Occidentul ar trebui sa ofere Rusiei garantii de securitate, sa permita desfasurarea de trupe de mentinere a pacii in Ucraina si sa interzica Ucrainei sa adere la NATO, a declarat aseara un inalt oficial maghiar, intr-o interventie care ar putea tensiona si mai mult relatiile deja dificile ale Budapestei cu Kievul.
Pentru a asigura o pace de durata, „lumea occidentala care sprijina Ucraina trebuie sa ofere garantii de securitate Rusiei, dar in niciun caz aderarea la NATO pentru ucraineni”, a declarat Gergely Gulyas, seful de cabinet al pemierului Orban la un eveniment universitar.
Comentariile le-au reluat practic pe cele facute saptamana trecuta de premierul ungar Viktor Orban, care a afirmat ca Occidentul „ar trebui sa faca o intelegere cu rusii cu privire la noua arhitectura de securitate pentru a oferi securitate si suveranitate Ucrainei, dar nu si apartenenta la NATO”.
El a mai spus ca Ucraina nu are nicio sansa de a castiga razboiul. In iunie, Orban a declarat ca Kievul „nu mai este un stat suveran” si ca este „inexistent” din punct de vedere financiar, starnind furia Ucrainei.
Saptamana trecuta, ministrii de externe ai UE nu au reusit sa dea unda verde unei a opta transe de ajutor militar pentru Ucraina, in valoare de 500 de milioane de euro, dupa ce Ungaria a blocat plata fondurilor pe motiv ca Kievul a desemnat banca OTP de la Budapesta drept sponsor international de razboi.
Din 2018, Ungaria a blocat participarea Ucrainei la reuniunile la nivel ministerial ale NATO din cauza afirmatiilor potrivit carora Kievul discrimineaza minoritatile etnice maghiare prin limitarea drepturilor acestora la educatie in limba materna.
Intre timp, legislatorii ungari continua sa intarzie si ratificarea aderarii Suediei la NATO. Desi a recunoscut ca alianta militara ar deveni mai puternica daca Suedia ar adera, Gulyas a declarat duminica ca Budapesta a dorit mai intai clarificari din partea Stockholmului cu privire la comentariile anterioare in care „a acuzat tara noastra cu acuzatii nedemne si nefondate”.
Potrivit purtatorului de cuvant, desfasurarea de forte de mentinere a pacii si alte solutii similare vor asigura pacea in Ucraina pe termen lung. „Nu mai exista nicio sansa reala ca Ucraina sa recucereasca teritoriile ocupate de Rusia in susul si estul tarii”, considera Gulyas.
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…
Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…
Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…
Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…
Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…