Scriitorul Gabriel Andreescu, unul dintre cei mai cunoscuti disidenti din perioada dictaturii Ceausescu, a dat publicitatii un text dur la adresa „revolutionarului ” Marcel Ciolacu si a modului in care acesta l-a dat afara pe secretarul de stat de la Revolutionari. Andreescu avea in domiciliu fortat la Buzau in decembrie 1989 si stie perfect ce s-a intamplat acolo.
„Rusinea demiterii Secretarului de Stat pentru Revolutionari, Mihai Iulian Dodu, rusinea ‘oraselor martir’, rusinea indemnizatiilor de revolutionar”, se intituleaza textul publicat de Andreescu pe contributors.ro.
El a scris apoi despre ce s-a intamplat la Buzau in decembrie 1989.
„Privesti si te crucesti. Stiu perfect cazul Buzaului. Care jertfa? Care eroism? Singurul element care a putut fi bifat pentru a obtine fraudulos titulatura ‘cinstei’ a constat in faptul ca in dimineata zilei 22 decembrie eu am fost ridicat de catre o echipa de Securitate, dus in Bucuresti si inchis in beciurile Directiei a VI-a a Securitatii. Exista deci un arestat!
Fusesem trimis in domiciliu fortat in Buzau, in octombrie 1989. Locuiam la adresa din str. Democratiei nr. 42, de unde eram insotit de acasa la serviciu si inapoi de un securist care imi statea umar la umar. Intreaga circulatie din zona fusese reorganizata, strada Democratiei era singura luminata intr-un oras care noaptea se scufunda in intuneric. Lumea cunostea ce se intampla si de ce se intampla. Exceptand doua rude care lucrau la aceeasi Directie a Apelor, in cele trei luni nu s-a manifestat vreun semn de solidaritate cu mine.
In ziua de 22 decembrie, dupa arestarea mea, in oras nu s-a ridicat nimeni impotriva regimului. Doar dupa plecarea elicopterului cu sotii Ceausescu au iesit locuitorii Buzaului pe strazi. Nimeni nu i-a oprit. Nimeni nu a tras cu gloante in ei. Care jertfa? Care eroism? Ce necuviinta, deportarea in oras si arestarea mea din 22 decembrie 1989 sa devina ‘circumstanta’ acordarii titulaturii de oras-martir, Buzaului!”, a subliniat Andreescu.
Andreescu a detaliat apoi cum a ajuns Buzaul „oras martir”. prin urmare a putut si Ciolacu sa obtina certificat de luptator cu merite deosebite.
„In anul 1992 s-a constituit Club 22 ca asociatie a revolutionarilor din Buzau – devenita, ulterior, Asociatia luptatorilor cu merite deosebite in victoria revolutiei din decembrie 1989. Povestind bovaric ‘trairile lor opozitioniste’, chiar membrii asociatiei recunosc ca nu au iesit pe strada decat dupa fuga cuplului Ceausescu.
La un moment, cand s-a cerut ceva mai multa ordine in desfranata afacere cu certificatele de revolutionari, Asociatia m-a contactat cu rugamintea de a da o declaratie privind arestarea mea in decembrie 1989. Era un fapt. Puteam sa nu o dau? Sa nu recunosc? Ulterior au revenit, solicitandu-ma sa deschid un proces de confirmare a retinerii mele. Ar fi obtinut, astfel, prin instanta, ceea ce constituia o decizie cu putere de lucru judecat privind existenta unui arestat in Buzau – conditia recunoasterii lor ca revolutionari. De aceasta data am refuzat. Consider infruptarea din sangele si din suferinta oamenilor imorala. Faptul compromite revolta celor care au infruntat cu adevarat represiunea.
Peste catva timp se va dovedi ca revolutionarii buzoieni nici nu aveau nevoie de strategia lor ‘desteapta’. Lucrand la dosarul Revolutiei, procurorii au identificat 4 declaratii privind arestarea mea la Buzau, in dimineata zilei de 22 decembrie 1989, date de catre ofiteri de securitate in lunile ianuarie-martie 1990. Existenta unui arestat in municipiu era din acel moment dovedita prin documente. Desigur, nu si „jertfa”, nici „eroismul” locuitorilor.
Astfel, 52 de revolutionari din Buzau stau pe spatele unui singur om, deportat si arestat in dimineata de 22 decembrie 1989 si isi iau, lunar, indemnizatiile de revolutionari. In fata unei natiuni intregi, in plina zi (si nu noaptea, cum uneori semneaza buzoianul Marcel Ciolacu) ei reclama ca au probat merite deosebite in victoria revolutiei din decembrie 1989”, a explicat disidentul.
„Decizia premierului Marcel Ciolacu, de a-l demite pe secretarul de stat Mihai Iulian Dodu, dupa ce acesta-i respinsese cererea de recunoastere a statutului de ‘revolutionar cu merite deosebite’, confirma ca partidul care conduce folosirea corupta a simbolisticii revolutiei din decembrie 1989 este PSD. Decizia subliniaza si incredibila aroganta pe care si-o permite acest partid chiar inainte de multiplele alegeri din 2024”, a concluzionat Andreescu.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…