Sondajul pe care televiziunile penalilor nu-l vor difuza niciodata. Procurorii si judecatorii se afla in topul increderii, politicienii sunt la coada

news

Un sondaj IRES publicat de Revista Sinteza arata ca politicienii au cea mai scazuta cota de incredere si ca principala problema a societatii ramane coruptia.

Politicienii au cea mai scazuta cota de incredere (11%). Studiile de perceptie IRES demonstreaza ca demagogia, coruptia si incompetenta reprezinta nucleul de imagine al politicienilor. Cu o incredere atat de scazuta, politicianul roman devine incapabil sa genereze siguranta, predictibilitate, fiind unul dintre principalii factori de incertitudine din societate. Nivelul de incredere creste pe masura vorbim de actori din societate implicati in actul de justitie (procurori 34%, judecatori 36%) sau de administratia locala (primari 37%). In cazul primarilor, studiile IRES probeaza faptul ca spiritul gospodar, capacitatea de finaliza proiecte si apropierea fata de oameni sunt principali indicatori de valorizare a perceptiei, scrie Sinteza.

Coruptia ramane principala problema a societatii, iar principalii vinovati sunt politicienii. In mod paradoxal, dupa ani de lupta impotriva coruptiei, 46% dintre romani considera ca ea a crescut, in timp ce numai 18% cred ca a scazut. In ciuda luptei anticoruptie, fenomenul de expansiune perceptiva a coruptiei se justifica prin prezenta mult mai intensa a temei in spatiul public si, implicit, in proximitatea de perceptie a individului. Principalii vinovati de neeradicarea coruptiei sunt: toti politicienii (30%), unele partide parlamentare (17%), presedintele tarii (17%) si justitia (13%). Ceea ce lipseste din aceasta enumerare este corupatorul, fara a carui complicitate, actul de coruptie ar fi imposibil. Pentru 67% dintre romani, pedepsele contra coruptiei sunt prea blande, sugerand mai degraba o accentuare a perspectivei punitive, in locul unei abordari preventive, care sa schimbe prin educatie atitudinea si comportamentul fata de coruptie.

In ceea ce priveste domeniile de activitate, cea mai multa incredere este in mass-media (44%), urmata de companiile private cu capital romanesc (42%) si administratia locala (40%).

Oamenii mai au incredere in companiile de stat 31%, banci (30%), justitie (29%), Administratia Prezidentiala (29%), companiile cu capital strain (28%), Guvernul roman (28%), Administratia Publica din Romania (27%), Organizatii neguvernamentale (23%), Parlamentul Romaniei (18%).

Pe ultimul loc sunt partidele politice din Romania (12%).

Screen Shot 2017-11-05 at 11.07.05

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: