Slovacia se alatura Poloniei si Ungariei si opreste importurile de cereale din Ucraina

externe

agricultori, romani, solicitare, guvern, interzicerea importurilor, cereale ucrainene

Slovacia s-a alaturat Poloniei si Ungariei in oprirea unilaterala a importurilor de cereale si alte produse alimentare din Ucraina pentru a-si proteja fermierii in deciziile criticate de Kiev si Comisia Europeana ca fiind inacceptabile, potrivit The Guardian.

UE astepta ca statele central-europene „sa vina cu o explicatie”, a spus un inalt oficial, dupa ce Polonia si Ungaria au anuntat interdictiile in weekend, iar Slovacia le-a urmat exemplul luni. Bulgaria a spus, de asemenea, ca are in vedere sa li se alature.

Oficialul european a spus ca preturile globale scazute si cererea inseamna ca mari cantitati de cereale ucrainene, in special, raman in blocul comunitar, in loc sa fie vandute, adaugand: „Exista o problema… vom vedea ce putem face in saptamanile si lunile urmatoare.”

Dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia anul trecut, unele porturi de la Marea Neagra au fost blocate, iar cerealele ucrainene – care sunt semnificativ mai ieftine decat cele produse in UE – au ramas in Europa Centrala, in principal din cauza blocajelor logistice.

Excesul rezultat si prabusirea preturilor au lovit puternic fermierii locali si reprezinta o problema politica presanta, in special pentru partidul nationalist Lege si Justitie (PiS) din Polonia, care de altfel a fost unul dintre cei mai mari sustinatori ai Ucrainei de la inceputul razboiului, dar se bazeaza pe sprijinul alegatorilor din mediul rural si se confrunta cu alegeri stranse anul acesta.

Cerealele ucrainene ar trebui sa fie lasate cel putin sa treaca prin Polonia, a declarat luni ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solsky, in timp ce la Varsovia au inceput discutii urgente pentru solutionarea disputei dintre cele doua tari. „Primul pas… ar trebui sa fie deschiderea tranzitului, pentru ca este destul de important si este lucrul care ar trebui facut neconditionat, iar dupa aceea vom vorbi despre alte lucruri”, a spus el.

Solsky a spus ca produsele agricole ucrainene expediate catre si prin Polonia reprezinta aproximativ 10% din totalul exporturilor alimentare ale tarii – un sector vital al economiei sale devastate de razboi -, Ungaria reprezentand inca 6%.

Dupa o sedinta de urgenta a cabinetului de sambata dupa-amiaza, Polonia a anuntat ca interzice mai multe importuri agricole din Ucraina, inclusiv cele destinate in cele din urma altor tari, cel putin pana la inceputul lunii iulie. „Nu vom lasa niciodata fermierii fara ajutor”, a scris premierul polonez, Mateusz Morawiecki, pe Twitter.

Duminica, ministrul dezvoltarii economice, Waldemar Buda, a confirmat ca interdictia este „deplina, inclusiv pentru tranzitul prin Polonia”.

Ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a declarat ca interdictia este necesara pentru „a deschide ochii UE asupra faptului ca sunt necesare decizii suplimentare care sa permita produselor din Ucraina sa patrunda mai departe in Europa si sa nu ramana in Polonia”.

Ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, a declarat sambata ca interzicerea de la Budapesta a importurilor din Ucraina de cereale si seminte oleaginoase, precum si a altor produse agricole, inclusiv fructe, legume, lactate, carne de vita, porc si oua, va dura pana pe 30 iunie. Nagy a spus ca Ungaria si Polonia – care sunt implicate in conflicte de lunga durata cu Bruxelles-ul privind independenta judiciara, libertatea presei si drepturile LGBTQ+ si care nu au mai primit fondurile UE – actioneaza „in absenta unor masuri semnificative ale UE”.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene pentru comert si agricultura a declarat ca politica comerciala este o competenta exclusiva a UE si ca actiunile unilaterale „nu sunt acceptabile. In vremuri atat de dificile, este crucial sa coordonam si sa aliniem toate deciziile in cadrul UE.”

Guvernul ucrainean a anuntat ca „a fost intotdeauna intelegator fata de situatia din sectorul agricol polonez si a raspuns prompt la diverse provocari”, dar a adaugat: „Actiunile unilaterale drastice nu vor accelera rezolvarea pozitiva a situatiei”.

Solsky a spus ca „fermierul ucrainean este in cea mai dificila situatiei. Cerem partii poloneze sa ia in considerare acest lucru.”

Comisia a propus luna trecuta finantare de urgenta fermierilor din statele membre din Europa Centrala pentru a compensa excesul de cereale ucrainene, dar mai multi s-au plans ca nu este suficient si fermierii au protestat.

„Comisia Europeana a pus bani pe masa, dar vedem ca nu se potrivesc cu asteptarile anumitor state membre”, a declarat, luni, un oficial UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: