Sonda Indiei a detectat miscari ale solului in apropierea polului sud lunar. Ar putea fi primele semne ale unui cutremur lunar din ultimii aproape 50 de ani
In luna august, India a intrat in istorie atunci cand modulul sau Vikram, fara echipaj, a aselenizat in apropierea polului sudic lunar, devenind astfel a patra tara care a asezat fara probleme o nava spatiala pe suprafata Lunii, potrivit Business Insider.
Acum, numeroasele instrumente de la bordul modulului lunar si al roverului Pragyan ii ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga regiunea polului sudic al Lunii mai bine ca niciodata.
Pragyan a confirmat recent prezenta sulfului in aceasta regiune. Iar Vikram a detectat zgomote in scoarta lunara care ar putea fi dovada unui cutremur lunar, a relatat Live Science.
Pe 26 august, la trei zile dupa ce a ajuns pe Luna, senzorul seismologic Instrument for Lunar Seismic Activity (ILSA) de pe Vikram a detectat un „eveniment”, a precizat Organizatia indiana de cercetare spatiala intr-un comunicat.
ILSA este conceput sa capteze vibratiile de pe suprafata lunara generate de cutremure naturale, impacturi si evenimente artificiale.
„Evenimentul” a fost semnificativ mai puternic decat vibratiile detectate de ILSA in urma miscarii roverului Pragyan in apropiere, potrivit
agentiei spatiale indiene ISRO.
„Sursa acestui eveniment este in prezent in curs de investigare”, a precizat ISRO in comunicat.
Daca se confirma ca evenimentul este un cutremur lunar, ar fi primul detectat pe suprafata lunara din anii 1970 – cand misiunile Apollo ale NASA au studiat pentru prima data activitatea seismica pe Luna si au detectat cutremure lunare.
Un cutremur pe Luna ar sugera ca Luna nu este doar o roca spatiala mare si densa, ci ca sub suprafata ei se intampla mai multe lucruri decat se pot vedea.