Simona Halep cere 10 milioane de dolari daune, dar companiile canadiene tergiverseaza procedurile legale
In februarie 2024, Simona Halep a deschis un proces la Tribunalul Suprem din New York, cerand despagubiri de 10 milioane de dolari de la compania canadiana Quantum Nutrition si alte doua firme implicate in producerea si distribuirea unui supliment alimentar contaminat, care a dus la suspendarea ei pentru dopaj.
Halep acuza firmele de neglijenta grava si solicita daune financiare pentru prejudiciile suferite, cat si pentru umilinta si suferinta emotionala pe care i-au provocat-o acest incident, informeaza gsp.ro.
Pe 7 octombrie 2022, Halep a fost suspendata pentru patru ani de catre Agentia Internationala de Integritate a Tenisului (ITIA) dupa ce a fost testata pozitiv la roxadustat, o substanta interzisa, in timpul US Open 2022. Ulterior, in martie 2024, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) i-a redus sanctiunea la 9 luni, permitandu-i sa revina in circuit. Totusi, acest episod a avut un impact profund asupra carierei si reputatiei sale, determinand-o sa caute despagubiri pentru daunele suferite.
Suplimentul incriminat, Schinoussa Keto MCT, furnizat de Quantum Nutrition, o companie din Toronto detinuta de fratii John si Konstantinou Koveos, a fost utilizat de fostul staff al Simonei, condus de Patrick Mouratoglou. Halep si echipa ei nu stiau ca suplimentul era contaminat, ceea ce a condus la rezultatul pozitiv al testului anti-doping.
Procesul intentat de Halep pe 15 februarie 2024 acuza firmele de „neglijenta grava”, „umilire trecuta si viitoare” si „durere si suferinta emotionala”. In plangere se invoca si „raspunderea stricta pentru produs”, precum si incalcarea garantiilor legale de conformitate si publicitatea falsa. Instanta din New York are jurisdictie asupra cazului deoarece suplimentul i-a fost livrat Simonei la un hotel din New York in timpul US Open.
In iunie 2024, echipa de avocati a extins lista paratilor, adaugand alte doua companii: RJ Packaging Inc. (cunoscuta comercial ca Custom Food Packaging) si General Ingredient Inc. Aceste firme au fost implicate in lantul de productie al suplimentului: General Ingredient a furnizat materiile prime, iar Custom Food Packaging a fost responsabila pentru combinarea si ambalarea produsului. Totusi, RJ Packaging a fost dizolvata in octombrie 2022, dupa izbucnirea scandalului, ceea ce complica situatia legala.
Procesul intampina multiple piedici din partea companiilor canadiene, care par sa foloseasca proceduri legale complicate pentru a tergiversa cazul. Pe 2 octombrie 2024, avocatii Simonei Halep au solicitat o prelungire cu 180 de zile a termenului pentru notificarea paratilor din Canada. Notificarea oficiala este un pas esential, deoarece companiile trebuie sa fie informate oficial si sa confirme primirea documentelor legale inainte ca procesul sa poata avansa.
Fara aceasta notificare, exista riscul ca firmele implicate sa scape de responsabilitate pe motive tehnice. Avocatii Simonei considera ca firmele tergiverseaza procesul intentionat, folosind toate metodele posibile pentru a castiga timp si a reduce sansele unui verdict in favoarea sportivei.
In concluzie, procesul intentat de Simona Halep impotriva companiilor implicate in distribuirea suplimentului contaminat este blocat in proceduri legale complexe. Desi Halep a revenit in circuit, lupta pentru a-si proteja reputatia si a obtine despagubiri este departe de a fi incheiata, iar firmele implicate incearca sa evite raspunderea prin amanarea deliberata a cazului.