Sonda spatiala chineza a decolat de pe fata nevazuta a Lunii, avand la bord esantioane de roca
Modulul de ascensiune al sondei chineze Chang’e 6 a decolat cu succes marti de pe suprafata Lunii, transportand mostre de pe partea nevazauta a acesteia, o premiera, a informat agentia nationala de stiri Xinhua.
Modulul de ascensiune al „sondei chineze Chang’e-6 a decolat de pe suprafata lunara marti dimineata transportand esantioane colectate de pe partea necazuta a Lunii, o realizare fara precedent in istoria explorarii umane a Lunii”, a indicat Xinhua. citand Administratia Spatiala Chineza.
Chang’e 6 a aselenizat duminica in imensul bazin Polul Sud – Aitken, unul dintre cele mai mari cratere de impact cunoscute din sistemul solar, situat pe partea nevazuta a Lunii, potrivit administratiei spatiale.
Misiunea sondei, cu o durata prevazuta de 53 de zile, a inceput pe 3 mai, in special cu scopul de preleva mostre. Pentru a face acest lucru, a folosit dispozitivul de forare pentru a prevala probe de sub suprafata, precum si bratul robotic pentru a prinde materialul, direct pe suprafata in acest caz.
Dupa colectarea cu succes a probelor, „un drapel national chinez purtat de lander a fost instalat pentru prima data pe partea nevazuta a Lunii”, a raportat Xinhua.
Oamenii de stiinta cred ca partea nevazuta a Lunii – numita asa pentru ca este invizibila de pe Pamant si nu pentru ca nu capteaza niciodata razele Soarelui – este foarte promitatoare pentru cercetare, deoarece craterele sale sunt mai putin acoperite de fluxurile de lava antice decat cele de pe partea apropiata si vizibila.
Probele colectate ar putea oferi o mai buna intelegere a modului in care s-a format satelitul natural al Pamantului.