SpaceX anunta ca le-a taiat militarilor ucraineni accesul la Starlink: „Nu ne-am gandit ca tehnologia noastra va fi folosita atat de ingenios”
Presedintele SpaceX a dezvaluit ca firma a luat masuri active pentru a impiedica fortele ucrainene sa foloseasca tehnologia satelitului Starlink cu dronele ucrainene, care sunt o componenta cheie a luptei lor impotriva Rusiei.
„Exista lucruri pe care le putem face pentru a le limita capacitatea de a face acest lucru”, a declarat miercuri reporterilor Gwynne Shotwell, referindu-se la rapoartele privind utilizarea Starlink si a dronelor. „Exista lucruri pe care le putem face si pe care le-am facut”.
Starlink nu a fost niciodata menit sa fie folosit militar in modul in care a fost folosit, a sustinut Shotwell, spunand ca firma nu a prevazut cat de profund – si de creativ – se vor baza fortele ucrainene pe aceasta tehnologie.
„Nu a fost niciodata destinat sa fie o arma”, a declarat Shotwell in fata unei audiente la o conferinta spatiala. „Cu toate acestea, ucrainenii au valorificat-o in moduri care nu au fost intentionate si care nu au facut parte din niciun acord”.
SpaceX nu si-a imaginat niciodata ca Starlink va fi folosit in Ucraina in modul in care a fost folosit, a spus Shotwell, reluand relatarile despre ingeniozitatea trupelor ucrainene pe campul de lupta.
„Sincer, nici macar nu cred ca ne-am gandit la asta. Poate ca echipa noastra Starlink s-a gandit, nu stiu. Dar am invatat destul de repede”, a mentionat ea.
Recunoasterea lui Shotwell ca SpaceX, care a fost fondata de Elon Musk, a impiedicat soldatii ucraineni sa foloseasca pe deplin aceasta tehnologie confirma convingerea de lunga durata ca Musk si compania nu sunt de acord cu utilizarea militara a Starlink de catre Ucraina.
Vorbind cu reporterii dupa aceea, Shotwell a sustinut ca Starlink a trimis unitati in Ucraina pentru „a mentine bancile in functiune, spitalele, pentru a mentine familiile conectate”.
„Stim ca armata le foloseste pentru comunicatii, iar acest lucru este in regula”, a adaugat Shotwell. „Dar intentia noastra nu a fost niciodata ca ei sa le foloseasca in scopuri ofensive”.
In octombrie anul trecut, Musk i-a infuriat pe ucraineni, inclusiv pe presedintele Volodimir Zelenski, pentru ca a propus pe Twitter un plan de pace care sustinea ca Ucraina trebuie doar sa renunte la eforturile de a recupera Crimeea si sa cedeze controlul asupra regiunilor Luhansk si Donetk.
In aceeasi luna, au existat rapoarte potrivit carora semnalul Starlink a fost restrictionat si nu a fost disponibil dincolo de linia frontului, in timp ce trupele ucrainene incercau sa avanseze, impiedicand in esenta eforturile acestora de a recuceri teritoriul de la rusi. Aceste rapoarte privind intreruperile au alimentat acuzatiile potrivit carora Musk cedeaza in fata Rusiei.
„Acest lucru a afectat fiecare efort al ucrainenilor de a trece dincolo de acel front”, a declarat pentru CNN, in octombrie, o persoana familiarizata cu intreruperile. „Starlink este principalul mod in care unitatile de pe campul de lupta trebuie sa comunice”.
Trupele ucrainene au laudat Starlink ca a schimbat regulile jocului si ca le-a permis sa mentina comunicatiile, dar si sa tinteasca mai bine fortele rusesti cu artileria si dronele.
Dupa ce Musk a fost laudat de ucraineni – si la nivel mondial – pentru ca a livrat rapid capabilitatile Starlink, CNN a obtinut documente exclusive care arata ca SpaceX incerca sa determine Pentagonul sa inceapa sa plateasca mii de terminale, impreuna cu conectivitatea lor costisitoare, pentru serviciile militare si de informatii din Ucraina. Mii de unitati fusesera, de asemenea, achizitionate in liniste de tari terte pentru Ucraina.
Un oficial de rang inalt din domeniul apararii a declarat pentru CNN ca SpaceX a avut „tupeul sa para niste eroi” in timp ce ii punea pe altii sa plateasca atat de mult.
Musk le-a raspuns rapid celor de la CNN, scriind pe Twitter: „La naiba cu asta… vom continua sa finantam gratuit guvernul Ucrainei”.
Cu toate acestea, SpaceX si Pentagonul au continuat discutiile despre un posibil acord pentru unitatile militare, potrivit unor persoane familiarizate cu conversatiile.
Miercuri, Shotwell a indicat ca cel putin o parte din aceste conversatii s-au incheiat.
„Eu am fost cel care a cerut Pentagonului sa finanteze, aceasta nu a fost o chestie a lui Elon”, a declarat Shotwell.