A.G. Sulzberger, editorul ziarului The New York Times, a tras joi un semnal de alarma cu privire la „razboiul tacut” impotriva libertatilor presei declansat de liderii autoritari din intreaga lume si a spus ca americanii ar trebui sa inteleaga agenda anti-media pe care ar putea-o avea Donald Trump intr-un al doilea mandat, relateaza CNN.
Intr-un articol publicat de unul dintre principalii rivali ai The New York Times, The Washington Post, Sulzberger a avertizat ca Trump si aliatii sai au amenintat in mod repetat presa si a spus ca vrea ca The New York Times „sa se asigure ca suntem pregatiti pentru tot ce va urma”.
„Eu si colegii mei am petrecut luni de zile studiind modul in care libertatea presei a fost atacata in Ungaria – precum si in alte democratii precum India si Brazilia”, a scris el.
Tehnicile includ „stimularea neincrederii publicului in jurnalismul independent si normalizarea hartuirii” jurnalistilor pentru a crea „un climat favorabil pentru represiunile asupra mass-media”; folosirea unor masuri la indemana autoritatilor guvernamentale, cum ar fi impozitarea, „pentru a pedepsi jurnalistii si organizatiile de stiri care au ofensat” in timp ce ii rasplatesc „pe cei care demonstreaza loialitate fata de conducerea statului” si introducerea unor procese fara fond si exploatarea instantelor pentru a face mai costisitoare relatarea stirilor.
„Eficacitatea acestei agende nu trebuie subestimata”, a scris Sulzberger.
Editorul The New York Times a spus ca nu doreste sa se amestece in politica, dar cuvintele si actiunile anti-presa ale lui Trump – care a etichetat institutiile de presa ca „dusman al poporului” si sugerand folosirea guvernului pentru a reprima disidenta – trebuie luate in serios.
„Cred ca riscul este impartasit de intreaga noastra profesie, precum si de toti cei care depind de ea”, a scris el.
Sustinand nevoia de stiri si informatii de incredere, Sulzberger a cerut colegilor sai sa-si consolideze protectia, care include invatarea angajatilor cum sa se protejeze pe ei insisi si sursele lor, pregatirea pentru lupte legale si hartuire si respingerea campaniilor care urmaresc sa submineze increderea in mass-media de stiri.
Sulzberger scrie ocazional eseuri pentru a stimula dialogul din industria jurnalismului despre probleme cheie. Anul trecut, el a scris pentru Columbia Journalism Review despre dezbaterea despre obiectivitatea in jurnalism. Anul acesta a vrut sa scrie despre cum ar putea arata o campanie in crestere impotriva presei americane.
„Pentru a ne asigura ca suntem pregatiti pentru tot ce va urma, eu si colegii mei am petrecut luni de zile studiind modul in care libertatea presei a fost atacata in Ungaria – precum si in alte democratii”, a scris el in eseu. „Mediile politice si media din fiecare tara sunt diferite, iar campaniile au cunoscut tactici si niveluri de succes diferite, dar modelul actiunii anti-presa dezvaluie fire comune”, a continuat el.
Sulzberger s-a gandit la cel mai bun mod de a publica eseul – fie in paginile The New York Times, fie in alta parte. A ajuns sa-l plaseze la The Washington Post, o miscare neasteptata avand in vedere istoria lunga a competitiei dintre cele doua publicatii. Colaborarea arata importanta solidaritatii in fata amenintarilor existentiale la adresa libertatii presei.
„Sunt recunoscator The Washington Post pentru ca a publicat eseul”, a scris el intr-un e-mail adresat asociatilor, joi. „Au fost un partener excelent in apararea cauzei libertatii presei de-a lungul mai multor decenii si este grozav sa vad ca aceasta traditie continua”, a mai spus Sulzberger.
Marea surpriza a alegerilor europarlamentare de asta-vara, independentul Nicu Stefanuta, priveste cu „un pic“ de…
Un program de reducere a costurilor la Volkswagen este inevitabil, pentru a remedia "decenii de…
Detectivii care investigheaza furtul a 22 de tone de branza de la Neal's Yard Dairy…
Fortele de Aparare ale Ucrainei au interceptat toate dronele kamikaze rusesti care zburau spre Kiev,…
Presa de la Chisinau a publicat duminica dimineata imagini cu un convoi urias de masini…
Premierul Marcel Ciolacu va efectua o vizita de lucru in Republica Franceza, urmand ca luni…