Sonda japoneza SLIM a executat cea mai precisa aselenizare din istorie, desi a pierdut un motor: „La aproximativ 55 de metri de tinta”
Sonda japoneza SLIM, care a facut din Japonia a cincea tara din lume ajunsa pe suprafata Lunii, a executat cea mai precisa aselenizare de pana acum, dupa ce a reusit sa se aseze la aproximativ 55 de metri de tinta sa, a confirmat joi Agentia Aerospatiala Japoneza (JAXA), relateaza EFE.
SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) a aselenizat pe satelitul natural al Pamantului la ora locala 00:20 pe 20 (15:20 GMT pe 19), dupa o coborare dura de 20 de minute in care si-a pierdut unul dintre cele doua motoare, a explicat joi directorul general al JAXA, Hitoshi Kuninaka, intr-o conferinta de presa.
„Chiar si asa, a aselenizat la aproximativ 55 de metri de tinta, deci consideram ca este un succes, intrucat obiectivul nostru era ca ea sa faca acest lucru pe o raza de 100 de metri”, a precizat japonezul.
Dispozitivul a reusit sa stabileasca comunicarea cu Pamantul dupa ce a ajuns pe Luna, dar nu a reusit sa genereze energie din celulele sale solare „deoarece comportamentul in timpul aselenizarii nu a fost cel planificat”. Panourile sale au fost orientate din greseala spre vest.
In vederea recuperarii, in cazul in care conditiile de iluminare solara vor fi favorabile, SLIM a fost oprit la ora locala 2:57, in aceeasi zi, cu un procent suficient de baterie pentru a se reactiva.
JAXA nu a oferit inca o prognoza cu privire la momentul in care sonda ar putea fi din nou operationala.
The Lunar Excursion Vehicle 2 (LEV-2 / SORA-Q) has successfully taken an image of the #SLIM spacecraft on the Moon. LEV-2 is the world’s first robot to conduct fully autonomous exploration on the lunar surface. https://t.co/NOboD0ZJIr pic.twitter.com/mfuuceu2WA
— JAXA Institute of Space and Astronautical Science (@ISAS_JAXA_EN) January 25, 2024
Daca nu si-ar fi pierdut una dintre unitatile de control al motorului, SLIM ar fi putut efectua o aselenizare mult mai precisa, adica sa se aseze pe o raza de aproximativ 10 metri fata de tinta, „posibil intre 3 si 4 metri”, a spus responsabilul proiectului, Shinichiro Sakai.
Dupa ce si-a pierdut aproximativ jumatate din putere din cauza problemei motorului, software-ul instalat in sonda „a determinat in mod autonom anomalia si a continuat coborarea cu celalalt motor, controland miscarea SLIM astfel incat pozitia sa orizontala „sa se deplaseze cat mai putin posibil”, potrivit prezentarii JAXA.
Sakai a confirmat, de asemenea, desprinderea cu succes a celor doi mici roboti care au fost transportati in interiorul modulului, LEV-1 si LEV-2, desi la o altitudine mai mica decat cea prevazuta. Acesta din urma a reusit sa ia imagini ale suprafetei lunare si ale SLIM, care au fost transmise echipei si sunt in curs de analiza.
Obiectiv atins
Obiectivul principal al SLIM a fost de a realiza o aselenizare „pinpoint”, sau de precizie/localizata, pe o raza de 100 de metri in jurul craterului Shioli, in apropiere de ecuatorul lunar, o precizie fara precedent pana acum. Aterizarile conventionale pe Luna au in prezent o marja de cativa kilometri.
O alta misiune secundara a SLIM a fost aceea de a realiza imagini care sa fie folosite in cadrul proiectului de explorare lunara Artemis, parte care a fost afectata de problemele de energie electrica.