casa primarului de atunci, Aurel Mosora, cladire care avea sa devina Hotel „Steaua”.
In zilele urmatoare – 9/10 septembrie 1944 – a ajuns in oras un detasament al NKVD, format din circa 20-25 de militari. In varsta de 86 de ani, in 2015, el a povestit cum sovieticii au descoperit in pivnita primarului un butoi de circa 2.000 de litri de vin: „Ostasii Armatei Rosii au gaurit butoiul cu focuri de arma in jumatatea de sus si au baut vinul, care se scurgea prin gaurile facute de gloante, cu gura sau cu casca. Ametiti, unii dintre ei au murit inecati in vinul scurs din butoi. Ulterior au aparut inca vreo zece soldati, care au scos mortii din balta de vin si au continuat sa bea folosind castile celor decedati”.
Se pare ca cei decedati atunci sunt „eroii” inmormantati in centrul Sighisoarei.
Alexandru Teodoreanu continua si acum sa trimita memorii catre Primaria Sighisoarei pentru a fi restabilit adevarul istoric. „Propaganda rusa nu face obiectivul activitatii autoritatii locale”, sustine Primaria Sighisoarei.
Iata si un interviu acordat zilele acestea de fostul ofiter roman lui Malin Bot: