Curtea Constitutionala a respins marti sesizarea presedintelui Klaus Iohannis pe modificarile la Legea 317/ 2004 privind organizarea CSM, pe motiv ca a fost depasit termenul de sesizare, au declarat surse din CCR pentru Mediafax.
Presedintele Klaus Iohannis a sesizat, pe 11 mai, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, anunta Administratia Prezidentiala.
„Pentru a decela competentele constitutionale ale celor doua sectii ale Consiliului Superior al Magistraturii prin raportare la rolul constitutional general al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, trebuie interpretate dispozitiile art. 133 alin. (2) lit. a) si ale art. 134 alin. (2) din Legea fundamentala. Analiza coroborata a celor doua texte constitutionale releva faptul ca cele doua sectii ale Consiliului Superior al Magistraturii nu se compun din toti membrii CSM, ci exclusiv din cei 14 membri alesi in adunarile generale ale magistratilor si validati de Senat. Noua judecatori fac parte din Sectia pentru Judecatori si cinci procurori fac parte din Sectia pentru procurori. Modul de constituire a sectiilor reflecta rolul constitutional al acestora, astfel cum este reglementat in art. 134 alin. (2) din Constitutia Romaniei, potrivit caruia Consiliul Superior al Magistraturii indeplineste rolul de instanta de judecata in domeniul raspunderii disciplinare a judecatorilor si procurorilor, prin sectiile sale, potrivit procedurii stabilite prin legea sa organica. Rezulta, asadar, ca legiuitorul constituant a stabilit in mod neechivoc faptul ca rolul sectiilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii vizeaza exclusiv domeniul raspunderii disciplinare a magistratilor, ca element specific, particular, al rolului general al Consiliului Superior al Magistraturii care, in ansamblul sau, este garantul independentei justitiei”, se arata in sesizare.
Potrivit modificarilor aduse Legii 317, sectia pentru judecatori: numeste si revoca din functie presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectii ai ICCJ, propune presedintelui numirea in functie si eliberarea din functie a judecatorilor, numeste judecatorii stagiari pe baza rezultatelor obtinute la examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, elibereaza din functie judecatorii stagiari sau dispune promovarea judecatorilor.
Sectia pentru procurori, la propunerea ministrului Justitiei, inainteaza presedintelui propunerea pentru numirea procurorului general al Parchetului general, prim-adjunctului si adjunctului acestuia, procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestuia, numeste si revoca procurorii sefi de sectie ai Parchetului General, DNA si DIICOT.
Curtea Constitutionala a respins, in 30 mai, si sesizarea presedintelui Klaus Iohannis in legatura cu modificarile aduse Legii 304/2004, privind organizarea judiciara.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android
Atacurile aeriene israeliene asupra satului Khreibeh din districtul Baalbek, din estul Libanului, au ucis sambata…
10.575 de candidati s-au inscris pentru a sustine duminica examenul de intrare in Rezidentiat, dintre…
In urma unui atac mortal cu cutitul, la inceputul acestui an, ministrul german de interne,…
Primul caz cunoscut in Statele Unite al unei tulpini mai severe de mpox, boala cunoscuta…
Rusia a lansat un atac pe scara larga cu rachete si drone asupra Ucrainei in…
Vremea se incalzeste treptat, de la o zi la alta. Astazi va fi soare in…