O invazie chineza a Taiwanului in 2026 s-ar solda cu mii de victime in randul fortelor chineze, americane, taiwaneze si japoneze si ar fi putin probabil sa se termine cu o victorie a Beijingului, potrivit unui important grup de reflectie independent din Washington, care a efectuat simulari de jocuri de razboi ale unui posibil conflict care ii preocupa pe liderii militari si politici din Asia si Washington, transmite CNN.
Un razboi pentru Taiwan ar putea lasa o armata americana victorioasa intr-o stare la fel de dezastruoasa ca si fortele chineze pe care le-a invins.
La finalul conflictului, cel putin doua portavioane americane ar zacea pe fundul Pacificului, iar marina moderna a Chinei, care este cea mai mare din lume, ar fi in „dezastru”.
Acestea sunt doar cateva dintre concluziile Centrului pentru Studii Strategice si Internationale (CSIS), dupa ce a efectuat ceea ce sustine ca este una dintre cele mai ample simulari de jocuri de razboi efectuate vreodata cu privire la un posibil conflict asupra Taiwanului, insula de 24 de milioane de locuitori, guvernata democratic, pe care Partidul Comunist Chinez o revendica ca parte a teritoriului sau suveran, desi nu a controlat-o niciodata.
Liderul chinez Xi Jinping a refuzat sa excluda utilizarea fortei militare pentru a aduce insula sub controlul Beijingului.
CNN a analizat o copie in avans a raportului – intitulat „Prima batalie a urmatorului razboi” – privind cele doua duzini de scenarii de razboi derulate de CSIS, care a declarat ca proiectul a fost necesar deoarece simularile de razboi anterioare, guvernamentale si private, au fost prea restranse sau prea opace pentru a oferi publicului si factorilor de decizie politica o privire reala asupra modului in care ar putea avea loc conflictul din stramtoarea Taiwan.
„Nu exista niciun joc de razboi neclasificat care sa analizeze conflictul dintre SUA si China”, a declarat Mark Cancian, unul dintre cei trei lideri ai proiectului si consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale.
CSIS a rulat acest joc de razboi de 24 de ori pentru a raspunde la doua intrebari fundamentale: ar reusi invazia si cu ce costuri?
Raspunsurile probabile la aceste doua intrebari sunt „nu” si „enorm”, se arata in raportul CSIS.
„Statele Unite si Japonia pierd zeci de nave, sute de avioane si mii de membri ai serviciilor. Astfel de pierderi ar afecta pozitia globala a SUA timp de multi ani”, se arata in raport. In cele mai multe scenarii, Marina americana ar pierde doua portavioane si 10 pana la 20 de nave mari de lupta de suprafata. Aproximativ 3.200 de soldati americani ar fi ucisi in trei saptamani de lupta, aproape jumatate din ceea ce au pierdut SUA in doua decenii de lupta in Irak si Afganistan.
„China are si ea mult de suferit. Marina sa navala este distrusa, nucleul fortelor sale amfibii este distrus, iar zeci de mii de soldati sunt prizonieri de razboi”, se arata in raport. Raportul a estimat ca China va suferi aproximativ 10.000 de soldati ucisi si va pierde 155 de avioane de lupta si 138 de nave importante.
Taiwanul ar fi devastat
Scenariile descriu un viitor sumbru pentru Taiwan, chiar daca o invazie chineza nu va reusi.
Armata insulei ar suferi aproximativ 3.500 de pierderi, iar toate cele 26 de distrugatoare si fregate din marina sa vor fi scufundate, se arata in raport.
Japonia va pierde probabil peste 100 de avioane de lupta si 26 de nave de razboi, in timp ce bazele militare americane de pe teritoriul sau national vor fi atacate de chinezi, potrivit raportului.
Dar CSIS a declarat ca nu a dorit ca raportul sau sa sugereze ca un razboi din cauza Taiwanului „este inevitabil sau chiar probabil”.
„Conducerea chineza ar putea adopta o strategie de izolare diplomatica, presiune in zona gri sau coercitie economica impotriva Taiwanului”, a spus acesta.
Dan Grazier, cercetator senior in domeniul politicii de aparare la Project on Government Oversight (POGO), considera extrem de improbabila o invazie directa a Chinei in Taiwan. O astfel de operatiune militara ar intrerupe imediat importurile si exporturile pe care economia chineza se bazeaza pentru supravietuirea sa, a declarat Grazier pentru CNN, iar intreruperea acestor schimburi comerciale risca sa duca la prabusirea economiei chineze in scurt timp.
„Chinezii vor face tot ce pot, dupa parerea mea, pentru a evita un conflict militar cu oricine”, a spus Grazier. Pentru a provoca Statele Unite pentru dominatia globala, ei vor folosi puterea industriala si economica in locul fortei militare.
Dar liderii Pentagonului au etichetat China ca fiind o amenintare iar raportul de anul trecut privind puterea militara a Chinei, mandatat de Congres, a afirmat ca „PLA (armata Chinei) a intensificat actiunile provocatoare si destabilizatoare in interiorul si in jurul stramtorii Taiwan, incluzand cresterea numarului de zboruri in zona de identificare a apararii aeriene revendicata de Taiwan si desfasurarea de exercitii axate pe o potentiala capturare a uneia dintre insulele periferice ale Taiwanului”.
In august, vizita pe insula a presedintelui de atunci al Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a determinat o ampla demonstratie a puterii militare a PLA, care a inclus trimiterea de rachete deasupra insulei, precum si in apele din zona economica exclusiva a Japoniei.
China creste presiunea militara
De atunci, Beijingul a intensificat tacticile agresive de presiune militara asupra insulei, trimitand avioane de vanatoare peste linia mediana a Stramtorii Taiwan, bucata de apa care separa Taiwanul de China, si in zona de identificare a apararii aeriene a insulei – un tampon de spatiu aerian denumit in mod obisnuit ADIZ.
Si vorbind despre Taiwan la cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez din octombrie, liderul chinez Xi Jinping a fost aplaudat indelung atunci cand a spus ca China va „lupta pentru reunificarea pasnica” – dar apoi a dat un avertisment sumbru, spunand ca „nu vom promite niciodata sa renuntam la utilizarea fortei si ne rezervam optiunea de a lua toate masurile necesare”.
Administratia Biden a fost ferma in sprijinul sau pentru insula, asa cum prevede Legea privind relatiile cu Taiwanul, care spune ca Washingtonul va oferi insulei mijloacele necesare pentru a se apara singura, fara a angaja trupe americane pentru aceasta aparare.
Legea de autorizare a apararii nationale, semnata recent, angajeaza SUA intr-un program de modernizare a armatei taiwaneze si prevede o asistenta de securitate de 10 miliarde de dolari pe o perioada de cinci ani, un semn puternic de sprijin bipartizan pe termen lung pentru insula.
Cu toate acestea, Biden a declarat de mai multe ori ca militarii americani ar apara Taiwanul daca armata chineza ar lansa o invazie, chiar daca Pentagonul a insistat ca nu exista nicio schimbare in politica „O singura China” a Washingtonului.
In cadrul politicii „O singura China”, SUA recunoaste pozitia Chinei conform careia Taiwanul face parte din China, dar nu a recunoscut niciodata oficial pretentiile Beijingului asupra insulei autonome.
„Razboaiele au loc chiar si atunci cand o analiza obiectiva ar putea indica faptul ca atacatorul ar putea sa nu aiba succes”, a declarat Cancian.
Raportul CSIS a declarat ca, pentru ca trupele americane sa impiedice China sa preia in cele din urma controlul asupra Taiwanului, au existat patru constante care au aparut in cele 24 de jocuri de razboi pe care le-a rulat:
„Nu exista un ‘model Ucraina’ pentru Taiwan”, se arata in raport, referindu-se la modul in care ajutorul american si occidental a patruns incet in Ucraina, la mult timp dupa ce a inceput invazia Rusiei in tara vecina si nicio trupa americana sau NATO nu lupta activ impotriva Rusiei.
„Odata ce incepe razboiul, este imposibil sa se trimita trupe sau provizii in Taiwan, asa ca este o situatie foarte diferita de cea din Ucraina, unde Statele Unite si aliatii lor au putut trimite provizii in mod continuu in Ucraina”, a spus Cancian. „Indiferent cu ce vor lupta taiwanezii in razboi, ei trebuie sa aiba asta atunci cand incepe razboiul”.
Washingtonul va trebui sa inceapa sa actioneze in curand daca vrea sa indeplineasca unele dintre recomandarile CSIS pentru a avea succes intr-un conflict cu Taiwanul, a declarat think tank-ul.
Printre acestea se numara: fortificarea bazelor americane din Japonia si Guam impotriva atacurilor cu rachete chinezesti; mutarea fortelor sale navale pe nave mai mici si mai usor de supravietuit; prioritizarea submarinelor; prioritizarea fortelor de bombardiere sustenabile in detrimentul fortelor de lupta, dar producerea mai multor avioane de lupta mai ieftine; si impingerea Taiwanului catre o strategie similara, inarmandu-se cu platforme de arme mai simple decat cu nave scumpe care este putin probabil sa supravietuiasca unui prim atac chinezesc.
Aceste politici ar face ca victoria sa fie mai putin costisitoare pentru armata americana, dar pretul ar fi in continuare ridicat, se arata in raportul CSIS.
„Statele Unite ar putea obtine o victorie a la Pirus, suferind mai mult pe termen lung decat chinezii „infranti”.
„Victoria nu este totul”, se arata in raport.
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu (PNL), este convins ca George Simion este "agent al Rusiei"…
Criza politica din Germania, unul dintre statele-cheie ale UE, a lasat Europa intr-o stare de…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a facut vineri o noua serie de declaratii aiuritoare in legatura…
Unul dintre aeroporturile Ucrainei, cel din Lvov sau Borispil, de langa Kiev, isi va relua…
China a anuntat un program de salvare a datoriilor in valoare de 1,4 trilioane de…