Slugarel se pune singur intr-o situatie penala. Insista la Cotroceni pentru a 3-a oara cu Adina Florea desi avizul CNSAS a fost adoptat nelegal
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, anunta ca i-a trimis presedintelui Iohannis, pentru a treia ora, propunerea ca Adina Florea sa fie numita sefa a DNA. El invoca avizul CNSAS, desi acesta a fost dat prin incalcarea prevederilor legale, acuza sase membri ai CNSAS.
„Din categoria ‘Sa citim pana/poate intelegem!’
Presedintele Romaniei a respins cele 5 propuneri de numire in diferitele functii de conducere, din cadrul Ministerului public, pe motive de nelegalitate, constand in lipsa adeverintei de la CNSAS, din care sa rezulte lipsa „calitatii” de colaborator.
Pe 27 decembrie 2018, am revenit catre presedintele Romaniei, solicitand reevaluarea propunerilor formulate, motivand faptul ca nu poate fi vorba despre o nelegalitate.
La randul sau, presedintele a revenit, reiterand asa-zisa nelegalitate referitoare doar la Adina Florea, constand in aceea ca ‘…in continuare, documentatia transmisa nu contine dovada care sa ateste indeplinirea conditiei prevazute de art. 48 alin 10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusa sa nu fi facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 si nici sa nu fi colaborat cu acestea’.
Pe data 28 decembrie 2018, CNSAS a transmis catre sectia de procurori din CSM, adeverintele din care rezulta indeplinirea cerintei legale de catre fiecare dintre cele 5 candidate. Respectivele adeverinte au fost transmise catre MJ tocmai pe data de 09 ianuarie 2019.
Astazi, 10 ianuarie 2019, in urma cu cateva minute, am transmis catre presedinte respectivele adeverinte din care rezulta indeplinirea cerintelor legale privind propunerile formulate, solicitand sa isi reconsidere refuzul bazat pe motive inexistente”, scrie Tudorel Toader pe Facebook.
Sase din cei 11 membri ai colegiului, inclusiv persoane numite de PSD si UDMR, il acuza pe presedintele Constantin Buchet ca a incalcat de mai multe ori legea, luand singur decizii care nu sunt valabile fara un vot in plenul institutiei.
Cei sase i-au transmis o scrisoare lui Buchet prin care ii atrag atentia ca, pana nu clarifica in scris si in mod public situatia in care a atras CNSAS prin actiunile sale ilegale, institutia s-ar putea afla in blocaj.
Scrisoarea a fost semnata de Alexandra Toader (numita de presedintele Iohannis), Sulfina Barbu (numita de PNL), Germina Nagat (numita de USR), Dinu Zamfirescu (numit de PNL), Ladislau Csendes (numit de UDMR) si Adrian Cioflanca (numit de PSD).
Membrii colegiului CNSAS ii reproseaza lui Constantin Buchet ca adresa transmisa CSM pe 28 decembrie 2018, referitoare la situatia verificarii Adinei Florea si a altor patru persoane, ”ridica grave probleme de ordin legal”. Ei il acuza pe presedintele CNSAS ca si-a depasit atributiile prevazute de lege, substituindu-se Colegiului, prin faptul ca, in nume personal, a dat verdictul cu privire la lipsa calitatii Adinei Florea si a altei persoane de colaborator / lucrator al Securitatii.
Cei sase ii atrag atentia lui Buchet asupra faptului ca doar Colegiul, intrunit in sedinta in prezenta a cel putin opt membri si cu votul majoritatii, poate stabili calitatea sau lipsa calitatii de colaborator / lucrator al Securitatii.
”V-ati antepronuntat cu privire la calitatea de colaborator / lucrator al Securitatii in privinta a doua persoane, ceea ce ridica probleme grave de legalitate. Acesta este un viciu de procedura, cauzat de precipitarea cu care ati gestionat situatia, in conditiile in care, subliniem inca o data, orice membru al Colegiului are dreptul sa solicite verificari suplimentare. Mai mult, nu am fost lasati sa ne exercitam dreptul de a vota, dumneavoastra substituindu-va Colegiului prin luarea unei decizii in nume propriu.
Prin urmare, pana clarificati in scris si in mod public aceasta situatie fara precedent in care ati atras institutia, generand grave probleme de legalitate, noi, subsemnatii, va solicitam sa nu includeti pe ordinea de zi a sedintelor Colegiului nota de constatare si avizul Directiei Juridice cu privire la doamna Adina Florea. Lipsa unei reactii din partea dumneavoastra ar putea conduce la un blocaj institutional, lucru pe care niciunul dintre membrii Colegiului nu si-l doreste”, avertizeaza semnatarii scrisorii catre Constantin Buchet.
Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, o scrisoare ministrului Justitiei, Tudorel Toader, ca raspuns la solicitarea de reevaluare a propunerii de numire in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie a Adinei Florea. ”Constat ca subzista temeiurile de fapt si de drept avute in vedere la respingerea propunerii initiale”, a transmis presedintele.
„Luand act de faptul ca, in continuare, documentatia transmisa nu contine dovada care sa ateste indeplinirea conditiei prevazute la art. 48 alin. (10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusa sa nu fi facut parte din serviciile de informatii inainte de anul 1990 si nici sa nu fi colaborat cu acestea, avand in vedere ca prin considerentele Deciziei nr. 358/2018, Curtea Constitutionala nu recunoaste ministrului justitiei – in virtutea rolului central al acestuia in cadrul procedurii de numire a procurorilor in functiile de conducere prevazute la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 – posibilitatea inaintarii unei propuneri cu eludarea conditiilor obiective impuse de lege, aonstat ca subzista temeiurile de fapt si de drept avute in vedere la respingerea propunerii initiale de numire in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta”, a precizat seful statului.
Presedintele a respins, prima data, in 21 noiembrie numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, seful statului a respins alte patru numiri pentru functii de conducere in Parchetul ICCJ si la DIICOT. In toate cele cinci cazuri, presedintele a considerat ca nu sunt intrunite conditiile de legalitate.