Singapore a executat vineri o femeie pentru prima data in ultimii aproape 20 de ani, au confirmat autoritatile. Saridewi Djamani, in varsta de 45 de ani, a fost gasita vinovata de trafic de 30 g de heroina in 2018, transmite BBC.
Singapore are unele dintre cele mai dure legi antidrog din lume, despre care spune ca sunt necesare pentru a proteja societatea.
Legislatia din Singapore specifica faptul ca pedeapsa cu moartea va fi impusa oricarei persoane prinse in timp ce face trafic cu mai mult de 500 g de canabis sau 15 g de heroina.
Biroul Central pentru Narcotice din Singapore (CNB) a declarat ca Saridewi, care a fost condamnata la moarte la 6 iulie in 2018, a beneficiat de „un proces complet si corect” in conformitate cu legea.
Cea mai inalta instanta din oras a respins apelul impotriva condamnarii sale la 6 octombrie anul trecut. O cerere de gratiere prezidentiala a esuat, de asemenea, au precizat autoritatile.
Executia ei vine la doar doua zile dupa ce un barbat a fost spanzurat miercuri, in urma condamnarii sale pentru trafic cu 50 g de heroina in 2017.
In aprilie, un alt singaporez, Tangaraju Suppiah, a fost executat pentru trafic cu 1 kg de canabis. Autoritatile spun ca acesta a coordonat vanzarea prin intermediul telefonului mobil.
Miliardarul britanic Sir Richard Branson a criticat din nou Singapore pentru executiile sale, spunand ca pedeapsa cu moartea nu este un factor de descurajare a criminalitatii.
„Traficantii de droguri la scara mica au nevoie de ajutor, deoarece majoritatea sunt intimidati din cauza circumstantelor in care se afla”, a scris Branson pe Twitter joi.
Saridewi a fost una dintre cele doua femei aflate pe culoarul mortii in Singapore, potrivit Transformative Justice Collective, un grup pentru drepturile omului cu sediul in Singapore. Ea a fost prima femeie executata de orasul-stat de la coafeza Yen May Woen in 2004, a precizat grupul. Yen a fost, de asemenea, condamnata pentru trafic de droguri.
Presa locala a relatat ca Saridewi a declarat in timpul procesului sau ca isi facea provizii de heroina pentru uz personal in timpul lunii de post islamic. Desi nu a negat ca a vandut droguri precum heroina si metamfetamina din apartamentul ei, ea a minimalizat amploarea acestor activitati, a precizat judecatorul See Kee Oon.
Autoritatile sustin ca legile stricte privind drogurile contribuie la mentinerea Singapore ca fiind unul dintre cele mai sigure locuri din lume si ca pedeapsa capitala pentru infractiunile legate de droguri se bucura de un sprijin public larg.
Dar adversarii pedepsei cu moartea contesta acest lucru. „Nu exista nicio dovada ca pedeapsa cu moartea are un efect unic de descurajare sau ca are vreun impact asupra utilizarii si disponibilitatii drogurilor”, a declarat Chiara Sangiorgio de la Amnesty International intr-un comunicat.
„Singurul mesaj pe care il transmit aceste executii este ca guvernul din Singapore este dispus sa sfideze inca o data garantiile internationale privind utilizarea pedepsei cu moartea”, a mai spus ea.
Amnesty International a precizat ca, alaturi de China, Iran si Arabia Saudita, Singapore este una dintre cele patru tari care au efectuat recent executii legate de droguri.
O tanara r0manca stabilita in Italia a murit in urma unei banale operatii de rinoplastie,…
Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…
Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…
Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…
Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…