Sotia lui Bruce Willis, despre starea de sanatate a actorului: „Dementa este grea”

externe

Bruce Willis

Este „greu de stiut” daca starul hollywoodian Bruce Willis este constient ca sufera de dementa frontotemporala (FTD), a declarat sotia sa, Emma Heming Willis, citata de CNN.

Heming Willis a descris, intr-o emisiune a postului NBC, modul in care diagnosticul a afectat cuplul si pe cele doua fiice ale lor.

„Ceea ce am invatat este ca dementa este grea. Este greu pentru persoana diagnosticata. De asemenea, este greu si pentru familie. Si acest lucru nu este diferit pentru Bruce sau pentru mine sau pentru fetele noastre”, a spus ea. „Si cand spun ca este o boala de familie, chiar este”.

Intrebata daca sotul ei este constient de boala sa, ea a raspuns „Greu de stiut”.

Emisiunea, care a avut ca scop cresterea gradului de constientizare cu privire la FTD, a avut-o ca invitata si pe Susan Dickinson, CEO al Asociatiei pentru Degenerare Frontotemporala.

In ceea ce priveste modul in care au explicat situatia fiicelor Mabel si Evelyn, „suntem o familie foarte sincera si deschisa”, a spus ea. „Si, stiti, cel mai important lucru a fost sa putem spune care este boala, sa explicam ce este, pentru ca atunci cand stii ce este boala din punct de vedere medical, totul capata sens.”

„Asa ca a fost important sa le spunem despre ce este vorba, pentru ca, stiti, nu vreau sa existe niciun stigmat sau rusine legata de diagnosticul tatalui lor sau de orice forma de dementa”, a adaugat Heming Willis.

Dupa ce s-a retras din actorie in martie 2022 din cauza unei tulburari de vorbire numita afazie, Willis a fost diagnosticat cu dementa frontotemporala.

„De cand am anuntat diagnosticul de afazie al lui Bruce, in primavara anului 2022, starea lui Bruce a progresat”, a precizat atunci familia Willis intr-un comunicat. „Din pacate, provocarile legate de comunicare sunt doar un simptom al bolii cu care se confrunta Bruce. Desi acest lucru este dureros, este o usurare sa avem in sfarsit un diagnostic clar.”

FTD cuprinde un grup de tulburari cauzate de o acumulare de tau si alte proteine care distrug celulele cerebrale in lobii frontali (in spatele fruntii) sau in lobii temporali (in spatele urechilor) ai creierului. Afectiunea loveste, de obicei, intre 45 si 64 de ani, potrivit Alzheimer’s Research UK.

„Cea mai frecventa dementa pentru persoanele sub 60 de ani, FTD poate provoca provocari in comunicare, precum si modificari ale comportamentului, personalitatii sau miscarilor cuiva”, potrivit unei declaratii a Asociatiei pentru degenerescenta frontotemporala.

Persoanele cu FTD traiesc de obicei intre sase si opt ani cu aceasta afectiune, potrivit Institutului National pentru Imbatranire din SUA. Intre 10% si 30% din cazurile de FTD sunt mostenite. In afara de genetica, nu exista alti factori de risc cunoscuti, desi cercetatorii investigheaza ce rol pot juca tiroida si insulina in aparitia bolii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: