„Solutie de bun simt”: taxele pe iahturi si avioanele private ar putea finanta actiunile climatice

externe

avion privat

Specialistii considera ca emisiile de carbon ale celor mai bogate 1% persoane din lume sunt egale cu cele mai sarace doua treimi din umanitate, relateaza Euronews.

Mai multe tari au propus taxarea suplimentara a miliardarilor pentru a strange fonduri pentru, printre altele, combaterea schimbarilor climatice. La inceputul acestui an, liderii financiari din tarile G20 au convenit asupra unei taxe pe avere pentru superbogatii din lume.

S-ar putea strange aproximativ 230 de miliarde de euro pe an pentru a aborda cauze precum schimbarile climatice si saracia.

Dezacordurile au aparut cu privire la viabilitatea planului, la cine va supraveghea procesul si la modul de introducere a noi taxe pentru superbogati.

O analiza a Oxfam si a cercetatorilor din SUA din noiembrie anul trecut a analizat achizitiile de lux si investitiile financiare a 12 miliardari. A constatat ca acestea reprezinta aproape 17 milioane de tone de gaze cu efect de sera in fiecare an – la fel ca 2,1 milioane de case medii sau 4,6 centrale electrice pe carbune anual.

Si zborul cu avionul privat, conform unui studiu de anul trecut al Green Alliance, elibereaza de 10 ori mai mult carbon pentru fiecare pasager decat zborurile comerciale.

In Marea Britanie, taxele echitabile pentru superyacht-uri si avioanele private ar fi putut aduce un plus de 2,4 miliarde de euro anul trecut pentru a ajuta la combaterea crizei climatice, potrivit Oxfam.

Organizatia de caritate spune ca politici precum o rata mai mare a taxei pentru pasagerii aerieni pentru avioanele private, o taxa pentru proprietarii de superyachturi, taxe mai mari pe combustibilul pentru avioane private si taxarea sloturilor pentru decolare sau aterizare ar putea strange miliarde.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: