Sluga perfecta. Tudorel Toader, reactie copy-paste dupa cea a lui Tariceanu privind Comisia de la Venetia
Ministrul Justitiei Tudorel Toader a spus, luni, ca raportul Comisiei de la Venetia este unul „intermediar”. Romania va transmite un punct de vedere oficial Comisiei de la Venetia, a precizat ministrul.
„Este vorba despre un raport intermediar, ceea ce inseamna ca chiar dansii, pana la sesiunea din toamna, il vor definitiva. In al doilea rand, eu de fiecare data va spuneam: sa ne cunoastem, sa ne respectam competentele. Ceea ce inseamna ca cele trei legi ale justitiei au constituit initiativa parlamentara. Ceea ce inseamna ca raspunsul cel mai adecvat il primiti fie de la initiatorii celor trei proiecte de lege, fie de la membrii Comisiei care le-au adoptat si le-au supus dezbaterii parlamentare”, a declarat Tudorel Toader.
Taricanu, cel care l-a impus pe Tudorel Toader in aceasta functie, a avut duminica o reactie identica.
„Un astfel de document, denumit ‘opinie preliminara’ nu trebuia facut public, pentru ca el presupune ca urmeaza sa fie modificat. Nu stiu care sunt procedurile prin care se ajunge la opinia preliminara, dar prima remarca pe care vreau sa o fac pe fond – acest document este un document care din punct de vedere juridic mi s-a parut extrem de subtire”, a spus Tariceanu.
Comisia de la Venetia (organ consultativ al Consiliului Europei, alcatuit din experti independenti in domeniul dreptului constitutional) a publicat vineri opinia preliminara cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justitiei din Romania, legea privind organizarea judiciara, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii si legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, asupra carora atat presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, cat si Comitetul de Monitorizare al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei solicitasera opinia Comisiei.
Printre altele, Comisia de la Venetia a recomandat Romaniei sa reconsidere sistemul de numire si demitere a procurorilor de rang inalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor respective din Constitutie, in vederea crearii de conditii pentru un proces de numire si demitere neutru si obiectiv prin mentinerea rolului institutiilor, cum ar fi presedintele si Consiliul Superior al Magistraturii, capabile sa echilibreze influenta ministrului justitiei.