Spagarul Severin o invata pe Dancila cum sa anuleze solicitarile MCV: „Acum ori niciodata! Valabilitatea MCV a incetat in 2010”

politica

Fost ministru de Externe al PSD si fost puscarias, Adrian Severin o indeamna pe Viorica Dancila sa atace Raportul MCV la Curtea de Justitie a UE. Insa, tot Severin mai spune ca „valabilitatea MCV a incetat in 2010”.

Intr-o postare pe blogul sau, Severin o lauda pe Dancila pentru declaratiile ofensive la adresa Uniunii Europene si o invata ce sa faca pentru ca solicitarile MCV sa nu fie puse in aplicare.

„Subliniind ca asa zisele recomandari facute Romaniei de a nu-si pune in aplicare legile care au trecut testul constitutionalitatii, sau de a pastra, respectiv numi, in fruntea unor institutii din sistemul judiciar doar persoane agreate de birocratia bruxelleza, sunt ‘inadmisibile’, dna Dancila a spus, in fapt, ca Rezolutia PE si Raportul CE vor ramane fara urmari in Romania. Ele nici nu ar fi fost in masura sa produca efecte juridice, adica obligatii pentru statul roman, decat daca autoritatile romane ar fi acceptat-o voluntar. Ceea ce, se intelege, nu va fi cazul.

Teoretic, mingea s-ar afla acum in terenul UE. Practic s-a declansat un razboi al surzilor. In prag de alegeri parlamentare europene si de formare a unei noi Comisii, dar si de debut al presedintiei rotative a Consiliului UE, care revine tocmai Romaniei, in lipsa unei rasturnari prin forta a Guvernului roman, acest razboi are premise sa continue pentru cel putin un an si jumatate, doi.

(…) Guvernul Romaniei nu ar trebui, insa, sa se angajeze intr-o asemenea confruntare de uzura, ci sa treaca de la vorbe la fapte, obligand Comisia fie sa se prezinte in fata CJUE pentru o decizie referitoare la baza legala a actiunilor sale, fie sa capituleze anticipand ca abuzurile savarsite nu vor putea fi validate de judecatorii europeni. Pentru aceasta este necesara denuntarea MCV, a carui valabilitate a incetat in 2010, odata cu expirarea clauzei de salvgardare inclusa in tratatul de aderare a Romaniei la UE.

Luarea de pozitie a Premierului Dancila a atins, fara indoiala, corzi sensibile in sufletele romanilor. Cei mai multi s-au regasit in cuvintele sale si au reactionat entuziast la mesajul sau deopotriva european si national, de atasament fata de valorile europene dar si de afirmare inflexibila a demnitatii nationale. Pe acest val, Viorica Dancila ar trebui sa conduca Guvernul spre transformarea discursului in actiune.

Viorica Dancila a dovedit ca are forta de a vorbi ca un bun roman. Trebuie sa dovedeasca a o avea si pe aceea de a actiona ca un bun roman.

Neindoielnic ca o are. Este necesar doar sa o arate, spunand inca o data, in acest an centenar, celor care vor sa ne domine, ca ‘pe aici nu se trece!’. Acum ori niciodata!”, a scris Severin pe blog.

Premierul Viorica Dancila s-a declarat “revoltata si dezamagita” de concluziile raportului MCV al Comisiei Europene privind Romania pe motiv ca argumentele Guvernului Romaniei nu ar fi fost luate in seama la elaborarea documentului.

“Sunt dezamagita si revoltata. Dezamagita pentru ca nu e drept, nu e corect, cata vreme argumentele Romaniei nu sunt luate in consideratie si obiectivele MCV-ului sunt mereu miscatoare, tocmai pentru a nu fi indeplinite. Am fost in Parlamentul European, am vorbit despre Romania, am adus in atentia Parlamentului European si a domnului prim-vicepresedinte Frans Timmermans anumite lucruri pe care acum nu poate sa spuna ca nu le stie si ma refer la protocoale. Sunt revoltata pentru ca Romaniei i se cer lucruri de neacceptat intr-o alta tara europeana”, a declarat Viorica Dancila marti seara, intrebata despre cel mai recent raport al CE referitor la MCV privind Romania.

Premierul a adaugat ca in calitatea pe care o detine nu poate accepta, sub nicio forma, “acea recomandare imperativa prin care, intr-un document oficial al Comisiei Europene, ni se spune sa suspendam imediat legile votate de Parlamentul Romaniei si validate de Curtea Constitutionala”.

“O astfel de solicitare cred ca este o ingerinta grava in ordinea constitutionala a unui stat membru si, in acelasi timp, o incalcare a Tratatului european. Este de asemenea inadmisibil sa ni se ceara suspendarea imediata a procedurilor de revocare sau de numire a unor procurori-sefi, pentru ca e o interventie brutala in chestiuni care tin exclusiv de suveranitatea Romaniei. Atat timp cat respectam legile tarii, atat timp cat respectam Constitutia Romaniei, construita in acord cu principiile UE, nimeni nu are dreptul sa intervina in procedurile interne privind numirile din sistemul justitiei. De asemenea, nu este corect sa ni se spuna sa reluam proceduri de revocare sau de numire a unor procurori, cand in Germania, de exemplu, procurorul general a fost demis intr-o singura zi pentru ca l-a acuzat pe ministrul Justitiei ca nu respecta independenta justitiei. Fata de Germania nu avem nicio rezolutie in Parlamentul European, nu avem rapoarte MCV si atunci ne intrebam: de ce asemenea diferenta?”, a mai spus Viorica Dancila.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: