Sondaj: Doar o treime dintre cetatenii cehi sunt pregatiti sa-si apere tara cu arma in mana

externe

Doar o treime dintre cetatenii cehi sunt pregatiti sa ia armele in mana si sa apere tara, arata un studiu al CEDMO (Central European Digital Media Observatory), relateaza Glavcom.

Potrivit rezultatelor sondajului, 32,9% dintre cehi sunt pregatiti sa apere tara cu arma in mana in cazul unui atac.

Intrebati cum ar dori sa vada sfarsitul razboiului dintre Rusia si Ucraina, 7,4% dintre cehi doresc o victorie pentru Federatia Rusa, 43% pentru Ucraina, iar 37,8% prefera o reconciliere temporara fara invingatori si invinsi. Restul, respectiv 11,8% dintre respondenti, au ales raspunsul „nu stiu” sau „nu-mi pasa”.

In ceea ce priveste metodele de incheiere a razboiului, 43% dintre respondenti cred ca Uniunea Europeana ar trebui sa negocieze cu Rusia.

„Aceasta optiune a fost cea mai populara printre oameni atunci cand a venit vorba de atitudinea lor fata de razboiul din Ucraina, barbatii (35%) vorbind despre aceasta mai des decat femeile (25%) si persoanele cu studii superioare (38%)”, spune analistul CEDMO Lukas Kutil.

Potrivit unei treimi dintre respondenti (32%), UE ar trebui sa continue sa consolideze sanctiunile antirusesti. In plus, 30% dintre respondenti considera ca UE ar trebui sa ofere Ucrainei sprijin non-militar, iar 25% sprijin militar.

Un sfert dintre respondenti considera ca Uniunea Europeana ar trebui sa adopte o pozitie neutra fata de agresor. In acelasi timp, 22% considera ca UE ar trebui sa exercite presiuni asupra Ucrainei pentru a o forta sa mearga la negocieri.

Sondajul a aflat si care este atitudinea fata de o cooperare militara mai stransa intre tarile UE. 53% dintre respondenti au declarat ca tarile europene nu ar trebui sa depuna eforturi pentru o cooperare militara mai mare. Acest rezultat nu este surprinzator, deoarece 38% dintre respondenti considera UE in primul rand ca fiind un proiect civil si economic.

Potrivit a 15% dintre cehi, integrarea europeana in domeniul apararii poate submina functionarea NATO. Dintre cei 47% care saluta o cooperare militara mai stransa, 17% considera ca UE ar trebui sa isi creeze propria armata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: