externe

Sindicatul lucratorilor de la Samsung Electronics anunta prima greva din istoria companiei

Un sindicat major de la gigantul tehnologic sud-coreean Samsung Electronics, care reprezinta zeci de mii de oameni, a anuntat miercuri ca lucratorii vor intra in greva pentru prima data, amenintand lanturile globale de aprovizionare cu semiconductori, relateaza France24.

Un purtator de cuvant a declarat ca membrii de sindicat, aproximativ 20 la suta din forta de munca a companiei, vor face greva pentru o zi pe 7 iunie, lasand usa deschisa pentru o potentiala greva generala in viitor.

Samsung Electronics este unul dintre cei mai mari producatori de smartphone-uri din lume si, de asemenea, una dintre putinele companii la nivel global care produce cipuri de memorie de ultima generatie utilizate pentru AI generativa.

Conducerea companiei, cel mai mare producator mondial de cipuri de memorie, a ramas blocata in negocieri cu sindicatul privind salariile inca din ianuarie, dar cele doua parti nu au reusit sa reduca diferentele.

„Am incercat sa rezolvam problema prin dialog”, a spus un reprezentant al sindicatului, care reprezinta peste 28.000 de oameni.

Greva, daca va continua, ar fi prima de la infiintarea gigantului tehnologic sud-coreean.

Presedintele sindicatului, Son Woo-mok, a declarat ca sindicatul a acceptat majorarea salariului propusa de companie, dar a cerut o vacanta suplimentara plus „un sistem transparent de masurare a bonusului de performanta pe baza vanzarilor”.

„Compania nu ne aude si nu comunica de la ultima noastra sesiune de negocieri”, a spus el.

Un oficial al companiei a declarat pentru AFP: „Samsung va mentine dialogul cu sindicatul in continuare”.

Samsung Electronics este filiala a gigantului sud-coreean Samsung Group, de departe cel mai mare dintre conglomeratele controlate de o familie care domina afacerile in cea de-a patra economie ca marime din Asia.

Timp de aproape 50 de ani, Samsung Electronics a evitat sindicalizarea angajatilor sai – adoptand uneori tactici feroce, potrivit criticilor.

Fondatorul Samsung, Lee Byung-chul, care a murit in 1987, s-a opus ferm infiintarii sindicatelor.

Potrivit unor documentele interne din 2012, obtinute de un deputat sud-coreean, proprietarii ii instruiau pe manageri sa controleze „personalul problematic” care incearca sa infiinteze sindicate.

„Pentru a evita reclamatiile privind practicile de munca neloiale, concediati organizatorii cheie inainte de lansarea unui sindicat”, se arata, printre alte recomandari.

Dar in 2019, organizatorii au profitat de oportunitatea prezentata de guvernul de stanga al presedintelui Moon Jae-in – un fost avocat pentru drepturi care reprezenta sindicatele – si de controversele din jurul procesului de mita a vicepresedintelui de atunci al companiei, Lee Jae-yong, nepotul fondatorului, sa infiinteze un sindicat.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Recent Posts

Uite cine vorbeste: „O alianta a dezonoarei arunca Franta in bratele extremei stangi”, afirma liderul partidului de extrema dreapta Adunarea Nationala, Jordan Bardella

Desi se vedeau deja guvernand Franta intr-o maniera autoritara, reprezentantii Adunarii Nationale au fost siliti…

O oră ago

„Presedintele Macron trebuie sa se plece si sa-si accepte infrangerea”, afirma Jean-Luc Melenchon, liderul stangii invingatoare in alegerile din Franta

Primele exit-poll-uri date publicitatii dupa incheierea urnelor in Franta par sa confirme o victorie cumva…

O oră ago

Ministrul olandez de Externe la Kiev: Tarile de Jos vor livra „fara intarziere” avioane F-16 Ucrainei

Tarile de Jos vor incepe „fara intarziere” sa furnizeze Ucrainei avioane de vanatoare F-16, a…

2 ore ago

Un nou record de prezenta la alegerile anticipate din Franta. Sedinta de criza pregatita la Palatul Elysee

Prezenta la vot in turul doi al alegerilor legislative anticipate era duminica, la ora locala…

3 ore ago