Partidul Dianei Sosoaca, SOS, a reusit sa atinga pragul si va avea doi reprezentanti in Parlamentul European. REPER, partidul lui Dacian Ciolos, ramane insa in afara parlamentului de la Bruxelles.
Romania are 33 de mandate in Parlamentul European. Iata cum vor fi acestea impartite:
20 de mandate pentru Alianta PSD-PNL
Mihai Tudose
Rares Bogdan
Gabriela Firea
Dan Motreanu
Claudiu Manda
Adina Valean
Victor Negrescu
Vasile Dincu
Daniel Buda
Maria Grapini
Gheorghe Carciu
Siegfried Muresan
Dragos Benea
Mircea Hava
Dan Nica
Gheorghe Falca
Stefan Musoiu
Roxana Manzatu
Virgil Popescu
Andu Cristea
6 mandate pentru AUR:
Cristian Terhes
Claudiu Tarziu
Gheorghe Piperea
Georgiana Teodorescu
Adrian George Axinia
Serban Dimitrie Sturdza
3 mandate pentru ADU:
Dan Barna
Vlad Voiculescu
Eugen Tomac
2 mandate pentru UDMR:
Iuliu Winkler
Lorant Vincze
2 mandate pentru SOS:
Diana Sosoaca
Luis Lazarus
1 mandat pentru independenti:
Nicu Stefanuta
Grupurile Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor si cel al Partidului Popular European vor obtine cate 11 mandate in Romania in viitorul legislativ comunitar, Renew va obtine doua locuri, iar Verzii unul singur, informeaza ultima proiectie a Parlamentului European despre rezultatele alegerilor.
Practic, conform ultimei centralizari realizate de Parlamentul European la ora locala 14:30 (15:30 ora Romaniei), care tine cont de ultima raportare a rezultatelor preliminare de catre Biroul Electoral Central din Romania, practic Alianta PSD-PNL isi asigura doua treimi din totalul locurilor alocate Romaniei in viitorul legislativ comunitar.
Potrivit proiectiei, S&D va avea 11 eurodeputati in Romania, care provin toti din randul PSD. Partidul Popular European va avea la randul sau 11 eurodeputati in Romania, din care opt de la PNL, unul de Partidul Miscarea Populara (una dintre cele trei forte din Alianta Dreapta Unita) si doi de la Uniunea Democrata Maghiara din Romania.
Grupul Renew Europe va avea doi eurodeputati, care provin de la Uniunea Salvati Romania, iar grupul Verzi/Alianta Libera Europeana va avea si ea un loc, dupa ce candidatul independent Nicolae Stefanuta a reusit sa intre in PE.
Alte doua partide, AUR si SOS Romania, care vor obtine cinci si respectiv doua mandate, intra la categoria „Altii”, intrucat nu sunt inca afiliate unor grupuri politice.
Grupul Conservatorii si Reformistii Europeni (ECR) a obtinut la randul sau un mandat in Romania, intrucat Crtistian Terhes, care a deschis lista AUR, este membru afiliat al acestui grup.
In ceea ce priveste locurile obtinute de grupuri la nivelul general al UE, PPE este creditat de ultima proiectie a UE cu 186 de locuri, S&D cu 134 de locuri, iar Renew cu 79 de locuri. ECR ar urma sa obtina 73 de locuri, grupul Identitate si Democratie 58 de locuri, iar Verzi/ALE – 53 de locuri. Stanga ar urma sa detina 36 de locuri, iar neafiliatii 44, in timp ce candidatii care apar la categoria „Altii” sunt 55.
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a participat la convorbirea telefonica miercuri intre…
Romania TV a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti, vineri, sa plateasca despagubiri de 95.000 de…
O nava spaniola de cercetare care investigheaza ecosistemele marine a fost deturnata de la sarcina…
Un tribunal din Rusia a condamnat doi soldati rusi la inchisoare pe viata pentru uciderea…
Statele Unite au acuzat un iranian in legatura cu un presupus complot ordonat de Corpul…