Sondaj ingrijorator in cea mai fericita tara din lume: Un finlandez din cinci considera ca o femeie ar putea merita sa fie tinta violentelor din cauza comportamentului sau ori a infatisarii sale
Un finlandez din cinci considera ca o femeie ar putea merita sa fie tinta violentelor din cauza comportamentului sau ori a infatisarii sale, arata un sondaj de opinie realizat pentru Coalitia asociatiilor femeilor finlandeze Nyktis, transmite marti AFP, preluata de Agerpres.
Peste 1.000 de barbati cu varste intre 18 ani si 79 de ani au fost intrebati daca o femeie „ar putea merita sa fie tinta violentei din cauza modului in care se imbraca, a infatisarii sale ori a comportamentului sau”.
„Studiul nostru arata ca, desi barbatii nu accepta violenta fata de femei, exista multi barbati care o tolereaza, ceea ce este ingrijorator. Avem multe de schimbat in aceste atitudini si barbatii insisi au un rol esential de jucat”, a declarat Silla Kakkola, presedinta Nytkis si a Observatorului finlandez al violentei.
Premierul finlandez Petteri Orpo a reactionat calificand violenta contra femeilor drept „o rusine pentru societatea finlandeza”.
„Societatea in ansamblul sau trebuie sa faca eforturi pentru a schimba aceste atitudini deviante si periculoase si pentru a eradica violenta impotriva femeilor”, a cerut Petteri Orpo pe Instagram, lansand un apel catre barbati „sa isi asume responsabilitatile”.
In Finlanda, jumatate dintre tinerele cu varste intre 16 si 25 de ani sunt victime ale violentelor fizice, ale amenintarilor cu violenta sau ale violentelor sexuale, potrivit unui sondaj publicat marti de agentia finlandeza de statistica.
In 2024, Finlanda a fost desemnata, pentru cel de-al saptelea an consecutiv, tara cu cea mai fericita populatie din lume, potrivit clasamentului World Happiness Report.
Cercetatorii nu au detaliat in cadrul raportului motivele exacte pentru care finlandezii sunt mai fericiti decat alte natiuni ale lumii. Cu toate acestea, au identificat un numar de factori-cheie care, de regula, ii face pe oameni sa se simta fericiti cum ar fi sprijinul social, veniturile, libertatea si lipsa coruptiei.
„Asadar, nu e neaparat vorba de fericire in sensul de a topai de fericire, de o bucurie a momentului. Este vorba mai degraba de un sentiment de multumire. Cred ca este un aspect important”, a declarat pentru DPA Jan-Emmanuel De Neve, unul dintre autorii World Happiness Report.