„Soarele artificial” sud-coreean atinge o temperatura de 7 ori mai mare decat cea a nucleului Soarelui. Secretul acestei realizari majore

pagina verde

KSTAR

Pentru prima data, reactorul de fuziune nucleara KSTAR (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research) al Institutului coreean pentru energie de fuziune (KFE) a atins temperaturi de sapte ori mai mari decat cea a miezului Soarelui, relateaza Interesting Engineering.

Obtinuta in timpul testelor efectuate intre decembrie 2023 si februarie 2024, aceasta stabileste un nou record pentru proiectul reactorului de fuziune nucleara.

KSTAR, potrivit raportului cercetatorilor, a reusit sa mentina temperaturi de 100 de milioane de grade Celsius timp de 48 de secunde. Pentru referinta, temperatura nucleului Soarelui este de 15 milioane de grade Celsius.

Acesta este cel mai recent dintre numeroasele succese obtinute si de KSTAR. De exemplu, in 2021, KSTAR a stabilit un nou record, functionand la un milion de grade si mentinand plasma super-incalzita timp de 30 de secunde.

Fuziunea este un proces care imita acelasi proces care genereaza lumina si caldura din stele. Acesta implica fuziunea hidrogenului si a altor elemente usoare pentru a elibera o energie extraordinara pe care expertii din domeniu spera sa o valorifice pentru a obtine energie electrica nelimitata, fara emisii de carbon. Acest lucru este adesea numit „Sfantul Graal” al tranzitiei energetice.

Secretul din spatele acestor realizari majore este reprezentat de deviatoarele din tungsten. Acestia sunt componente vitale situate in partea de jos a vasului de vid dintr-un dispozitiv de fuziune magnetica.

Ele joaca un rol crucial in expulzarea gazelor reziduale si a impuritatilor din reactor, suportand in acelasi timp sarcini termice de suprafata substantiale. Echipa KSTAR a trecut recent la utilizarea tungstenului in locul carbonului in divertoarele sale.

„In comparatie cu divertorii anteriori pe baza de carbon, noii divertori din tungsten au prezentat o crestere de numai 25% a temperaturii de suprafata in cazul unor sarcini termice similare. Acest lucru ofera avantaje semnificative pentru operatiunile de putere cu impulsuri lungi si caldura ridicata”, potrivit Consiliului National de Cercetare pentru Stiinta si Tehnologie din Coreea.

Succesul divertoarelor din tungsten poate furniza date nepretuite pentru proiectul Reactorului Termonuclear Experimental International (ITER). ITER este un megaproiect international de fuziune in valoare de 21,5 miliarde de dolari, dezvoltat in Franta de zeci de tari, printre care Coreea, China, SUA, UE si Rusia.

Recharge News relateaza ca se asteapta ca ITER sa realizeze prima sa plasma in 2025 si sa fie complet pus in functiune pana in 2035. Tungstenul va fi utilizat in divertorii sai.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: