Siria a fost readmisa in Liga Araba dupa 12 ani, relatiile cu Assad se normalizeaza
Reprezentantii guvernelor arabe au votat duminica, la Cairo, pentru a readuce Siria in Liga Araba dupa o suspendare de 12 ani, potrivit organizatiei, scrie NBC News.
Votul din capitala egipteana a avut loc la cateva zile dupa ce diplomati de top din regiune s-au intalnit in Iordania pentru a discuta despre o foaie de parcurs pentru a readuce Siria in randul tarilor arabe, pe masura ce conflictul continua sa se dezescaladeze, si cu putin timp inainte ca Arabia Saudita sa gazduiasca urmatorul summit al Ligii Arabe din 19 mai.
Apartenenta Siriei la Liga Araba a fost suspendata in urma cu 12 ani, la inceputul revoltei care s-a transformat in razboi civil, care a ucis aproape o jumatate de milion de persoane din martie 2011 si a stramutat jumatate din populatia de 23 de milioane de locuitori a tarii de dinainte de razboi.
Toate cele 13 dintre cele 22 de state membre care au participat la sesiune au aprobat decizia. Liga Araba incearca, in general, sa ajunga la acorduri prin consens, dar uneori opteaza pentru majoritati simple.
Inca nu exista un consens arab in ceea ce priveste normalizarea relatiilor cu Damascul. Mai multe guverne nu au participat la reuniune. Printre cei mai notabili absenti s-a numarat Qatar, care continua sa sustina grupurile de opozitie impotriva guvernului presedintelui sirian Bashar Assad si continua sa se opuna normalizarii relatiilor cu Damascul.
Decizia de revenire a Siriei include, de asemenea, un angajament de a continua dialogul cu guvernele arabe pentru a ajunge treptat la o solutie politica la conflict, in conformitate cu Rezolutia 2254 a Consiliului de Securitate al ONU. In cadrul deciziei, Liga Araba a infiintat un comitet de comunicare format din Arabia Saudita si vecinii Siriei, Liban, Iordania si Irak, pentru a urmari evolutia situatiei.
Pe langa angajamentele fata de o rezolvare treptata a conflictului, decizia a salutat dorinta guvernului sirian de a coopera cu tarile arabe pentru a rezolva crizele „umanitare, de securitate si politice” care au afectat Siria si regiunea din cauza conflictului – si anume refugiatii, „amenintarea terorismului si contrabanda cu droguri”.
Multi au anticipat revenirea iminenta a Siriei in cadrul organizatiei. Apropierea araba de Damasc s-a accelerat dupa cutremurul nimicitor din 6 februarie, care a distrus parti ale tarii devastate de razboi, mai ales din partea Arabiei Saudite, care a sprijinit candva grupurile de opozitie care incercau sa-l rastoarne pe Assad.
Inainte de intalnire, ministrul egiptean de externe Samer Shoukry a declarat ca doar o „solutie politica condusa de arabi, fara dictaturi straine” poate pune capat conflictului, restabilind unitatea si stabilitatea Siriei si permitand refugiatilor si persoanelor stramutate in interiorul tarii sa se intoarca.
„Diferitele etape ale crizei siriene au dovedit ca aceasta nu are o solutie militara si ca nu exista nici invingator, nici invins in acest conflict”, a adaugat el.
Pe masura ce Assad a recastigat controlul asupra celei mai mari parti a tarii cu ajutorul aliatilor-cheie Rusia si Iran in ultimii ani, unii dintre vecinii Siriei care au gazduit populatii mari de refugiati au luat masuri pentru restabilirea legaturilor diplomatice cu Damascul. Intre timp, monarhiile din Golf, Emiratele Arabe Unite si Bahrainul au restabilit legaturile.
Cutremurul din 6 februarie, care a zguduit Turcia si Siria, a fost un catalizator pentru o mai mare normalizare in intreaga lume araba, inclusiv pentru rivalii regionali Arabia Saudita si Iranul, care au sprijinit parti opuse in conflict.
Saptamana trecuta, Iordania a gazduit discutii regionale la care au participat trimisi din Arabia Saudita, Irak, Egipt si Siria. Acestia au cazut de acord asupra unui cadru, denumit „initiativa iordaniana”, care ar readuce incet Damascul in randul arabilor. Cel mai inalt diplomat de la Amman a declarat ca intalnirea a fost „inceputul unei cai politice conduse de arabi” pentru o solutie la criza.