„Specialistii”. Au demisionat toti cei trei sefi ai super-agentiei care controleaza companiile de stat, toti sunt apropiati ai lui Marian Neacsu

politica

Guvernul a anuntat, marti, demisia conducerii Agentiei pentru Monitorizarea si Evaluarea Performantelor Intreprinderilor Publice (AMEPIP), formata din trei persoane instalate de Marian Neacsu, urmand sa fie organizata selectia pentru o noua echipa manageriala a institutiei. Conducerea interimara va fi asigurata de Ciprian Hojda. 

Toti cei trei sunt apropiati ai vicepremierului PSD Marian Neacsu. Potrivit unui document inaintat guvernului Ciolacu de Comisia Europeana, Victor Moraru, unul dintre acestia, este suspectat de incompatibilitate si conflict de interese pentru modul in care a ajuns vicepresedinte al Agentiei. Seful Agentiei, Mihai Precup, a fost coleg cu Marian Neavsu in Pro Romania a lui Victor Ponta.

Potrivit unui comunicat al Executivului, presedintele AMEPIP Mihai Precup, vicepresedintii Ciprian Hojda si Victor Moraru si-au inaintat astazi demisiile la Secretariatul General al Guvernului, urmand sa fie publicate in Monitorul Oficial deciziile de eliberare din functie.

”Cei trei membri ai conducerii AMEPIP au luat aceasta decizie atat pentru a mentine relatia de credibilitate intre Guvernul Romaniei si institutiile europene, cat si pentru a nu exista vreun risc cu privire la aprobarea cererii de plata numarul 3 din Planul National de Redresare si Rezilienta de catre Comisia Europeana”, precizeaza Executivul.

Guvernul mai anunta ca un nou proces de selectie va fi organizat pentru alegerea si numirea unei noi conduceri. Coordonatele si mecanismul acestui proces de selectie sunt stabilite impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene si aprobate de Guvern prin Hotararea nr. 617 din 2023 privind organizarea si functionarea Agentiei pentru Monitorizarea si Evaluarea Performantelor Intreprinderilor Publice.

”Acest act normativ a fost validat de Comisia Europeana, inainte de adoptare, in contextul consultarilor permanente pe care Guvernul Romaniei le are cu partenerii europeni in aplicarea Planului National de Redresare si Rezilienta. Pentru a asigura continuitatea activitatii si functionalitatea AMEPIP, tinand cont de perioada legala de preaviz si in conditiile organizarii procesului de selectie pentru o noua echipa manageriala, conducerea interimara a institutiei va fi asigurata de Ciprian Hojda”, se precizeaza in comunicat.

Agentia pentru Monitorizarea si Evaluarea Performantelor Intreprinderilor Publice functioneaza in subordinea Guvernului si in coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.

AMEPIP are rolul de a elabora politica de proprietate a statului, care se aproba prin lege, la propunerea Guvernului, de a coordona si monitoriza implementarea actiunilor si politicilor de guvernanta corporativa la nivelul autoritatilor publice tutelare, respectiv de a aplica sanctiuni pentru abaterile identificate.

Prin operationalizarea AMEPIP, Romania a facut progrese in ceea ce priveste guvernanta corporativa, domeniu in care Guvernul si-a asumat responsabilitati atat prin Planul National de Redresare si Rezilienta, cat si prin procesul de aderarea la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, se mai arata in informarea Guvernului.

In documentul trimis Guvernului Ciolacu, functionarii Comisiei Europene arata: „In acest context, implicarea unuia dintre candidati in procesul de numire a celor doi reprezentanti ai mediului academic in comisia de selectie insarcinata cu evaluarea propriei candidaturi si numiri ulterioare in functia de vicepresedinte al AMEPIP nu este conforma cu un proces competitiv, bazat pe merit si pe criterii de numire transparente. Pe baza informatiilor primite, se pare ca procesul de selectie nu contine o procedura de evitare a posibilelor incompatibilitati sau situatii de conflict de interese”.

Reactia Opozitiei

Cristian Ghinea, fost ministru al Investitiilor si Proiectelor Europene, afirma ca  demisiile de la Agentia pentru Monitorizarea si Evaluarea Performantelor Intreprinderilor Publice (AMEPIP) sunt doar o metoda prin care premierul Ciolacu amana reevaluarea jalonului din PNRR privind AMEPIP, jalon a carui neindeplinire de catre Guvernul PSD-PNL tine in loc plata celor 2 miliarde aferente Cererii de Plata numarul 3.

”Reformele nefacute din PNRR incep sa ne arda la buzunar. Reaua vointa a lui Ciolacu ne poate lasa fara bani si pe 2024. Una dintre reformele care tineau pe loc plata Cererii de Plata numarul 3 era tocmai agentia care ar trebui sa supravegheze companiile de stat si sa se asigure ca acestea respecta guvernanta corporativa. Adica sa se asigure ca numirile in conducerile acestora se fac pe criterii profesioniste, ca se deparaziteaza de clientelismul politic. Criteriile si procedurile pentru infiintarea si selectarea conducerii AMEPIP erau foarte clar specificate in PNRR”, spune Cristian Ghinea intr-o postare.

”Ce a facut Ciolacu? Ce stie mai bine PSD: au facut ei o procedura de selectie psd-ista. Ca sa intelegeti psd-ismul pe care l-au facut: l-au pus pe unul sa aleaga comisia care urma sa selecteze conducerea AMEPIP, comisie care apoi l-a ales vicepresedinte la AMEPIP chiar pe el. Curat guvernanta corporativa, selectie transparenta si corecta. Dupa ce Comisia le-a spus ca nu le platesc cele 2 miliarde de euro din Cererea de Plata 3 cu mantocaria asta, Ciolacu i-a pus pe toti din conducerea AMEPIP sa-si dea demisia. Acum, procedura de selectie trebuie reluata pentru ca abia dupa ce se numeste o noua conducere Comisia sa reevalueze jalonul. Inca cateva luni”, arata Ghinea.

Cristian Ghinea precizeaza ca anul trecut, Romania nu a luat niciun euro din banii pe care ii avea alocati in 2023 prin PNRR.

”Situatia se poate repeta si in 2024, daca jalonul privind AMEPIP nu va fi gata si aprobat in urmatoarele luni”, atrage atemtia reprezentantul USR.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: