Spania a refuzat sa furnizeze Ucrainei o baterie Patriot, dar, sub presiunea NATO si a UE, a acceptat sa transfere Kievului rachete pentru sistemele care resping deja loviturile rusesti in Ucraina, relateaza El Pais.
Transferul unui numar mic de rachete – fiecare unitate costa peste un milion de euro, iar raza lor maxima de actiune este de 24 de kilometri – va avea loc dupa ce Ministerul spaniol al Apararii a refuzat sa transfere Ucrainei o baterie care fusese amplasata la granita dintre Turcia si Siria din 2013.
Armata spaniola dispune in prezent de trei baterii, fiecare cu propriile lansatoare de rachete, radar si statie de control, care au fost achizitionate la mana a doua din Germania in 2004 si 2014.
Una dintre aceste baterii se afla la Adana, in Turcia, iar celelalte doua sunt amplasate la Baza Corpului de Marina din Valencia. Una dintre ele este folosita pentru instruirea militarilor ucraineni si spanioli in vederea gestionarii acestui sistem.
Ministerul Apararii din Spania a refuzat categoric sa predea bateria Patriot Ucrainei. Argumentele aduse sunt ca aceste sisteme sunt, se presupune, singurele eficiente impotriva unui atac cu rachete – asa cum s-a demonstrat in razboaiele din Ucraina si Orientul Mijlociu – si ca fortele armate ale Spaniei sunt reduse numeric.
In cele din urma, Madridul a spus da, dar numai pentru un „numar foarte limitat” de rachete, deoarece rezerva militara a Spaniei este de aproximativ cincizeci de unitati, iar interceptoarele sunt foarte scumpe.
Ministerul condus de Margarita Robles intentioneaza sa cheltuiasca mai multi bani pentru imbunatatirea sistemului Patriot. Spania vrea sa achizitioneze patru baterii de configuratie 3+, „mult mai avansate decat cele pe care le are acum”, ceea ce i-ar oferi „o capacitate reala de aparare antiracheta”. Departamentul american al Apararii autorizase deja aceasta vanzare in octombrie, pentru 2,6 miliarde de euro.
„Desi procedurile au fost accelerate, se preconizeaza ca noile baterii nu vor ajunge inainte de 2028 sau 2029. Intre timp, fortele armate vor trebui sa asigure apararea aeriana a Spaniei cu mijloacele lor actuale limitate”, conchide ziarul spaniol.
Financial Times a relatat anterior ca Grecia si Spania sunt supuse unor presiuni puternice din partea aliatilor lor din UE si NATO pentru a furniza Ucrainei sisteme suplimentare de aparare aeriana.
Statele Unite au reactionat marti la demiterea ministrului israelian al apararii, Yoav Gallant, de catre…
Mii de protestatari sarbi sustinatori ai opozitiei au iesit in strada marti seara in Novi…
Un tren de marfa incarcat cu benzina a deraiat marti seara in localitatea Prunisor, judetul…
Aproximativ 46% dintre alegatori au o parere pozitiva despre vicepresedintele Kamala Harris, potrivit rezultatelor initiale…
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Invocand lipsa de incredere reciproca, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il demite pe…