O propunere de lege a starnit controverse pentru ca a promis amnistiapentru separatistii catalani in schimbul sprijinirii coalitiei de guvernare a primului ministru Pedro Sanchez. Cu toate acestea, separatistii au spus ca garantiile propuse nu au fost suficiente, potrivit DW.
Guvernul spaniol de coalitie, condus de premierul Pedro Sanchez, a suferit un esec dupa ce camera inferioara a parlamentului nu a reusit sa adopte legea controversata care vizeaza sa acorde amnistia separatistilor catalani.
Legea extrem de dezbinatoare, inaintata de Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) al lui Sanchez, a fost o conditie pentru sprijinul oferit de separatistii catalani de linie dura pentru coalitia de guvernare a premierului, care depinde de un mozaic de partide pentru a adopta legislatia.
Propunerea de lege ar fi blocat actiunile in justitie impotriva a sute de activisti catalani aflati in ancheta sau judecati pentru rolul lor in incercarea de declarare a unui stat catalan independent in 2017, primul pe lista fiind liderul separatist autoexilat Carles Puigdemont (foto).
Proiectul de lege va reveni acum pentru dezbatere intr-o comisie parlamentara si, in cele din urma, ar putea fi trimis inapoi pentru un nou vot in camera inferioara.
Legea a avut sprijinul partidului de extrema stanga Sumar, precum si al partidelor basce regionale.
Cu toate acestea, partidul lui Puigdemont, Junts per Catalunya (JxCat), „Impreuna pentru Catalonia”, a fost cel care si-a retras sprijinul pentru proiectul de lege.
Partidul separatist a spus ca proiectul de lege nu a asigurat garantii ca toate exceptiile legate de terorism vor fi eliminate din proiect. Unii dintre politicienii partidului sunt cercetati de instante pentru presupuse infractiuni legate de terorism.
„Acest text este un bun punct de plecare… dar lacune pe care sistemul de justitie din Spania, cu prejudecati, le poate folosi pentru pune amnistia la pamant”, a declarat parlamentarul Miriam Nogueras din partea JxCat.
Sanchez a spus ca fara sprijinul catalanilor nu ar fi putut forma un guvern si ca populistii de dreapta ar fi putut castiga functia dupa ce au castigat cele mai multe locuri la alegerile din 2023. Dar legea ar fi putut deschide calea pentru intoarcerea lui Puigdemont, care a fugit in Belgia dupa ce a condus tentativa esuata de secesiune ilegala.
Zeci de mii de oameni au protestat duminica la Madrid, cerand guvernului sa respinga adoptarea legislatiei.
Puigdemont si problema independentei catalane sunt nepopulare pentru multi spanioli, iar proiectul de lege de amnistie a infuriat partidele conservatoare si de opozitie de extrema dreapta, care reprezinta aproximativ jumatate din populatia tarii.
Vorbind in fata a 45.000 de protestatari in centrul Madridului in weekend, Alberto Nunez Feijoo, de la Partidul Popular (PP) de dreapta, l-a acuzat pe Sanchez ca ofera imunitate separatistilor care ar vedea Spania destramata in schimbul puterii, ceea ce Feijoo a numit „cea mai proasta versiune de putere.”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…