Sondaj Globsec: 30% dintre romani admira regimul comunist chinez si ar dori un regim similar in Romania. Creste proportia romanilor care isi doresc o guvernare autoritara

news

Un sondaj de opinie realizat in luna martie in zece state UE, la comanda Globsec, arata ca 30% dintre romani privesc cu admiratie catre regimul comunist de la Beijing si considera ca acesta reprezinta un model si pentru Romania.

Sondajul a fost realizat pe esantione reprezentative ale populatiei in Austria, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Romania si Slovacia. Romanii se arata cei mai favorabili unui regim politic de inspiratie chineza, arata sondajul.

De asemenea, mai mult de jumatate dintre romani nu considera ca regimul chinez reprezinta o amenintare pentru tara, cel mai mare procent dintre cele zece state.

Totusi, Romania se afla printre cele mai pro-occidentale tari din regiune, remarca Globesec: orientare geopolitica occidentala (43%), identificarea SUA ca fiind un partener strategic (47%) si opinii favorabile despre Joe Biden (58%).

Sprijinul romanilor pentru ramanerea in NATO ramane consistent (77%), dar dorinta de a parasi blocul a crescut de la 6% in 2017 la 19% in 2021.

Sondajul mai arata ca 19% dintre romani ar dori ca Romania sa paraseasca Uniunea Europeana.

Sondajul mai arata ca 8 din 10 persoane din regiune considera democratia – definita ca fiind un sistem bazat pe egalitate, drepturile si libertatile omului si statul de drept – ca fiind buna pentru tarile respective. Pe de alta parte, 42% dintre dintre respondenti nu ar fi deranjati de o  guvernare autocratica, considerand ca ar fi un model bun pentru tarile lor. Aceste ultime atitudini au crescut in 5 din 6 tari din octombrie 2020 si sunt exprimate de mai mult de 50% dintre cei din Bulgaria, Romania si Letonia.

Vezi AICI sondajul integral.

Globsec este un think-tank international cu sediul la Bratislava. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, a atras atentia asupra ascensiunii Chinei ca fiind „unul din cele mai importante evenimente din istoria omenirii”, intr-o interventie in cadrul conferintei Globsec 2021 privind securitatea in Europa centrala, desfasurata in luna iunie la Bratislava.

„Nu este vorba doar de ultimele cateva decenii, cred ca este vorba de ultimele cinci secole, de cand Occidentul a inceput sa domine lumea”, a spus Geoana.

„De aceea este important ca noi, in NATO, sa mentinem progresul tehnologic – prin investitii si introducerea de tehnologii militare si de securitate -, ceea ce este vital pentru a ne mentine superioritatea”, a subliniat el.

Mircea Geoana a mentionat ca NATO a extins definitia securitatii pentru a cuprinde efectele asupra securitatii ale schimbarilor climatice si amenintarilor cibernetice, precizand ca in aceasta ultima privinta Alianta nord-atlantica a decis sa adopte noi masuri pentru a contracara activitatile informatice ale Chinei si Rusiei.

El a mai notat ca spatiul „devine o scena de competitie globala tot mai intensa” si China a devenit un competitor mai puternic pe piata materiilor prime si a microcipurilor.

Mircea Geoana, a carui interventie a fost virtuala, a convenit pe de alta parte cu Maros Sefcovic (Slovacia), vicepresedinte al Comisiei Europene pentru relatii interinstitutionale, ca atat Uniunea Europeana, cat si NATO trebuie sa ia atitudine in sustinerea democratiei, „piatra de temelie a viitorului nostru, aflata sub presiune din partea regimurilor autoritare”. „Trebuie sa ne implicam si sa luptam si sa castigam aceasta lupta. Nu ne permitem luxul de a ignora semnele a ceea ce vine”, a atentionat secretarul general adjunct al NATO.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: