Fundatia Friedrich Naumann pentru Libertate Romania si Republica Moldova a comandat recent un sondaj realizat de INSCOP, care releva ca tinerii romani cred ca au potentialul de a deveni un factor decisiv la alegerile de pe 9 iunie. Cu un procent semnificativ de tineri hotarati sa-si exercite dreptul de vot, viitorul politic al Romaniei ar putea fi influentat major de aceasta generatie dinamica si determinata.
Studiul, efectuat telefonic in perioada 18-28 mai 2024 pe un esantion reprezentativ de respondenti, cu varsta cuprinsa intre 18 si 29 de ani, evidentiaza ca 65% dintre tinerii intervievati considera ca ei reprezinta o forta care va defini rezultatul alegerilor. Desi 35% dintre respondenti sunt sceptici in privinta participarii tinerilor la vot, datele arata o tendinta incurajatoare spre o participare crescuta.
58% dintre tinerii chestionati sunt foarte siguri ca vor participa la alegeri, in timp ce 34% sunt indecisi si doar 8% afirma cu certitudine ca nu vor vota. Principalele motive pentru care tinerii decid sa voteze sunt: exercitarea dreptului lor democratic (43%), dorinta de a influenta politicile europene (41%) si apararea democratiei impotriva extremismului (8%). Aceeasi ierarhie se pastreaza si cand tinerii sunt intrebati despre al doilea motiv pentru a veni la vot.
Sondajul subliniaza diferente semnificative in intentia de vot in functie de regiune si gen. Tinerii din Bucuresti-Ilfov se remarca printr-o siguranta de vot de 64%, comparativ cu doar 49% in sud-estul Romaniei. In orasele universitare altele decat Bucurestiul, doar 46% dintre tineri sunt foarte siguri ca vor vota. De asemenea, femeile tinere (61%) sunt mai hotarate sa voteze decat barbatii tineri (56%).
Tinerii care discuta frecvent despre politica, fie cu familia, fie cu prietenii, au o probabilitate mai mare de a participa la vot. In ultima luna, 7% dintre tineri au discutat zilnic cu familia despre politica, in timp ce 55% au avut astfel de discutii de cateva ori. In ceea ce priveste discutiile cu prietenii, 9% dintre tineri au discutat zilnic despre politica, iar 55% de cateva ori.
Site-urile de stiri sunt principala sursa de informare politica pentru tineri (30% indicandu-le ca principala sursa si 16% ca a doua sursa), urmate de Facebook (17% principala si 22% secundara) si televiziuni (18% principala si 14% secundara). YouTube este folosit ca principala sursa de informare de 10% dintre barbatii tineri, dublu fata de femeile tinere (5%).
In ceea ce priveste informarea despre partidele si candidatii de la alegeri, 13% dintre tineri se considera foarte informati, iar 39% mai degraba informati. Pe de alta parte, 13% se considera mai degraba neinformati, iar 35% foarte putin sau deloc informati.
Similar, in ceea ce priveste informarea despre procesul de vot, 21% dintre tineri se considera foarte informati, iar 35% mai degraba informati. 17% se considera mai degraba neinformati si 27% foarte putin sau deloc informati.
Sondajul a fost realizat telefonic de INSCOP, intre 18 si 28 mai 2024, pe un esantion de 603 tineri cu varste intre 18 si 29 de ani, reprezentativ la nivel national. Marja de eroare este de +/- 3,9%.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…