Sistemul de curenti ai Oceanului Atlantic s-ar putea prabusi la sfarsitul anilor 2030. Impact catastrofal la scara planetara

life

Sistemul esential de curenti din Oceanul Atlantic, care influenteaza vremea din intreaga lume, s-ar putea „prabusi”, inca de la sfarsitul anilor 2030, au sugerat oamenii de stiinta in urma unui nou studiu, ceea ce ar putea duce la un „dezastru la scara planetara” care ar transforma vremea si clima, transmite CNN.

In ultimii ani, mai multe studii au sugerat ca sistemul crucial de curenti „Atlantic Meridional Overturning Circulation” sau AMOC (curentul oceanic care transporta apa calda de la tropice spre nordul Atlanticului – Gulf Stream) – ar putea fi pe cale sa se prabuseasca, slabit de temperaturile mai ridicate ale oceanelor si de salinitatea perturbata, cauzate de schimbarile climatice induse de om,” scrie CNN.

Noua cercetare, care este in curs de evaluare si nu a fost inca publicata intr-o revista de specialitate, utilizeaza un model de cercetare de ultima generatie pentru a estima cand s-ar putea produce aceasta cadere, sugerand oprirea lui ar putea avea loc intre 2037 si 2064.

Aceasta cercetare sugereaza ca este mai probabil ca circulatia curentilor sa se opreasca pana in 2050.

„Este cu adevarat ingrijorator”, a declarat Rene van Westen, cercetator marin si atmosferic la Universitatea din Utrecht din Tarile de Jos (Olanda) si coautor al studiului.

„Toate efectele secundare negative ale schimbarilor climatice antropogene vor continua, cum ar fi mai multe valuri de caldura, mai multe secete, mai multe inundatii”, a declarat el pentru CNN. „Apoi, daca la acestea se adauga si prabusirea AMOC… clima va deveni si mai distorsionata”.

Ca o „banda transportoare”, AMOC atrage apa calda de suprafata din emisfera sudica si de la tropice si o distribuie in Atlanticul de Nord rece. Apa mai rece si mai sarata se scufunda apoi si curge spre sud.

Mecanismul impiedica supraincalzirea unor parti din emisfera sudica si racirea insuportabila a unor parti din emisfera nordica, distribuind in acelasi timp substante nutritive care sustin viata in ecosistemele marine.

Gheata arctica ar putea ajunge pana la tarmurile Angliei

Impactul unei prabusiri a AMOC ar face de nerecunoscut unele parti ale lumii.

In deceniile care ar urma unei caderi, gheata arctica ar incepe sa alunece spre sud si, dupa 100 de ani, s-ar extinde pana la coasta sudica a Angliei. Temperatura medie a Europei ar scadea, la fel ca si cea a Americii de Nord, inclusiv in unele parti ale SUA.

Padurea tropicala amazoniana ar suferi o inversare completa a anotimpurilor sale; sezonul uscat actual ar deveni luni ploioase si viceversa.

O prabusire a AMOC „este un pericol foarte mare pe care ar trebui sa facem tot posibilul pentru a-l evita”, a declarat si Stefan Rahmstorf, oceanograf fizic la Universitatea Potsdam din Germania, care nu a fost insa implicat in cele mai recente cercetari.

Pentru a ajunge la concluziile lor, oamenii de stiinta de la Utrecht au utilizat modele stiintifice de ultima generatie si, pentru prima data, au identificat o zona din Oceanul Atlantic de Sud ca fiind locul optim pentru monitorizarea schimbarilor in circulatie si pentru utilizarea datelor observationale.

Acestia au analizat temperaturile si salinitatea oceanului din aceasta zona pentru a confirma predictiile anterioare privind momentul in care AMOC ar putea atinge punctul de cotitura.

Accentul pus in cercetarea oceanica pe momentul prabusirii este o evolutie relativ noua, a declarat Rahmstorf. Dar aceasta arata cat de mult a avansat intelegerea oamenilor de stiinta cu privire la slabirea AMOC.

Risc de la 10%, la 50%, in doar cativa ani

„Pana acum cativa ani, discutam daca se va intampla sau nu, ca un fel de risc cu probabilitate scazuta si impact ridicat”, a declarat Rahmstorf pentru CNN.

„Iar acum pare mult mai probabil decat in urma cu doar cativa ani ca acest lucru se va intampla. Acum oamenii incep sa se apropie de momentul in care se va intampla.”

Rahmstorf a declarat ca in urma cu aproximativ cinci ani ar fi fost de acord ca o prabusire a AMOC in acest secol era putin probabila, desi chiar si un risc de 10% era inca inacceptabil de mare „pentru un impact catastrofal de o asemenea magnitudine”.

„Exista acum cinci lucrari, practic, care sugereaza ca asta s-ar putea intampla in acest secol sau chiar inainte de mijlocul secolului”, a declarat Rahmstof. „Evaluarea mea generala este acum ca riscul de a trece de punctul de cotitura in acest secol este probabil chiar mai mare de 50%.”

Desi progresele in cercetarea AMOC au fost rapide, iar modelele care incearca sa prezica prabusirea acesteia au avansat cu viteza fulgerului, acestea nu sunt inca lipsite de probleme.

De exemplu, modelele nu iau in considerare un factor critic in disparitia AMOC – topirea ghetii Groenlandei. Cantitati masive de apa dulce se desprind din calota glaciara si se varsa in Atlanticul de Nord, ceea ce perturba una dintre fortele motrice ale circulatiei: sarea.

„Avem deja un aflux urias de apa dulce in Atlanticul de Nord, care va perturba complet sistemul”, a declarat Rahmstorf. Aceasta lacuna in cercetare inseamna ca previziunile ar putea chiar subestima cat de repede ar avea loc un colaps, a mai spus Rahmstof.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: