externe

Spania: Instanta suprema l-a chemat pe liderul separatist catalan Carles Puigdemont sa depuna marturie de la distanta intr-un caz de terorism

Curtea Suprema din Spania l-a citat pe liderul separatist catalan Carles Puigdemont sa depuna marturie, de la distanta, in iunie, cu privire la legaturile sale cu un grup acuzat de incalcarea legii terorismului din cauza protestelor in urma cererii esuate de independenta a regiunii din 2017, potrivit Reuters.

Judecatorul de instructie a stabilit date provizorii pentru audiere, intre 17 si 21 iunie si a emis un ordin european de ancheta pentru a stabili locul si adresa legala a lui Puigdemont, a declarat luni instanta intr-un comunicat. Puigdemont traieste intr-un exil autoimpus in Belgia.

Cazul se refera la protestele unui grup secret catalan, Democratic Tsunami, care a organizat demonstratii in masa, inclusiv blocarea, in 2019, a aeroportului din Barcelona, care a provocat anulari ale zborurilor si a unei autostrazi catre Franta.

Grupul, care nu isi identifica liderii, spune ca actiunile sale au fost pasnice si ca utilizarea legii terorismului ca motiv este inadecvata. Puigdemont neaga ca are vreo legatura cu grupul si numeste cazul un exemplu de persecutie politica.

Curtea a emis aceeasi citatie pentru Ruben Wagensberg, membru al parlamentului regional al Cataloniei din partea partidului separatist ERC, care s-a mutat in Elvetia in ianuarie.

In noiembrie anul trecut, Curtea Suprema a declarat ca investigheaza grupul pentru suspiciunea de comitere de infractiuni de terorism, iar pe Puigdemont si pe alti 10 pentru ca ar fi ocupat roluri de conducere in cadrul acestuia.

Puigdemont se confrunta cu urmarire penala intr-un dosar separat din cauza referendumului din 2017 pentru separarea de Spania, cand ocupa functia de lider regional, si din cauza unei declaratii ulterioare de independenta pe care instantele au declarat-o ilegala.

Fostul jurnalist in varsta de 61 de ani a fugit la acea vreme din Spania pentru a evita acuzatiile de razvratire si deturnare de fonduri publice. In Belgia, este membru al Parlamentului European.

In martie, Puigdemont a anuntat ca va incerca sa ajunga din nou la conducerea regiunii dupa alegerile din mai si ca se va intoarce in Spania daca va castiga – chiar daca mandatul de arestare pentru el ramane in vigoare.

Cu toate acestea, acuzatiile impotriva lui ar putea fi retrase in temeiul unei amnistii anuntate de Partidul Socialist al prim-ministrului Pedro Sanchez, in schimbul voturilor separatistilor pentru a sustine guvernul national minoritar.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Zelenski spune ca vrea ca razboiul sa se incheie in 2025, prin „mijloace diplomatice”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…

8 ore ago

La 1.000 de zile de razboi, liderii G7 accentueaza sanctiunile la adresa Moscovei: „Rusia ramane singurul obstacol in calea pacii”

Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…

9 ore ago

Infractiuni contra minorilor: O retea internationala desfiintata in Franta, peste 10.000 de suspecti identificati

Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…

8 ore ago

Cum a devenit traficul de droguri o „cauza nationala” in Franta

Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…

8 ore ago

Un avion al companiei americane Southwest, lovit de un glont cand se pregatea sa decoleze pe aeroportul din Dallas, Texas

Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…

9 ore ago