Soldatii rusi intra masiv in Belarus: „Vin valuri de trenuri, soldatii sunt in vagoane de marfa”
Un jurnalist american care a fost corespondent in Rusia si Belarus anunta ca o sursa de la Minsk i-a transmis ca „valuri de trenuri: incarcate cu soldati rusi intra in Belarus.
„Soldatii rusi intra in Belarus cu trenul. Calatoresc in vagoane de marfa, intr-o cantitate uriasa. Sunt valuri de trenuri care sosesc”, a transmis jurnalistul Jason Jay Smart pe Twitter.
A known Belarussian 🇧🇾 source tells me:
“Russian 🇷🇺 soldiers are entering Belarus 🇧🇾 by the trainload. They’re traveling in cattle cars – just a huge quantity. Just waves of trains arriving.”
— Jason Jay Smart (@officejjsmart) October 10, 2022
Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a acuzat luni Polonia si Lituania ca ar pregati atacuri „teroriste” si o „rebeliune militara” in Belarus, dupa ce acuzase initial doar Ucraina de astfel de intentii, cand a anuntat in cursul diminetii desfasurarea unei grupari militare „regionale” impreuna cu Moscova, relateaza AFP, citata de Agerpres.
„Antrenarea in Polonia, in Lituania si in Ucraina a unor combatanti, din care fac parte si radicali belarusi, pentru a comite acte de sabotaj, acte teroriste si o rebeliune militara in tara devine o amenintare directa”, a declarat el in cadrul unei reuniuni cu inalti responsabili din domeniul securitatii de la Minsk.
„Statele Unite si Uniunea Europeana afirma ca ii vor legitima pe fugarii nostri ca forta politica, prevad sa-si consolideze serios sprijinul pentru elementele distructive si sa agraveze situatia de la granita de vest (belarusa) pentru a deschide un al doilea front acolo”, a adaugat Lukasenko, potrivit declaratiilor citate de serviciul de presa al presedintiei belaruse.
In consecinta, Minskul si Moscova vor desfasura o grupare militara comuna, a indicat el, fara sa precizeze locul desfasurarii acesteia.
„Ieri (duminica), prin canale neoficiale, am fost avertizati ca se pregateste o lovitura de pe teritoriul ucrainean asupra Belarusului”, a afirmat Lukasenko, asigurand ca Ucraina doreste sa faca „un pod Crimeea numarul 2”, cu referire la podul rusesc avariat sambata de o explozie.
El a spus ca i-a trimis un mesaj presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, indemnandu-l sa nu atinga cu „labele sale murdare nici macar un metru din teritoriul” belarus, potrivit AFP.
„Daca vreti pace, pregatiti-va de razboi”, a mai spus presedintele Lukasenko, afirmand totodata ca „nu trebuie sa existe razboi pe teritoriul Belarusului”.
Aliat al Rusiei in conflictul acesteia cu Ucraina, Belarus a pus la dispozitia armatei ruse teritoriul sau pentru ofensiva impotriva statului vecin, dar armata belarusa nu a participat pana acum la luptele de pe teritoriul ucrainean.
Intrarea fortelor belaruse pe teritoriul tarii vecine ar marca o noua escaladare a conflictului din Ucraina, noteaza AFP.
Dupa alegatiile la adresa Ucrainei, Uniunea Europeana a catalogat drept „ridicole” acuzatiile lui Aleksandr Lukasenko ca autoritatile de la Kiev ar planui un atac impotriva teritoriului belarus si a indemnat Minskul sa nu se implice in razboiul lansat de Rusia impotriva vecinului sau, conform EFE.
„Luam nota de acuzatiile false din partea regimului (presedintelui belarus Aleksandr) Lukasenko ca Ucraina ar planui un atac asupra teritoriului Belarusului”, a declarat Peter Stano, purtatorul de cuvant al Inaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, in cadrul conferintei de presa zilnice la Comisia Europeana.
„Sunt acuzatii total nefondate si ridicole, absolut inacceptabile”, a adaugat purtatorul de cuvant citat.
Stano a subliniat ca „Ucraina este aici victima, nu agresorul”, cerand Minskului sa tina cont de faptul ca tara vecina se afla sub „un atac ilegal brutal, prin incalcarea Cartei Natiunilor Unite si a legii internationale”.
„Indemnam regimul de la Minsk sa se abtina de la orice implicare a Belarusului in aceasta actiune brutala si ilegitima”, a subliniat el, indemnandu-l „sa nu mai permita ca teritoriul belarus sa serveasca drept rampa de lansare pentru atacuri aeriene”, printre care s-au numarat si recentele lovituri cu rachete si drone impotriva Ucrainei.
Lukasenko declarase ca dupa o reuniune a sefilor de stat din CSI saptamana trecuta desfasurata la Sankt-Petersburg, a avut o intalnire bilaterala cu presedintele rus Vladimir Putin in cadrul careia ei au convenit asupra desfasurarii unei grupari armate comune a Uniunii statale Rusia-Belarus. El a mai spus ca formarea acestei grupari a inceput deja, fara sa ofere alte detalii.