Sinistrul discurs al lui Dragnea a ingrozit Europa: „Putin le pasa de pagubele pe care le provoaca tarii”
Guvernul de la Bucuresti si-a aratat adevarata fata, in timp ce Romania se pregateste sa preia presedintia semestriala a Consiliului European, iar partidul comunist, care se presupune ca a murit, este cat se poate de viu, scrie Robert Schwartz intr-un editorial Deutsche Welle in limba germana.
Exista un vers care provine de pe vremea manipularii literare si ideologice a ”realismului socialist” in Romania, potrivit caruia ”partidul e in toate, in cele ce sunt si in cele ce maine vor rade la soare”, isi incepe Schwartz editorialul, citat de news.ro.
Acest sentiment, care provine din cea mai neagra perioada a dictaturii comuniste in Romania, este adevarat astazi – la aproape 29 de ani de la ziua caderii comunismului in aceasta tara din sud-estul Europei. Sau mai degraba ramane adevarat, adauga el.
Partidul aflat la guvernare, PSD, conduce intr-un mod absolutist si isi continua atacurile la adresa Uniunii Europene si statului de drept. El considera orice tradare a PSD drept o tradare a Romaniei. Cu acesta si alte mesaje populiste, PSD duce Romania in adancurile dictaturii lui Ceausescu, apreciaza Schwartz.
Liderul partidului, Liviu Dragnea, care a fost gasit in urma cu mult timp vinovat de frauda electorala, si camarila sa se livreaza fara retinere unor sloganuri apuse si stupide si putin le pasa de pagubele pe care le provoaca tarii, apreciaza editorialistul.
Cu doar cateva zile inainte ca Romania sa preia presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene, presupusul Guvern social-liberal de la Bucuresti isi arata adevarata fata antieuropeana si inumana, continua el.
Aparatcici populisti si nationalisti ca cei ai lui Ceausescu exista in continuare si vor sa continue sa stabileasca soarta tarii. Politicieni care sunt fie corupti, fie suspectati de coruptie continua cu un singur scop – ”punctul zero”, care marcheaza acapararea totala a puterii, scrie Schwartz.
De cand a preluat puterea, in urma cu doi ani, coalitia aflata la putere a incercat cu dsperare sa treaca prin Parlament o lege a amnistiei si gratierii. Cooptarea sistemului judiciar si slabirea luptei impotriva coruptiei au devenit principala prioritate a Guvernului marioneta al liderului PDS Dargnea. El si alti colegi de-ai sai trebuie sa fie spalati de toate acuzatiile de coruptie, pentru a acceda la functii de rang inalt sau la magistratura suprema, scrie editorialistul.
Societatea civila si presedintele liberal-conservator Klaus Iohannis se opun cot la cot acestor incercari continuu. Iar in urma cu cateva saptamani, Bruxellesul, cu o intarziere considerabila, si-a formulat in sfarsit criticile, noteaza el.
Iar aceste critici au fost atat de clare, incat au dezlantuit intreaga energie a postcomunistilor. Ei au proclamat ca Romania nu este o tara de ”mana a doua” si nu va permite sa fie ”discriminata” de Comisia Europeana si Parlamentul European, continua editorialistul.
Ei n-au spus un cuvant despre faptele lor, iar potrivit Guvernului, tari straine, UE, George Soros, ”statul paralel” si presedintele sunt de vina, adauga el.
Dragnea vrea ca presedintele sa fie anchetat de inalta tradare, pentru ca a indraznit sa spuna ca actualul Guvern nu este in masura sa preia presedintia Consiliului Uniunii Europene, scrie Schwartz.
In 2019, potrivit populistilor nationalisti, poporul isi doreste un presedinte ”roman” care-si iubeste tara. Prin aceasta aluzie repetata la faptul ca seful statului face parte din minoritatea germana, campania de defaimare a lui Iohannis a atins un nou punct culminant, apreciaza el.
Dragnea foloseste resentimente xenofobe pentru a distrage atentia de la politici catastrofale ale Guvernului. Nu doar la Bucuresti se fac comparatii cu fostul dictator Ceausescu, la 29 de ani dupa indepartarea de la putere si executia acestuia in decembrie 1989, adauga el.
La 1 ianuarie 2019, Romania preia presedintia semestriala a Consiliului UE, o presedintie care va fi marcata de campanii de calomnie, propaganda si informatii false ale unui partid care, la fel ca predecesorul sau comunist, vrea sa se fie in toate cate sunt si in toate lucrurile care vor zambi maine sub soare, apreciaza Schwartz.
Insa, Dragnea, la fel ca orice autocrat, uita un lucru. Cine rade la urma rade mai bine! conchide Schwartz.