Spagarul Severin cere si el apasat amnistie si gratiere: „Sa fie pacea Centenarului. Avem nevoie de liniste si impacare”
Fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat definitiv in 2016 pentru luare de mita si trafic de influenta, contesta la ICCJ dupa eliberarea conditionata legalitatea completului de judecata care l-a judecat si l-a condamnat. In opinia acestuia, o ordonanta de amnistie este „absolut necesara”.
Adrian Severin, eliberat conditionat la inceputul acestui an, a formulat o contestatie in anulare, inregistrata pe data de 13 decembrie pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Fostul europarlamentar a declarat vineri, la Instanta suprema, ca in masura in care contestatia este admisa, inseamna ca decizia de condamnare este anulata si se rejudeca procesul in apel. Adrian Severin a fost intrebat ce parere are despre o eventuala ordonanta privind amnistia si gratierea.
„Ar fi de ajutor o OUG pe amnistie si gratiere. (…) Insa, in ceea ce priveste amnistia si gratierea, eu am spus ca pe mine nu ma intereseaza, dar pentru ca subiectul este fierbinte, vreau sa spun ca amnistia si gratierea sunt absolut necesare pentru linistirea spriritelor in societatea romaneasca, pentru revenirea la o atmosfera calma in atmosfera romaneasca si as mai adauga ca este absolut necesara magistratilor, judecatorilor si procurorilor, care vor raspunde intr-o zi pentru abuzurile pe care le-au facut”, a spus Adrian Severin, citat de Mediafax.
Fostul europarlemantar a declarat ca nu are „niciun sentiment de revansa” fata de magistratii care l-au condamnat.
„Cred ca ar fi foarte bine ca toata lumea sa se linisteasca, sa tragem linie – am gresit, unii, altii, mai mult, mai putin, haideti sa ne impacam, unii au fost condamnati, unii si-au ispasit pedeapsa, pe drept, pe nedrept, nu mai putem face diferente. Sigur ca unii sunt vinovati, au facut lucruri rele, altii stim ca sunt nevinovati, s-a dovedit ca sunt nevinovati. In aceasta situatie nu mai putem separa lucrurile si cred ca societatea romaneasca are nevoie de liniste si impacare si de reconciliere. Sa fie pacea Centenarului, daca vreti. Societatea este macinata de ura, este plina de nervi, de furie si este divizata. Nu avem nevoie de aceasta divizare. Si coruptia trebuie combatuta, dar coruptia s-a insinuat inclusiv in randurile celor care trebuiau sa o combata. Trebuie sa tragem linie si sa vedem cine, ce a gresit, si sa inchidem acest capitol, pentru ca dupa aia sa ne putem ocupa, linistiti si bine, de lupta impotriva coruptiei. Sa nu mai avem coruptie in justitie. Sa o combatem cu un instrument care nu mai sufera de plaga propriei boli”, a mai spus fostul europarlematar.
Pe 16 noiembrie 2016, Adrian Severin a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si trafic de influenta.
Adrian Severin a fost trimis in judecata de DNA sub acuzatia ca, in perioada decembrie 2010 – martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnalisti de la publicatia britanica „The Sunday Times”, care efectuau o investigatie sub acoperire, de a-i plati 100.000 euro anual in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, si votarii impotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care acestia pretindeau ca o sustin, pe de alta parte. El a fost eliberat conditionat la inceputul acestui an.